A visegrádi, dunabogdányi, tahitótfalui, leányfalui, és pilismaróti tagokat is soraiban tudó egyesület minden évben számos történelmi és kulturális programot szervez. Immáron hagyománnyá vált, hogy évnyitó programjukat a visegrádi moziban tartják, ahová neves művészeket, előadókat hívnak meg. A rendezvénysorozat keretében fellépett többek között Bánffy György, a Bolyki Brothers, Berecz András, Császár Angéla, a Nagyváradi Kisstúdió és Lovász Irén népdalénekes. Idén Szvorák Katalin Liszt- és alternatív Kossuth-díjas népdalénekes és Andrejszki Judit ének-, csembaló-, és orgonaművész volt a vendég. Szőke Mátyás, az Együtt Kulturális Egyesület elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy 9 évvel ezelőtt polgári körként alakultak meg, és később hozták létre az egyesületet, amely sok színes programot kínál tagoknak és nem tagoknak egyaránt.

 

Szvorák Katalin, aki egyébként a közeli Pilisszentlászlóról érkezett, örömmel vette a meghívást Visegrádra, az általa csodálatos helynek nevezett városba.  A művésznő nagy dolognak tartja, hogy a régi zenét játszó és éneklő Andrejszki Judittal közösen léphet fel, mert ő a népdalok világából érkezett, de társa segítségével ötvözni tudják a két műfajt előadásukban. Az ünnepi hangversenyre színes repertoárral érkeztek. Fényének címmel egy görög katolikus-, majd egy misztériumi éneket adtak elő, amelyet Kodály Zoltán gyűjtött, és a Jelenti magát Jézust címet viseli.

 

 

A folytatásban Somogy megyéből származó újévi köszöntők, Ének a magyar szentekről, Zsigmond-kori töredékek, 16-18. századi felvidéki virágénekek, egy Balassi Bálint vers, himnuszok és zsoltárok, Mária-énekek, és egy esti ima dallamai csendültek fel.