A Hazajárók című honismereti magazint 2011-ben kezdte forgatni a stáb, amelynek tagjai közös túrázások során határozták el, hogy sorozatot készítenek a történelmi Magyarország tájainak bebarangolásáról. Kenyeres Oszkár elmondta, a rendező és szövegíró Moys Zoltánnal gyerekkori barátok. Mindketten kötődnek a Dunakanyarhoz, hiszen az anyai ágon Visegrádról származó Kenyeres Oszkár Vácon lakik, Moys Zoltán pedig Kisorosziban él családjával.

Az öt éve forgó sorozatból már közel 160 rész került adásba a Duna Televízióban. Kenyeres Oszkár elmondta, ez körülbelül a fele a tervezettnek, hiszen 300 epizód alatt járnák be a történelmi Magyarország egész területét. Kiemelte: a film három alappillérre épül. Ezek a Kárpátok természeti kincseinek bemutatása, a kulturális és történelmi magyar emlékek felkeresése, illetve talán a legfontosabb, a határon túl élő magyarok mindennapjaiba való betekintés. 

Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor tartalmas előadásuk során beszéltek arról, hogyan tervezik meg és készítik elő, valamint hogyan forgatják le és szerkesztik össze a filmeket. Megosztottak kulisszatitkokat is a közönséggel. Elmondták, napokon keresztül forgatnak egy-egy részt, és a több órányi felvételből gyakran nehéz döntéssel mondanak le azokról a szívűkhöz közel álló jelenetekről, amelyek már nem férnek bele a 26 perces epizódokba. Bemutatták a stáb háttértagjait, akik nem is mindig annyira láthatatlanok.  A technikus és sofőr Kiss Attila például többször is feltűnt statisztaként a magazinműsorban. De kiemelték Schnödl Dávid operatőr kemény munkáját, aki nehéz felszerelését cipelve követi a stábot a legnehezebb terepeken is. Beszéltek még Tóth József hangtechnikus helytállásáról is. Előfordult, hogy egy magashegyen, 60 kilométer/órás szélben kellett rögzítenie a párbeszédet. Az előadók meséltek a bejárt vidékekről, emberekről, akik idegenvezetőként tűntek fel a magazinban, illetve tájakhoz fűződő történetekről, amelyek vezérfonalaivá váltak az egyes epizódoknak. Kitértek személyes élményeikre, egy-egy emlékezetes forgatásra, vicces eseményre. Elmondták, mindig igyekeznek a legmodernebb technikai eszközöket beszerezni, forgatnak például akciókamerával és drónnal is. Azért hogy minél jobban beleolvadjanak a környezetbe, elvállalnak extrém feladatokat is. Kenyeres Oszkár például siklóernyőzött, de raftingoltak, síeltek, motoros-, illetve kutyás szánoztak és hajtányoztak, valamint utaztak páncélozott járművel is. Elmondták, számos kitüntetést kapott már a stáb. Tavaly májusban például tiszteletbeli székelyeknek fogadták őket. Az esten több műsorrészletet is levetítettek, illetve egy bakiparádéba is beletekinthetett a közönség. Az előadás során szóba került a nemzeti identitás kérdése is.

A Hazajárók stábjának két tagja elmondta, hogy minden jubileumi adáshoz érkezve készítenek egy összeállítást a legjobb jelenetekből. Talán a legszebb gondolatokat és üzeneteket sikerült összeállítaniuk az 50 és 100. rész közötti epizódokból, amelyek a megmaradás sorskérdését boncolgatják. A teljes egészében levetített filmet meghatódva nézte végig a Dunabogdányban összegyűlt közönség.