Koronavírus - Egy nap alatt 569-cel emelkedett a brit halálos áldozatok száma - FRISSÍTETT (új: napi százezer szűrés a cél)

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2020. április 2., csütörtök 22:26 (MTI) - A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 569-cel emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány napi százezer szűrés elvégzését tűzte ki célként.

    Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtöki tájékoztatása szerint eddig 2921-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban.
    A csütörtökön bejelentett 569 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta, ugyanakkor a halálesetek száma most növekedett a legkisebb mértékben napi összevetésben: egy nappal korábban 563 beteg halt meg Nagy-Britanniában.
    A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján csütörtökig az előző napi 29 474-ről 33 718-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.
    Nagy-Britanniában csütörtökig több mint 163 ezer szűrést végeztek; ez tízezerrel magasabb szám az egy nappal korábbinál.
    A brit kormány korábban azt közölte, hogy április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát, de Matt Hancock egészségügyi miniszter csütörtök esti sajtótájékoztatóján közölte: az új célkitűzés a napi százezer koronavírusteszt elvégzése.
    Hancock, aki maga is megbetegedett az új koronavírustól, elkülönítésben töltött egyheti lábadozása után most jelent meg először a nyilvánosság előtt. Elmondta: a napi százezres szűrésszámot a kormány április végéig szeretné elérni.
    A miniszter által felvázolt terv alapján a szűrésekbe kereskedelmi partnereket is bevonnak, köztük az egyetemeken működő, de magánfinanszírozású kutatólaboratóriumokat, elkezdik az antitest-vizsgálatokat annak megállapítására, hogy ki esett már túl tudtán kívül a fertőzésen - mivel így nekik nem kell elkülönítésbe vonulniuk gyanú esetén -, és kiépítenek egy országos diagnosztikai hálózatot gyógyszeripari óriáscégek részvételével.
    Hancock nevek említése nélkül elmondta, hogy a kormány máris kilenc ilyen vállalattal kezdett együttműködést, és e cégek felajánlották vérvizsgálati eljárásaikat, de először meg kell győződni arról, hogy ezek működőképesek-e.
    Boris Johnson miniszterelnök a Twitteren csütörtökön közzétett videoüzenetében szintén arról szólt, hogy elengedhetetlen a szűrések számának igen jelentős emelése, mivel ezzel lehet elejét venni, hogy az NHS dolgozói esetleg feleslegesen essenek ki a betegellátási munkából.
    A koronavírus okozta betegséget Johnson is elkapta, és Downing Street-i rezidenciáján, teljes elkülönítésben lábadozik múlt csütörtök óta.
    Az eredeti terv az volt, hogy elkülönítése egy hétig tart, vagyis elvileg pénteken véget érne. Hivatalának szóvivője csütörtöki tájékoztatóján azonban közölte, hogy a kormányfő továbbra is mutat enyhe tüneteket, és az általános útmutatás az, hogy az elkülönítés a betegség jeleinek teljes megszűnéséig tartson.
    A Twitteren közzétett felvételen egyértelműen látszott a brit miniszterelnökön, hogy még nem épült fel teljesen a betegségből.

 

 

Koronavírus - Az amerikai idősottonokban meredeken emelkedik a halálozások aránya

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. április 2., csütörtök 21:56 (MTI) - Az amerikai idősotthonokban meredeken emelkedik a halálozások aránya - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR) az egyik csütörtöki riportjában.

    A riport szerint az idősotthononban - az országos látogatási tilalom ellenére is - országszerte eddig összesen legalább 450 halálos áldozata van az új típusú koronavírus járványának. Különösen nehéz a helyzet az északnyugati Washington államban, Tennessee-ben, New Jerseyben, Ohióban, Nyugat-Virginiában és Marylandben.
    Több idősotthont kiürítettek, a Tennessee-i Nashville-ben például a Nemzeti Gárda tagjai segítettek a bentlakók átszállításában egy másik otthonba. A marylandi Rockville-ben, vagy a virginiai Richmondban szintén átmeneti időre kiürítettek otthonokat, az ohiói Daytonban két, egymáshoz közel fekvő otthonban hat idős ember halt meg, csaknem ötvenen megfertőződtek. Maryland egyik kisvárosának idősotthonában 77 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, öten belehaltak a vírus okozta betegségbe. Larry Hogan, Maryland kormányzója "bozóttűz pusztításához" hasonlította az ezekben az otthonokban rohamos gyorsasággal terjedő járványt.
    A szövetségi kormány ugyan nem tett közzé kifejezetten idős otthonokra vonatkozó adatokat, de az AP amerikai hírügynökség lapinformációkra és az egyes tagállamok egészségügyi hatóságaitól származó adatokra támaszkodva szintén úgy tudja: az idősotthonokban eddig 450 gondozott halt bele a Covid-19 betegségbe, és csaknem 2300 fertőzést diagnosztizáltak.
    Az AP tudomása szerint ugyanakkor több amerikai tagállamban arra készülnek, hogy a kórházból elbocsátott és a Covid-19-ből már lábadozó betegeket idősotthonokban helyezzék el. New York állam kormányzója, Andrew Cuomo a múlt héten megtiltotta, hogy az idősotthonok elutasítsák a kórházból elbocsátottak befogadását. Erre készülnek Kaliforniában és az északkeleti Massachusetts államban is. Massachusettsben kijelölnek egyes idősotthonokat a Covid-19-es páciensek utógondozására.
    Mark Parkinson, az egészségügyi szolgáltatók szervezetének elnöke szerint ezek a tervek elfogadhatatlanok. Az AP hírügynökségnek úgy fogalmazott: egyenes "út a katasztrófához, ha a kórházban ápolt és valószínűleg még vírushordozó betegeket idősotthonokba szállítják, ahol nincsenek elkülönítő helyiségek, megfelelő felszerelés és személyzet a Covid-19-ből lábadozók fogadására".

 

 

Koronavírus - Franciaországban 4500 fölött a kórházban meghaltak száma, az idősotthonokban legalább 884-en hunytak el

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
    Párizs, 2020. április 2., csütörtök 21:18 (MTI) - Franciaországban 24 óra alatt 471-gyel 4503-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma - közölte Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse a csütörtök esti sajtótájékoztatóján, és azt is jelezte: a járvány kezdete óta az idősotthonokban legalább 884-en vesztették életüket. Ezzel Franciaországban 5300 fölé emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

    Az illetékes kiemelte: az utóbbi adatot nagyon óvatosan kell kezelni, mert az idősotthonból továbbra is csak részleges információk állnak rendelkezésre, és nehéz őket európai összehasonlításban értékelni.
    A 10 600 francia intézmény közül 7400-tól érkeztek adatok az egészségügyi hatóságokhoz. Ezek szerint a mintegy 700 ezer, idősotthonban élő francia között 14 638 fertőzöttről tudni, és 884 olyan elhunytról, akik feltehetően a koronavírus következtében haltak meg.
    Az egészségügyi hatóságok mostanig csak a kórházakban elhunytakról közöltek adatokat.
    Kórházban az előző naphoz képest 1607-tel több beteget ápoltak csütörtökön, összesen 26 246-ot. Közülük 6399-en voltak intenzív osztályon, ami 382-tel több mint szerda este.
    A súlyos esetek számának napi növekedése -, ami az egészségügyi hatóságok szerint a legfontosabb adat a járvány terjedésének fékeződését és a kijárási korlátozások hatásait illetően, -  hétfő óta fokozatosan csökken.
    A több mint 6 ezer súlyos beteg azonban továbbra is meghaladja a francia kórházaknak a járvány előtti kapacitásait, ami 5 ezer intenzív ágy volt.
    Jérome Salomon elmondta: a nem sürgős műtétek elnapolásával és a sürgősségi osztályok átalakításával jelenleg mintegy 9 ezer intenzív ágy áll rendelkezésre országszerte, s folyamatosak az egészségügyi evakuálások a párizsi régió kórházaiból. Március 18. óta 344 súlyos, de stabil beteget szállítottak el a keleti országrészből és a fővárosból kevésbé leterhelt régiók intézményeibe, s a héten még 150 evakuálást terveznek az egészségügyi hatóságok.
    A párizsi prefektúra bejelentette, hogy Európa legnagyobb nagybani piacának, a Párizs közeli Rungisnak az egyik épületét átmenetileg átalakítják egy "nagy kapacitású halottasházzá" a Párizsban és környékén elhunytak számára. Nem ez az első alkalom, hogy a piac egyik 4 ezer négyzetméteres és 5 fokos átlaghőmérsékletű csarnokában holttesteket helyeznek el: 2003 augusztusában, amikor a kánikula mintegy 15 ezer áldozatot szedett Franciaországban, a rungisi hűtőcsarnokba szállították a párizsi elhunytakat. Franciaországnak most is a Párizs körüli Ile-de-France régió a leginkább sújtott területe a koronavírus-járványban, 16 ezer fertőzöttel és csaknem 1500 halottal.    
    Március 1. óta ugyanakkor 12 068-an gyógyultak távoztak a kórházakból, közülük 1493-an az elmúlt 24 órában.
    Franciaország csütörtökön az Európai Bizottságnak jelezte, hogy október 30-ig meghosszabbítja a terrorfenyegettség miatt több mint négy éve érvényben lévő határellenőrzést, de ezúttal elsősorban a koronavírus-járvány veszélye miatt.

 

 

Koronavírus - Új piaci lehetőségek is születnek járvány idején

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 19:05 (MTI) - A járvány és a védekezés több iparágat is ellehetetlenít, de helyenként segítheti hasznos gyakorlatok elterjedését, új igényeket és piaci lehetőségeket is szül, például az házhozszállítás, a faktoring, vagy a csomagkézbesítés területén.

    Az egyik fő terület az elektronikus szolgáltatások elterjedésének gyorsulása például a bankkártyás fizetés területén. Ugyanebbe a körbe tartozik az elektronikus számlázás, közszolgáltatásoknál az elektronikus kapcsolattartás a szolgáltatóval.
    A Nemzeti Közművek (NKM) például új e-számla kampányt indít április 2. és július 2. között. A környezetbarát e-számlára váltó ügyfelek minden új villamos energia, vagy földgáz e-számla regisztráció után 500 forint számlajóváírást kapnak, és a szolgáltató további 500 forinttal támogatja a hazai ellátó központnak minősített Szent László Kórház (DPC-OHII) alapítványát - közölte az NKM csütörtökön az MTI-vel. A papírmentes számlázás olcsóbb a szolgáltatónak, az ügyfélnek és egyben környezetbarát is.
    Márciusban háromszor annyian érdeklődtek a Takarék Faktorháznál a faktorálás iránt, mint februárban, elsősorban a hónap második felében, a veszélyhelyzet kihirdetése után ugrott meg a megkeresések száma - közölte a Takarék Faktorház az MTI-vel. A faktorálás nem hitel, hanem a vevőkövetelések megfinanszírozása, ezért jó megoldás egy cég likviditási problémáira a jelenlegi körülmények között, amikor a banki folyó- és forgóeszközhiteleket nehezebb elérni - hívta fel a figyelmet a Takarék Faktorház. Tájékoztatásuk szerint az elmúlt hetekben sokan azért fordultak e szolgáltatás felé, mert tartanak attól, hogy a vevőik csak hosszabb határidővel, vagy egyáltalán nem tudnak majd fizetni. Szeretnének minél hamarabb hozzájutni a pénzükhöz, hogy saját kintlévőségeiket rendezzék, fizetést adjanak munkavállalóiknak, illetve alapanyagot szerezzenek be.
    Az egyik legnagyobb internetes ételrendelő portál, a NetPincér arról tájékoztatott, hogy az elmúlt három hétben több mint 900 étterem jelezte csatlakozási szándékát a hálózatukhoz, amelynek eddig országosan kétezer tagja volt. Az étel-házhozszállítás iránt  megnövekedett igény kielégítésére 200 új futárpartnert szerződtettek. A cég több száz bajba jutott étteremnek tette lehetővé országszerte 27 településen a díjmentes házhozszállítást a hónap végéig.
    Miközben a légi utasforgalom szinte teljesen leállt, megnőtt az igény a légi-árufuvarozásra. Így például az Emirates, teherszállító repülői április végéig hetente hozzák Magyarországra a járvány elleni védekezést segítő árukat - közölte a légitársaság az MTI-vel csütörtökön. Az Emirates SkyCargo alkalmanként 100 tonna szállítmányt hoz a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A Kínából érkező csomagok arcvédő maszkokat, orvosi eszközöket és elektronikai felszereléseket tartalmaznak - írták. A Wizz Air arról számolt be, hogy a múlt hét végén több járaton is hozott a magyar kormány által a koronavírus-járvány elleni védekezéshez rendelt egészségügyi eszközöket Kínából. A hét elején pedig a magyar kormány megbízásából több mint 450 magyar állampolgárt hoztak haza az Egyesült Államok több városából.

 

 

Koronavírus - Továbbra is hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma Olaszországban

    Róma, 2020. április 2., csütörtök 18:37 (MTI) - Továbbra is hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma Olaszországban -   közölte csütörtök esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

    Az elmúlt 24 órában 760 beteg  halt meg a  járvány következtében az előző napi 727-hez képest és az ezt megelőző 837 után.  A halottak száma így elérte a 13 915-öt.  
    A diagnosztizált fertőzöttek száma  az elmúlt 24 órában  2477  volt.  
    Az azonosított fertőzöttek száma a szerdai 2937-ről  így valamelyest csökkent ugyan,  de magasabb volt a kedden jelzett 2107-nél
    Az olasz polgári védelem vezetője Angelo Borrelli hangsúlyozta, hogy a járványgörbe napok óta stabil adatokat mutat jelentős csökkenés nélkül.
    A lombardiai Milánóban lezárták a központi krematóriumot. A tartományból már nem csak a szomszédos régiókba, hanem Olaszország távolabbi részeibe is szállítják a halottakat hamvasztásra.

 

 

Koronavírus - Szigorú korlátozásokkal engedik a mezőgazdasági idénymunkások beutazását Németországban

    Berlin, 2020. április 2., csütörtök 18:17 (MTI) - Feloldják a koronavírus-járvány miatt márciusban elrendelt teljes tilalmat és az ágazat munkaerőigénye miatt szigorú szabályok mellett mégiscsak engedélyezik több tízezer külföldi mezőgazdasági idénymunkás beutazását Németországban a szövetségi belügyminisztérium és a mezőgazdasági és élelmezési minisztérium csütörtöki megállapodása szerint.

    A tavaszi munkákra, például a Németországban rendkívül népszerű spárga betakarítására május végéig nagyjából 100 ezer idénymunkásra van szükség az ágazatban, de a járvány miatt március 20-án elrendelt beutazási tilalom után csak 20 ezren maradtak az országban. Ők többnyire európai uniós társországok - főleg Lengyelország, Románia, Bulgária - állampolgárai, és az eredeti szabályok szerint 75 munkanapot dolgozhatnak le a gazdaságokban. Engedélyeiket meghosszabbították, így 115 munkanapot teljesíthetnek, a napról-napra súlyosbodó munkaerőhiány miatt pedig rendkívüli és átmeneti szabályokat léptetnek életbe a hiány enyhítésére.
    Áprilisban 40 ezer, májusban további 40 ezer külföldi idénymunkást fogadhatnak fel a mezőgazdasági termelők. Ezek a munkavállalók kizárólag repülővel, és csak csoportosan utazhatnak be Németországba, és ugyanígy távozhatnak. Foglalkoztatásukról a vállalkozások az ágazati érdekképviseletekkel és a hatóságokkal együttműködve gondoskodnak. A szabályokat a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) ajánlásai alapján dolgozták ki.
    Az idénymunkásokat a szövetségi rendőrség egységei fogadják a kijelölt repülőtereken. Azonosításuk után megvizsgálják egészségi állapotukat, az eredményeket közlik a területileg illetékes közegészségügyi hivatallal. Fertőzésgyanú esetén megtagadják a belépést az országba.
    Az idénymunkásokat legfeljebb 20 emberből álló csoportokba osztják. A csoportok tagjai az első 14 napon - a koronavírus lappangási ideje alatt - karanténban vannak, vagyis együtt dolgoznak, szabadidejükben sem érintkezhetnek más csoportok tagjaival és nem hagyhatják el szállásukat, illetve a munkavégzés helyét.
    Az igen részletes szabályozás a többi között a szállások berendezéséről is tartalmaz előírásokat. Gondoskodni kell például arról, hogy minden szobában, konyhában és fürdőszobában legyen legalább egy feltöltött fertőtlenítőszer-adagoló, és arról is, hogy naponta többször fertőtlenítsék a kilincseket és a konyhai, a fürdőszobai csaptelepeket. A szállásokon és a csoportok szállításához használt járműveken csak minden második férőhelyet szabad betölteni, hogy elkerüljék a járvány terjedését elősegítő zsúfoltságot. A munkások csak védőmaszkban és kesztyűben dolgozhatnak, más csoport tagjaitól legkevesebb másfél méter távolságot kell tartaniuk. Szállásukon nem fogadhatnak látogatókat.
    Fertőzésgyanú esetén koronavírus-tesztet kell végeztetni, a megfertőződött vagy fertőzésgyanús idénymunkásokat el kell különíteni a többiektől. Csoportjuk többi tagját is el kell zárni a többi munkacsoporttól, és valamennyi munkavállalónál el kell végeztetni a tesztet.
    A mezőgazdasági minisztérium a munkaerőhiány enyhítésére egy külön állásközvetítő portált is indított. A tárca vezetője, Julia Klöckner a belügyminisztériummal kötött megállapodást ismertető berlini tájékoztatóján elmondta, hogy egy hét alatt csaknem 40 ezren jelentkeztek idénymunkásnak önkéntes alapon vagy fizetésért. Azonban ezekre a komoly szaktudást igénylő és nehéz fizikai munkákra nem mindenki alkalmas - jelezte.
    A két tárca közös terve szerint különböző belföldi csoportok - például az előadások, szemináriumok nélkül maradt egyetemi hallgatók, a munkanélküliek és a menekültek - mozgósításával nagyjából további 10 ezer embert lehet szerezni a tavaszi mezőgazdasági munkák elvégzésére.

 

 

Koronavírus - Az ÁSZ több mint 414 millió forintot utalt át a központi költségvetésnek

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 16:49 (MTI) - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2019-es takarékos gazdálkodásának és a hatékonyságnövelő intézkedéseknek köszönhetően 414,4 millió forint maradványt utalt át a központi költségvetésnek, ezzel is hozzájárulva a koronavírus elleni védekezéshez - tette közzé a számvevőszék csütörtökön honlapján.

    Hangsúlyozták: az ÁSZ az egészségügyi veszélyhelyzetben is folyamatosan végzi törvényben meghatározott feladatait, hozzájárul a közpénzügyi rendszer szabályozottságának és hatékonyságának erősítéséhez.
    Az ÁSZ 2019-ben több mint 60 százalékkal, csaknem 1350-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát - írták, megjegyezve, hogy Domokos László, az ÁSZ elnöke decemberi évértékelésében azt nevezte célnak, hogy mindenhová eljussanak, ahol közpénzt használnak vagy közvagyont kezelnek, hogy feltárják a közpénzügyi kockázatokat.
    Az ÁSZ célja a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez a bizonyítékokon alapuló ellenőrzési megállapítások, illetve az ÁSZ elemzéseinek következtetései adják a kiinduló alapot. Mindez azt is jelenti, hogy "a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása" - idézik az elnököt.
    A közleményben kitérnek arra, hogy az Állami Számvevőszék elmúlt években megvalósított módszertani, technológiai, illetve humánerőforrás fejlesztéseknek köszönhetően 2020-ra átállt a digitális ellenőrzésre, illetve a digitalizáción alapuló munkakörnyezetre. Ennek köszönhetően a szervezet a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzetben is dolgozik, biztosítja dolgozóinak a biztonságos munkakörnyezetet, és ellátja a törvényekben előírt feladatait.
    Az ÁSZ szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel és széleskörű tudásmegosztó tevékenységével előmozdítja a közpénzügyek átláthatóságát, és hozzájárul a "jól irányított államhoz", a közpénzügyi jogállami keretek fenntartásához - áll a közleményben.

 

 

Koronavírus - ITM: az eredményes egészségipari kutatás-fejlesztés haszna emberéletekben mérhető

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 16:21 (MTI) - Több mint 2,3 milliárd forintos támogatással egy tucatnyi, a koronavírussal szembeni egészségügyi védekezést hazai szaktudásra és kapacitásokra alapozva megerősítő kutatás-fejlesztési projekt zajlik Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök részvételével a fejlesztések előrehaladását, várható eredményeit tekintették át a kutatócsoportok vezetői, képviselői egy csütörtöki videókonferencián tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményben az MTI-t.

    Az ITM koordinálásával a Koronavírus Kutató Akciócsoport több, párhuzamos alap- és alkalmazott kutatási projektet vezet. A cél a kórokozó jobb megismerése, a fertőzési mechanizmusok vizsgálata, a lehetséges megelőző lépések felderítése, hatékony gyógyszer, gyógymódok, terápiás szerek, eszközök kifejlesztése. A projektek különböző előkészítettségi fázisban vannak, de több esetében már a végrehajtás zajlik. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ezeket az ügyeket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére benyújtott egyedi támogatási igényekként, sürgősséggel kezeli.
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bevezetőjében elmondta: az ITM már a koronavírus-járvány előtt is a négy kiemelt iparág egyikeként tartotta számon az egészséggazdaságot. Magyarország e szektorban megfelelő adottságokkal, komoly hagyományokkal rendelkezik, a technológiák folyamatos innovációja hatékonyabbá teszi az egészségügyi ellátást. Az egészségipar innovatív és kutatásigényes területei, az előállított magas hozzáadott érték és a jól képzett munkaerőbázis miatt is a gazdaságstratégiai és iparfejlesztési célok középpontjában áll.
    A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a koronavírus nemcsak az egészségügyi ágazatban dolgozók hősies helytállására hívta fel a figyelmet, hanem egyértelművé tette azt is, hogy az országoknak minél nagyobb mértékben képessé kell válniuk az önellátásra. "A magyar emberek egészségének védelme érdekében nélkülözhetetlen, hogy a világszínvonalú hazai szaktudásra építve saját erőből tehessünk a megelőzésért, a betegek megfelelő ellátásáért, kezeléséért. A megoldást e téren is az innováció, az eredményes kutatás-fejlesztés jelenti, amelynek haszna elsősorban emberéletekben mérhető. A gazdaság újraindítását támogató körülményként említésre érdemes az is, hogy a gyakorlatban beváló termékek a hazai vállalkozások nemzetközi piacra lépését, versenyhelyzetük megerősítését eredményezhetik" - fejtette ki Palkovics László.  
    Emlékeztetett: egyetemi, kutatóintézeti és vállalati szereplők bevonásával konzorcium alakult a koronavírus elleni terápiás szer kifejlesztésére. A konzorcium tagjainak közreműködésével a Richter Gedeon Nyrt. a vírust a beteg szervezetében semlegesítő, a vírusfertőzött sejteket elpusztító fúziós fehérjét állít elő.
    A Szegedi Tudományegyetemen megvalósuló kutatás célja a koronavírus magyarországi terjedésének matematikai modellezése, elemzése, prognózisok készítése. A kutatás a járvány lassítása, az egészségügyi rendszer leterheltségének mérséklése érdekében támogatja a bizonyítékokon és számításokon alapuló döntéshozatalt. A szakemberek a pontos fertőzésterjedési modellezéshez a járvány kitörése előtti és utáni kapcsolati és utazási szokásokról gyűjtenek adatokat. A kutatást egy online kérdőív (elérhető a https://covid.sed.hu/ oldalon) néhány percig tartó kitöltésével bárki segítheti, az első héten több mint 150 ezren szántak erre időt.
    Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat közreműködésével a koronavírus fertőzés kezelésére és akár megelőzésére szolgáló, nagy hatékonyságú gátlószer kifejlesztése indult meg. A szintén kidolgozás alatt álló hiperakut szérumterápia a gyógyultak vérében termelődő, vírust legyőző ellenanyagokat használja a megbetegedettek kezelésében. További projektekben a fertőzés terjedését fékező, lassító készítmények, a kórházi ellátást támogató orvostechnikai eszközök kifejlesztése, a hazai gyártókapacitások bővítése van előkészületben.
    Palkovics László összegzése szerint a magyarországi kutatás-fejlesztés és innováció szereplői a veszélyhelyzetben is bizonyítják kimagasló színvonalú tudásukat, képességeiket, gyorsaságukat. "A megkezdett projektek alapján arra a megnyugtató következtetésre juthatunk, hogy a hazai szakemberek, intézmények és vállalatok készségei és reakcióideje alkalmassá teszik Magyarországot az eredményes egészségügyi védekezésre" - húzta alá a miniszter.

 

 

Közlekedés-Budapest
Koronavírus - Vitézy új rendkívüli tömegközlekedési menetrend bevezetése javasolja Budapesten

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 16:04 (MTI) - A koronavírus járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások idején kialakult utazási szokásokhoz igazodó, a dolgozók igényeit kiszolgáló új rendkívüli tömegközlekedési menetrend azonnali bevezetését javasolja Budapesten egy intézkedéscsomag keretében Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója.

Vitézy Dávid a Facebook-oldalán csütörtökön tette közzé a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetőjének írt levelét, amelyben egy hatpontos intézkedéscsomag bevezetését javasolja.
    E szerint az új menetrendnek az egészségügyben, kiskereskedelemben, ipari üzemekben, logisztikában, rendfenntartásban, házhozszállításban, közszolgáltatások működésében dolgozók igényeihez kell igazodnia.
    Vitézy Dávid javasolja, hogy az új menetrendet az elmúlt két napban kritikus hajnali műszakváltások és a reggeli csúcsidőszak idején a munkanapi tanszüneti járatsűrűség szerint készítsék el, sűrítve minden fontos járatot és ezáltal újra beindítva a csak munkanapi járatokat. Így többek között az Újhegyi lakótelepet kiszolgáló 85E, a nagytétényi 101B, a Bajcsy-kórházat Rákosmentével összekötő 195-ös, a pestimrei 282E és 284E, a kőbányai gyárakat kiszolgáló 217E járatokat.
    A 3-as metrópótló buszok munkanapi tanszüneti közlekedési rendje is helyreállítandó. Napközben és este lehet továbbra is a szombati járatsűrűségre épülő a rendkívüli menetrend - írta.
    Vitézy Dávid szerint az amúgy csak hétvégén közlekedő járatok, mint a City-troli járatása vagy a 212-es busz Normafáig hosszabbítása felesleges munkanapokon.
    Javaslata szerint minden járműtípusra irányadó maximális utasszámokat kell közzétenni, amelyek az eddigi négyzetméterenkénti 4 ember helyett a két négyzetméterenként 1 ember elvén készülnek és minden második ülés szabadon hagyásával számolnak. Ez alapján néhány járaton szükséges lehet a szóló helyett csuklós buszok közlekedtetésére - mutatott rá megjegyezve, hogy az utasok figyelmét felhívó jelzések kihelyezése is javasolt.  
    A BFK vezérigazgatója az utasok számára online bejelentő oldalt is javasol létrehozni, ahol jelezhetik, ha nem érzik magukat biztonságban bármely járat zsúfoltsága miatt.
    Vitézy Dávid felhívta a figyelmet arra is, hogy az automatikus utasszámláló berendezések és a járművezetők részéről folyamatos adatgyűjtés szükséges, és az utasoktól beérkező jelzésekkel együtt ezt elemezni kell, a FUTÁR segítségével azonnali beavatkozásokkal, ott, ahol a fenti menetrendi változtatások után is esetleg átlépné a határértékeket a járatok kihasználtsága.
    Az utasforgalom alakulásának folyamatos nyomonkövetése elengedhetetlen, hisz nem lehet tudni, hogy a járványhelyzet változásával, a kijárási korlátozásokhoz igazodó új szokásokkal pontosan miként változik az igénybevétel a következő időszakban - írta.
    Vitézy Dávid közölte, hogy Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kérésére fordult levélben  Varga Ivetthez, a BKK vezérigazgatójához a közösségi közlekedés járványhelyzethez igazítása érdekében.
    Kiemelte, az utasok védelme érdekében a jogszabályok által előírt távolság betartásához szükséges terület biztosítása rendkívüli fontosságú a járműveken a járványügyi veszélyhelyzet idején. Ahogy Karácsony Gergely főpolgármester is megtapasztalta, a szerdán bevezetett szombati menetrend csütörtöki korrekciója nem vezetett eredményre, ugyanis a zsúfoltság számos vonalon reggel megismétlődött - írta a BFK vezérigazgatója.

 

 

Koronavírus - Újabb POS-terminálokat állítottak át a bankok a megemelt 15 ezer forintos limitre

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 15:23 (MTI) - Az OTP és a K&H szinte teljes hálózatában felemelték 5000 forintról 15 ezerre a PIN-kód nélküli kártyás vásárlások értékhatárát - közölték a pénzintézetek az MTI érdeklődésére csütörtökön.

    A kormány a koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében döntött arról, hogy április 15-étől megemeli a limitet bankkártyás fizetésnél, hogy a PIN-kód beütése miatt se kelljen a terminálhoz nyúlni, elég legyen a plasztikot érinteni. A bankok folyamatosan állnak át az új rendszerre, van ahol már a határidő előtt sem kell használni a kódot, míg máshol szükség van erre.
    Az OTP Bank arról tájékoztatta az MTI-t, hogy náluk már lehet PIN-kód megadása nélkül érintéssel vásárolni 15 ezer forintos egyszeri tételig.
    A K&H Bank termináljai megkapták a felszólítást a központi rendszertől a szükséges paraméterek letöltésére, ami a használatban lévő termináloknál néhány órán belül érvényesül - közölték. Eddig 70 százalékban történt meg a változtatás, vagyis ezek a terminálok már csak 15 ezer forint elérésekor kérnek PIN-kódot a vásárlóktól. A maradék 30 százalék nagy része éppen aktuálisan nem használt eszköz, de amint használatba veszi a kereskedő, haladéktalanul érvényesül ezeken a terminálokon is a változás. Az átállás tehát a K&H-nál megtörtént - mondták.
    A Takarékbank szerdán jelezte: folyamatosan állítják át a bank által működtetett, kártyás fizetésnél használt POS-terminálok limitjét, hogy már az április 15-i határidő előtt is lehessen PIN-kód megadása nélkül érintéssel vásárolni 15 ezer forintos egyszeri tételig.

 

 

Koronavírus - Orbán Viktor a kutatócsoportok vezetőivel egyeztetett a hazai gyógyszergyártásról

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 14:29 (MTI) - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott koronavírus-kutatócsoportok munkájáról tájékozódott csütörtökön videokonferencia keretében Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László miniszter; a megbeszélésen a kormányfő a hazai gyógyszergyártás és -raktározás fejlesztésének szükségességéről beszélt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

    Az egyeztetésen Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem docense, a virológiai kutatócsoport vezetője, Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja, Röst Gergely matematikus, a Szegedi Tudományegyetem docense, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Józsa János, a BME rektora, Závodszky Péter biofizikus, az MTA és a Professzorok Batthyányi Köre tagja, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke, Keserű György, gyógyszerkutató-vegyész, valamint Lacza Zsombor ortopéd-traumatológus szakorvos, az MTA doktora vett részt.
    A munkacsoportok vezetői ismertették kutatásaik eddigi eredményeit, valamint tájékoztatást adtak a közeljövőben várható lépésekről, eredményekről. Orbán Viktor elmondta: a járvány hosszú lesz, a java most következik. Vakcina nincs, sokáig nem is lesz. Aláhúzta: szükségünk van minden lehetséges gyógyszerre, ami enyhíti a betegség tüneteit. Magyarországon több gyógyszer tesztelése is zajlik, és vannak olyan gyógyszerek, melyeket gyártani is tudunk - tette hozzá a miniszterelnök. A feladat, hogy a következő hetekben elegendő mennyiségű gyógyszert halmozzunk fel - mondta.

 

 

Koronavírus - Ügyeletes gyógyászati szaküzleti rendszert vezet be a forgalmazók szövetsége

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 13:48  (MTI) - Ügyeletes gyógyászati szaküzleti rendszer kezdi meg működését annak érdekében, hogy a krónikus betegek és a fogyatékkal élők hozzájussanak a megfelelő gyógyszerekhez, eszközökhöz - tájékoztatta a kereskedőket, gyártókat tömörítő Forgalmazók az Egészségért Szövetség csütörtökön az MTI-t.

    A szövetség 8 és 20 óra között hívható telefonos tájékoztatási vonalat hozott létre, illetve az ugyeletesgyse.hu és az ugyeletesgyogyaszatiszakuzlet.hu weboldalakon online térképes útmutató segíti a betegek tájékozódását - tartalmazza a közlemény.
    Jelezték: z ügyeleti rendszer létrehozása azt követően vált szükségessé, hogy a járványügyi korlátozások miatt az egészségügyi intézményekben működő gyógyászati segédeszközöket kiszolgáló helyek és segédeszközgyártó műhelyek vagy bezártak, vagy szűkített nyitvatartás mellett működnek.
    Ugyanakkor a szektorban dolgozók mindent meg kívánnak tenni annak érdekében, hogy a krónikus betegségekben szenvedő és fogyatékkal élő embertársaink hozzá tudjanak jutni a számukra nélkülözhetetlen gyógyszerekhez, segédeszközökhöz - hangsúlyozták.
    Az ügyeleti rendszerhez csatlakozó üzletek száma folyamatosan bővül - közölte a szövetség.

 

 

Koronavírus - Emmi: nem lesz hosszabb a tanév - elhalasztják a minősítéseket

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök (MTI) - Minden alapot nélkülöz az a közösségi médiában terjedő rémhír, miszerint a kormány meghosszabbította a tanévet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel. A szaktárca a rémhír terjesztőivel szemben nyomozás megindítását kezdeményezte.

    A minisztérium közleményében rögzítette: nem módosul a tavaszi szünet időpontja sem, így a diákoknak és a tanároknak is lesz lehetőségük arra, hogy kicsit pihenjenek.
    A tárca tájékoztatása szerint az emberi erőforrások minisztere a veszélyhelyzetre való tekintettel úgy határozott, hogy a minősítéssel és a tanfelügyelettel kapcsolatos, folyamatban lévő eljárásokat a 2020/2021-es tanévre halasztják, az Oktatási Hivatal valamennyi érintett pedagógust közvetlenül értesíti majd az átütemezésről.
    A halasztás érinti a gyakornokok májusban esedékes minősítését is, melyre ugyancsak  ősszel kerül sor, így semmiféle joghátrányuk nem keletkezik - jelezték.
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden pedagógusnak köszöni az elmúlt hetek áldozatkész munkáját, mely a tantermen kívüli, digitális munkarendre való sikeres átállást lehetővé tette - olvasható a közleményben.

 

 

Koronavírus - Romániában az igazolt fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi alkalmazott

Baranyi László az MTI tudósítója jelenti:
    Bukarest, 2020. április 2., csütörtök 13:20 (MTI) - Romániában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 százaléka egészségügyi alkalmazott, a körükben tapasztalt fertőzések miatt pedig sorra kerülnek karanténba kórházi részlegek, megnehezítve az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszer működését.

    A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerda esti jelentése szerint 357 orvos, nővér, ápoló kapta el a fertőzést, csütörtökön pedig a fővárosi Matei Bals járványkórház öt alkalmazottjának vírustesztje bizonyult pozitívnak.
    A legsúlyosabb helyzet a kedd óta vesztegzár alá helyezett észak-kelet-romániai Suceaván alakult ki, ahol a fertőzésgóccá vált megyei kórház 200 dolgozója betegedett meg. A kritikus helyzetben a kórház nemrég megbízott ideiglenes vezetői is lemondtak, ezért csütörtökön Nelu Tataru egészségügyi miniszter is a helyszínre utazott, Klaus Iohannis államfő pedig távértekezletet hívott össze, hogy megoldást keressenek a válságra.
    Csütörtök kora délutánig az előző napi 85-ről 94-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Külföldön csütörtökig 25 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.
    Romániában csütörtök kora délutánig 2738-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 278-ra emelkedett az előző napi 215-ről, nem sokkal haladva meg az utóbbi hétre jellemző napi 240-es átlagot.
    Romániában naponta 1500-2000 embert tesztelnek. A diagnosztizált betegek közül 78-at ápolnak intenzív osztályon, az első fertőzés megjelenése óta pedig 267 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.
    Csütörtökön tett közzé a GCS először megyei bontást az igazolt fertőzésekről. A legtöbb, 701 fertőzést Suceava megyében tartják számon, amelyet a kétmilliós Bukarest követ 505 fertőzöttel. Több mint száz fertőzöttről tudnak a moldvai Brassó (117), valamint Constanta (111), Arad (110), Neamt (107) és Kolozs (105) megyében. Továbbra is Hargita megye az egyetlen Romániában, ahol egyetlen fertőzöttről sem tudnak.
    A karanténrendelkezések megsértéséért csaknem 1300 otthoni elkülönítésre kötelezett embert helyeztek már hatósági karanténba, 50 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá vontak. A rendőrök eddig 271 ügyben indítottak bűnvádi eljárást a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsítása címén.
    A kijárási korlátozások megsértése miatt újabb 7385 embert bírságoltak meg az utóbbi 24 órában. Romániában jelenleg több mint 15 ezer embert tartanak hatósági karanténban, 115 ezret otthoni elkülönítésben.

 

 

RÖVIDHÍR - Koronavírus - Az EU 100 milliárd eurót mozgósít a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében

    Brüsszel, 2020. április 2., csütörtök 13:03 (MTI) - Az Európai Unió 100 milliárd eurót mobilizál a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében.

    Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben jelentette be az unió válságkezelő csomagját, amelynek célja, hogy megszüntesse a járvány okozta gazdasági szakadékot az uniós tagállamok között. A 100 milliárd euró értékű támogatást a tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában vehetik igénybe.

 

 

Koronavírus - Johnson: elengedhetetlen a szűrés a vírus rejtélyének megfejtéséhez

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2020. április 2., csütörtök 13:01 (MTI) - Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a szűrés jelenti a kiutat az új koronavírus okozta járványból, és így lehet eljutni a vírus "rejtélyének" megfejtéséhez is.

    Johnson, aki maga is elkapta a betegséget és Downing Street-i rezidenciáján, teljes elkülönítésben lábadozik a múlt hét óta, a Twitteren közzétett csütörtöki videoüzenetében kijelentette: a szűrés hozza majd el a győzelmet a vírus felett.
    Ehhez azonban a szűrések "masszív felpörgetése" szükséges, két okból: egyrészt antitestvizsgálattal ki kell deríteni, hogy ki esett már át a koronavírus-fertőzésen, mivel ez lehetővé teszi a munkába állást az újbóli fertőződés kockázata nélkül, másrészt azt is szűrni kell, hogy kinek van jelen a szerveztében a vírus, mivel így elejét lehet venni annak, hogy az állami egészségügyi szolgálat (NHS) nem fertőzött dolgozói feleslegesen kiessenek a munkából - mondta a brit miniszterelnök.
    A brit kormányt az elmúlt időszakban folyamatos érték bírálatok főleg a szűrőeszközök hiánya miatt. A brit orvosi kamara adatai szerint az NHS orvosainak negyede, az ápolószemélyzet 20 százaléka esett ki a munkából amiatt, mert vagy ők, vagy a velük egy háztartásban élők koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket mutatnak, és sokan ismét munkába állhatnának, ha szűréssel ki lehetne mutatni, hogy mentesek a Covid-19-et okozó vírustól.
    A kormányt a szakmai szervezetek bírálták azért is, mert az egészségügyi személyzetnek nincs elég védőfelszerelése.
    Boris Johnson csütörtöki videoüzenetében elmondta: az utóbbi két hétben a kormány 397 millió egységnyi védőeszközt juttatott az NHS dolgozóinak.
    A miniszterelnök nem részletezte, hogy milyen felszerelésekről van szó, de hozzátette, hogy ezeket az eszközöket a hadsereg tartalékosai szállították az egészségügyi intézményekbe.
    A brit védelmi minisztérium csütörtöki bejelentése szerint a fegyveres erők háromezer tartalékosát mozgósították, mindenekelőtt olyan szakértőket, akik orvosi, mérnöki, számviteli vagy logisztikai támogatást tudnak nyújtani az egészségügynek.
    A hétvégén megnyílik Londonban az a hatalmas, négyezer személyes átmeneti koronavírus-kórház, amelyet a brit főváros legnagyobb fedett rendezvényközpontjában, a kelet-londoni ExCel csarnokban alakítanak ki a hadsereg segítségével.
    Emellett két hasonló, csak koronavírus-fertőzésben megbetegedett pácienseket ellátó több ezer személyes átmeneti kórház létesül a közép-angliai Birminghamben és az északnyugat-angliai Manchesterben is.

 

 

Koronavírus - Tovább csökkent a napi esetek száma Kínában, de sokan a járvány második hullámától tartanak

    Peking, 2020. április 2., csütörtök 12:50  (MTI) - Tovább csökkent a napi koronavírusos fertőzések száma Kínában, de sokan a járvány második hullámától tartanak, ezért több helyen újabb korlátozásokat léptettek életbe, míg máshol az óvintézkedések folytatólagos betartására szólították fel a lakosságot.

    A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki közlése szerint szerdán 35 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, akik mind külföldről érkeztek az ország szárazföldi részére. A hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma ezzel 81 589-re nőtt, míg szerda éjfélig összesen 3318 ember halt bele a vírus okozta betegségbe. A bizottság emellett 55 újabb tünetmentes fertőzöttről adott hírt, velük együtt jelenleg 1075 panasz nélküli vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.
    Kínában a járvány második hullámának kiküszöbölésére ismét bezáratták a nemrégiben újranyitott mozikat, Peking város vezetése pedig arra szólította fel az ott élőket, hogy az otthonaikon kívül viseljenek maszkot, és továbbra is kerüljék a társas érintkezést másokkal.
    A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap pedig arról számolt be, hogy a járvány második hullámának kialakulásától tartva az ország középső részén egy megyét vesztegzár alá helyeztek. A Honan tartományban található Csia megyében kedden lépett életbe a kijárási tilalom. A megye mintegy 600 ezer lakója csak különleges engedély birtokában hagyhatja el otthonát, és csupán a nélkülözhetetlennek minősített vállalkozások és üzletek folytathatják a tevékenységüket.
    A SCMP arról is hírt adott, hogy a kínai katonaság tudósai külföldön tesztelnének egy Covid-19 elleni kísérleti oltást. A vakcina március 16-án, Vuhanban megkezdett klinikai tesztje első szakaszának eredményeit áprilisban teszik majd közzé. Csen Ling, a Légzőszervi Betegségek Állami Laboratóriumának virológusa a lapnak elmondta: a második és harmadik szakaszban több ezer alanyra lenne szükség, ezért a jelenleg a járvány által leginkább sújtott országokban gyorsabb és pontosabb eredmények születhetnének. Miután Kína már megfékezte a vírus terjedését, jelenleg nincsen elegendő igazolt fertőzött az országban a további tesztekhez - mondta a szakértő.

 

 

Koronavírus - Maruzsa: az oktatási akciócsoport dolgozik az érettségik megszervezésén

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 12:49 (MTI) - Az országos veszélyhelyzetben az érettségi korrekt, minden szempontot figyelembe vevő megszervezése az egyik legnagyobb kihívás, amelyen az oktatási akciócsoport dolgozik  - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár csütörtökön az MTI-nek.

    A köznevelési államtitkár az ellenzéki pártoknak a témában csütörtökön elhangzott nyilatkozataira reagált.
    Maruzsa Zoltán kiemelte: több forgatókönyv is készül, ezek között döntést hozni és a megfelelő ütemezést kiválasztani elsősorban a járványügyi helyzet alapján lehetséges.
    Mivel még több mint egy hónap van hátra az érettségi hagyományos kezdési időpontjáig, a járványügyi kérdésekben azonban nem látnak előre egy hónapot, az érintettek türelmét kérik - mondta a köznevelési államtitkár.
    Hangsúlyozta: mivel az érettségi követelmények nem változtak, a felkészülést folytatni kell.
    Maruzsa Zoltán hozzátette: az ellenzéki pártoktól és a velük együttműködő médiától azt kérik, ne állítsák, hogy az érettségi megszervezése körül káosz van, egyelőre ugyanis semmiféle döntés nem született, csak az ő nyilatkozataik okoznak zavart és szítják a várakozással teli feszültséget.
    "A kormány a kellő időben meg fogja hozni a szükséges döntéseket. Ez az idő még nem jött el, de azt ígérjük, hogy még a húsvét előtt a terveket ismertetni fogjuk" - mondta a köznevelési államtitkár.

 

 

Koronavírus - Spanyolországban meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma

    Madrid, 2020. április 2., csütörtök 12:06  (MTI) - Spanyolországban meghaladta a tízezret az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.

    A tárca napi összesített adatai szerint az elmúlt 24 órában 950-en veszítették életüket, a fertőzés következtében eddig elhunytak száma 10 003.
    Szerda óta 8102 újabb fertőzöttet szűrtek ki, ezzel az eddig regisztrált esetek száma 110 238.

 

 

Koronavírus - Újabb szigorításokat vezettek be a nyugat-balkáni államokban is - pánikkeltés miatt előállítottak egy újságírót

    Belgrád, Pristina, Szkopje, Podgorica, Szarajevó, 2020. április 2., csütörtök 12:05 (MTI) - Szerbiában a közvetlen érintkezéssel járó tevékenységet végzők üzleteit zárták be, Montenegróban hiteltörlesztési moratóriumot vezettek be az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák kezelésére, míg Bosznia-Hercegovina és Horvátország csütörtökön lezárta húsz közös határátkelőhelyét. Álhírterjesztés és a pánikkeltés miatt előállítottak egy újságírót Szerbiában.

    Míg korábban csak egyes önkormányzatok tiltották be a fodrász- és kozmetikai szalonok működését, a szerb kormány csütörtöktől az egész ország területén bezáratta a közvetlen érintkezéssel járó tevékenységet végzők üzleteit. Bezártak továbbá a kaszinók és a fogadóirodák, tevékenységüket csak az interneten folytathatják. A szerb elnök csütörtök este újabb szigorításokat jelent be. Szerbiában egy nap alatt 900-ról 1060-ra nőtt az új típusú koronavírus-járvány regisztrált fertőzöttjeinek a száma.
    A rendőrség szerda este pánikkeltés gyanújával előállította a Nova.rs internetes oldal újságíróját. Ana Lalic korábban a vajdasági klinikai központ felkészületlenségéről és készlethiányáról írt cikket, amelyben azt állította, hogy az egészségügyi személyzetnek gyakran védőfelszerelés nélkül kell ellátnia a betegeket. A klinikai központ bejelentést tett a rendőrségen, mert állítása szerint az újságíró rossz hírét kelti az intézménynek és pánikot kelt a társadalomban. Az intézmény szerint a cikkben megfogalmazott állítások mind hamisak, a vajdasági klinikai központban nincs hiány a fertőzöttek ellátásához szükséges felszerelésből, gyógyszerekből és tisztítószerekből.
    Az újságírót szerda délelőtt elengedték. Véleménye szerint a vajdasági klinikai központ hírnevét nem az ő cikke, hanem az ott dolgozók hozzáállása rombolja, az a mód, ahogy csatlakoznak a kormány felkészültségét hirdető szólamokhoz.
    Ana Brnabic miniszterelnök szerdán közölte, a kormány visszavonta azon intézkedését, miszerint csak a válságtörzs által kijelölt személyek nyilatkozhatnak a sajtónak, így az újságírók ezentúl más forrásokból is tájékozódhatnak. Mint mondta, ha valaki álhíreket akar terjeszteni, megteheti, nem róhatja fel senki Szerbiának, hogy nem tartja tiszteletben a szólásszabadságot, a kormány feladata pedig ezután is az lesz, hogy munkájával és szakszerű tájékoztatásával bizonyítsa, mi az igazság.
    Bosznia-Hercegovina és Horvátország a járvány megfékezése érdekében csütörtökön lezárta húsz közös határátkelőhelyét. A járvány gazdaságra mért csapása miatt boszniai közgazdászok szerint az ország gazdasága 2020-ban legalább 5, de akár 10 százalékkal is visszaeshet. Boszniában szerdáról csütörtökre 420-ról 459-re nőtt a fertőzöttek száma.
    Észak-Macedóniában, ahol szerdán 329, csütörtökön pedig már 354 igazolt fertőzött volt, egyelőre nem terveznek újabb szigorításokat.
    A koszovói lapok visszafogottan foglalkoznak a járvánnyal, inkább a belpolitikai és diplomáciai csatározások kerültek a középpontba csütörtökön. A nyugat-balkáni országra feltehetőleg előrehozott választás vár, és a kapcsolatát is rendeznie kell Szerbiával. Koszovóban a regisztrált fertőzöttek száma 112-ről 125-re nőtt csütörtökre.
    A gazdaságmentő intézkedések között a montenegrói kormány lehetővé tette a hiteltörlesztések három hónapos halasztását, amely lehetőséggel számos montenegrói állampolgár élt. A gazdasági szakemberek szerint ennél azonban sokkal komolyabb lépésekre lesz szükség ahhoz, hogy ne kezdjen mélyrepülésbe a gazdaság, és ne legyenek hatalmas elbocsátások. Montenegróban egy nap alatt 109-ről 123-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

 

 

RÖVIDHÍR - Koronavírus - Operatív törzs: vannak, akik visszatérően megszegik a kijárási korlátozás szabályait

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 11:53 (MTI) - Vannak olyanok, akik visszatérően megszegik a kijárási korlátozás szabályait, velük szemben helyszíni bírságot és feljelentést kellett alkalmaznia a rendőrségnek - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

    Lakatos Tibor ezredes hozzátette: a kijárási korlátozások ellenőrzése során a rendőrség 187 esetben figyelmeztetést alkalmazott, több mint 70 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 162 esetben pedig feljelentést tettek a rendőrök.
    Mint mondta, a rendőrség a polgárok együttműködésére számít, ezért volt sok a figyelmeztetés, azonban a kijárási korlátozást visszatérően megszegőkkel szemben helyszíni bírságot szabnak ki vagy feljelentést tesznek. Kiemelte: sokszor előfordul, hogy fiatalok gyülekeznek közterületeken. Ezeket a közterületi tartózkodásokat azonban minimálisra kellene csökkenteni - mondta Lakatos Tibor.

 

 

RÖVIDHÍR - Koronavírus - Országos tisztifőorvos: az egész ország területén növekszik a fertőzöttek száma

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 11:48 (MTI) - Az egész ország területén egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    Müller Cecília elmondta: az elmúlt 24 órában 585-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon, egy ember meghalt. Az elhunyt szív- és érrendszeri betegségben, anyagcsere-betegségben szenvedett. Vele 21-re emelkedett az elhunytak száma. Hangsúlyozta azt is, hogy a gyógyultak száma is növekszik, ők jelenleg 42-en vannak.
    A tisztifőorvos mindenkitől azt kérte, hogy a fertőződés esélyét minden lehetséges módon csökkentsék: ne találkozzanak másokkal, ha mégis, tartsák a másfél méteres távolságot, és csak akkor hagyják el otthonukat, ha feltétlenül szükséges.

 

 

Koronavírus - Orvosi arcpajzsokat nyomtat az Airbus

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 11:16 (MTI) - Az Airbus legtöbb spanyolországi telephelyén orvosi arcpajzsokat állítanak elő 3D nyomtatókkal, a repülés- és űrtechnikai vállalat ezzel segíti a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

    Az Airbus Magyarország csütörtöki tájékoztatása szerint több mint húsz 3D nyomtató dolgozik megállás nélkül Spanyolországban. Több száz arcpajzs készült már el így, ezeket az Airbus spanyolországi üzeméhez közeli kórházaknak szállították le.
    A vállalat szabadalmaztatott design alapján, PLA műanyagból nyomtatja az arcpajzsokat.
    A közlemény szerint a március 29-i helyi kormányrendeletnek eleget téve az Airbus spanyolországi üzemeiben ideiglenesen leállt a gyártás, de a munkavállalók bemehetnek a munkahelyükre, hogy dolgozhassanak ezen a projekten, amelyhez az Airbus németországi munkatársai is csatlakoztak.

 

 

Koronavírus - Karácsony újabb járatsűrítésekre utasította a BKK vezetését

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 10:52 (MTI) - Újabb járatsűrítésekre utasította a koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetését Karácsony Gergely.

    A főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán az írta, hogy  kora reggel kabinetfőnökével személyesen ellenőrizték az utasforgalom alakulását azon  járatok egy részén, ahonnan szerda reggel megengedhetetlen zsúfoltságot jelentettek. "Bár a telítettség a tegnapi beavatkozásunk nyomán némileg csillapodott, még mindig nem vagyok elégedett - és ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül" - fogalmazott.
    Az ügy előzménye, hogy szerdától a fővárosban szombati menetrenden alapuló, de több frekventált vonalon annál sűrűbb közlekedést biztosító új menetrendet vezettek be a közösségi közlekedés járatain a koronavírus-járvány miatt csökkent utasszámhoz igazodva. A főpolgármester ugyanakkor már a szerda reggeli tapasztalatok alapján  utasította a BKK-t, sűrítsék a tömegközlekedés járatait, hogy a koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében az utasok kellő távolságban lehessenek a járműveken.
    Karácsony Gergely csütörtökön a Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: "pont azokról a polgárainkról való gondoskodást tartom egyik legfontosabb feladatomnak, azokért az emberekért szeretnék kiemelt felelősséget vállalni, akik még veszélyhelyzet idején sem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak, akik kora hajnalban indulnak munkába, mert a home office-ra nincs lehetőségük, akik számára a tömegközlekedés nem váltható ki mással".
    Ha nekik kényelmetlenséget okoz bármely döntés, egy dolgot biztosan meg kell tennünk: elnézést kérünk tőlük, és azonnal tovább kell csökkentenünk egyes járatok telítettségét - írta a főpolgármester.
    Közölte azt is, az utasforgalom alakulásáról szóló jelentések arról tanúskodnak, hogy míg egyes járatokon, elsősorban Budán továbbra is 10 százalék körüli a kihasználtság, máshol meghaladja a 60-70 százalékot a kora reggeli órákban.
    A főpolgármester szerint ezért a járatsűrűséget rugalmasan kell kezelni, az utasszámokhoz, és nem korábbi sztenderdekhez kell igazítani. "Erre utasítottam a BKK-t, ezen dolgoznak most gőzerővel, és ezt fogom tőlük számon kérni ma is, holnap is és a veszélyhelyzet minden egyes napján" - írta Karácsony Gergely.

 

 

Koronavírus - Dömötör Csaba: további repülőgépek érkeznek védőfelszereléssel Magyarországra

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 10:48 (MTI) - További repülőgépek érkeznek védőfelszereléssel - overallokkal, maszkokkal, lélegeztető gépekkel - Magyarországra a következő napokban - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    Dömötör Csaba elmondta: bár eddig sikerült elkerülni a koronavírussal megfertőződött emberek számának ugrásszerű növekedését, előfordulhat, hogy a csoportos megbetegedések szakaszából a tömeges megbetegedések szakaszába lép az ország, ezért az a cél, hogy nagyobb terhelés esetén is legyen elegendő védőfelszerelés Magyarországon.
    Ennek érdekében nemcsak kész termékek, hanem gyártóeszközök is érkeznek, amelyek lehetővé teszik a magyarországi gyártást - tette hozzá.
    Közölte, hogy a védőfelszerelések kiosztásakor azt veszik figyelembe, hol mekkora nagyságrendű a megbetegedés, mekkora a meglévő készletek nagysága, és hány orvosnak, ápolónak kell védőeszközt biztosítani.
    Az államtitkár beszélt arról is, hogy a fertőzöttekről és az elhunytakról közölt részletesebb adatok felhívják a figyelmet arra, melyek a legveszélyeztetettebb csoportok. Az idősebbeket arra kérte, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, és a 9-12 óra közötti engedélyezett időben is csak végső esetben - ha sem családtag, sem az önkormányzat nem tud nekik segíteni - menjenek vásárolni.
    Dömötör Csaba a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a járvány elleni védekezésre fordítható uniós forrásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország a 2014-2020-as keret szinte száz százalékát lekötötte, a szerződések felbontása pedig még nagyobb gazdasági kárt okozna, ezért Magyarországnak - és több mint tíz másik uniós tagországnak - nem segítség az az intézkedés, hogy a ciklus pénzügyi tervében szereplő pénzeket fel lehet használni a járvány elleni védekezésre is.
    Más források, például az Európai Szociális Alap forrásainak mozgósítására lenne szükség, és lehetővé kellene tenni, hogy minden régióban igénybe lehessen venni az uniós pénzeket - mondta az államtitkár.

 

 

RÖVIDHÍR - Koronavírus - MNB: a járványhelyzet felerősíti a digitalizációt a bankszektorban

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 10:48 (MTI) - A járványhelyzet katalizálni fogja a digitalizációt a bankszektorban és a pénzügyi, tőkepiaci szolgáltatásokban egyaránt - mondta Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) digitalizációs igazgatója a jegybank idén első alakalommal elkészített FinTech és digitalizációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

    Patai Mihály, a jegybank alelnöke kiemelte: a nemzetközi szinten is újdonságnak számító jelentés a FinTech ökoszisztémát és a magyar bankrendszer digitalizációs szintjét mutatja be, és hozzájárul a magyar bankszektor digitalizációjának erősítéséhez.
    Fáykiss Péter hozzátette: kedvező, hogy a bankok szinte kivétel nélkül elérhetővé teszik a dolgozóik számára a távmunkát. Ez a jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos mind a járvány megfékezése, mind a bankrendszer megfelelő működésének fenntartása szempontjából.
    Szombati Anikó, az MNB digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a jegybank ajánlásokat fog megfogalmazni a digitális fejlesztések ösztönzésére a jelentés alapján, azokat nyomon fogják követni.

 

 

Koronavírus - Németországban megközelítette az ezret a halálos áldozatok száma, Hollandiában fogynak a kórházi férőhelyek

    Berlin, Brüsszel, 2020. április 2., csütörtök 10:47 (MTI) - Németországban megközelítette az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és a regisztrált fertőzöttek száma is emelkedik, de viszonylag lassú ütemben.

    A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint csütörtök délelőtt 77 981 ember hordozta bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 6173 esettel - 8,5 százalékkal - több az egy nappal korábbi 71 808-nál.
    A vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma 775-ről 931-re emelkedett.
    A regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje nagyjából 8 nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez a 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.
    A csaknem 1900 németországi kórház érdekképviselete, a német kórházszövetség (DKG) adatai szerint az utóbbi hetekben 28 ezerről 40 ezerre emelték az intenzív ellátásra alkalmas ágyak - kórházi férőhelyek - számát. Ezek közül nagyjából 30 ezer ágyhoz tartozik lélegeztetőgép. A berendezések számát minden lehetséges módszerrel igyekeznek növelni - mondta Gerald Gass, a DKG elnöke egy csütörtöki lapinterjúban. Mint mondta, új gépek beszerzése mellett régi, használatból kivont berendezések felújításával is növelik a kapacitást, és arra számítanak, hogy a következő két héten valamennyi rászoruló beteget tudnak majd lélegeztetni.
    Egyelőre bőven van szabad kapacitás, a 40 ezer intenzív ágyból 15-20 ezer szabad. Így külföldről is fogadnak betegeket. A külügyminisztérium csütörtöki adatai szerint eddig 113 beteg ápolását vették át, 85-t Franciaországból, 26-ot Olaszországból, 2 beteget pedig Hollandiából szállítottak át. Olaszországi betegek számára további 81 ágyat tartanak fenn, Franciaországból egyelőre további 13 beteget tudnak még fogadni.
    Hollandiában valamivel több, mint ezerrel nőtt a fertőzések száma 24 óra leforgása alatt. Jelenleg összesen 1 147 ember részesül intenzív ápolásban, a férőhelyek száma rohamosan fogyatkozik. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter, a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy mindent megtesznek a kórházi kapacitások növeléséért, de lehetséges, hogy nemsokára minden intenzív kórházi ágy foglalt lesz. A halálestek száma 134-el nőtt csütörtök virradóra, összesen 1173-an hunytak el a járvány okozta fertőzésen az országban.
    Luxemburgban újabb 140 fertőzést regisztráltak egy nap alatt. A valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegségben 2319 fertőzöttet tartanak számon. A vírus terjedésének kezdete óta Luxemburgban körülbelül 20 ezer tesztet hajtottak végre. A kormány a héten a szűrést kiterjesztette az összes egészségügyi dolgozó és minden enyhébb tünetet mutató emberre is. További öt áldozattal, 29 az járványban elhunytak száma az országban.

 

 

Koronavírus - Három hét alatt 650 ezren utaztak be Ukrajnába, s további 200 ezer hazatérőre lehet számítani

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
    Kijev, 2020. április 2., csütörtök 10:36 (MTI) - Március 13. óta mintegy 650 ezren utaztak be Ukrajnába, s ezt a hatalmas embertömeget nem lehetett karanténba helyezni - mondta el csütörtökön Szerhij Dejneko, az ukrán határőrszolgálat vezetője, miközben az ukrán közvéleményt egyre inkább megosztja, hogyan viszonyuljanak hazatérő honfitársaikhoz.

    Dejneko az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva úgy vélte, az lett volna ideális, ha minden külföldről hazaérkezőt karanténba helyeznek, de nem volt hol elszállásolni ennyi embert.
    A határőrszolgálat az ortodox húsvétig, azaz április 19-20-ig még mintegy 200 ezer ukrán hazatérőre számít - fűzte hozzá csütörtöki beszámolójában az UNIAN ukrán hírügynökség. A külügyminisztérium adatai alapján a tárca segítségével március 30-ig több mint 140 ezren utaztak haza.
    Az ukrán társadalmat megosztja az a kérdés, helyes volt-e a koronavírus világjárvánnyá alakulása után beengedni az országba, sőt tízezrével államilag hazaszállítani külföldön rekedt honfitársaikat, és bírálják az ukrán vezetést is, amiért tehetetlenül nézi, hogy a hazatérők közül sokan fittyet hánynak a házi karanténba vonulás kötelezettségére, és "széthurcolják" a fertőzést.
    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti videoüzenetében a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófájához hasonlította a mostani koronavírus-járványt, hogy megértesse az emberekkel, miért fontos betartaniuk a karanténintézkedéseket, és egymástól elszigetelve lehetőleg minél többet otthon maradniuk. Kiemelte: a vírus is olyan, mint a radioaktív sugárzás, szabad szemmel nem látható, és felidézte, hogy a csernobili tragédia bekövezte után néhány nappal a korabeli szovjet vezetés megtartotta május 1-jei ünnepi felvonulásokat, rengeteg embert betegítve meg ezáltal.
    Szerdán az ukrán elnök telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, aki megígérte neki, hogy országa sürgősséggel megvizsgálja Ukrajna lélegeztető készülékek és védőruhák szállítására irányuló segélykérését.
    Az egészségügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy Ukrajnában egy nap alatt hárommal, 20-ra emelkedett a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 135 esettel 804-re. A betegségből eddig 13-an gyógyultak fel az országban.

 

 

Koronavírus - Merkely Béla: még nem alakult ki immunitás a vírus ellen

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 10:29 (MTI) - Még nem alakult ki immunitás a koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon - közölte a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    Merkely Béla azt mondta, hogy a vírus elleni oltóanyag leghamarabb ősz végére várható, és azt először a legveszélyeztetettebbek, az idősek kapják meg.
    A fertőzés elleni leghatékonyabb védekezés a Semmelweis Ignác tanácsolta kézmosás, amelyre a CNN és a Google is felhívta a figyelmet a napokban - hangsúlyozta, hozzátéve: fontos a távolságtartási szabályok betartása is.
    Tudatta, hogy Magyarországon továbbra is az influenza dominál, a jelenlegi felső légúti megbetegedések csupán öt százalékát okozza koronavírus.
    Merkely Béla kiemelte, hogy a kormány döntései hamar érkeztek és nagyon hatékonyak voltak, Magyarország emiatt komoly helyzeti előnybe került, és az egyik legjobban teljesítő ország a vírus fékezésében. Néhány dél-európai és nyugat-európai országban súlyosabb problémák vannak, és szűkebbek a járvány leküzdésének lehetőségei - tette hozzá.
    A rektor ismertette, hogy a Semmelweis Egyetem konzorciumot hozott létre a koronavírus-fertőzésre kialakított immunválasz vizsgálatára, továbbá járványügyi vizsgálatokat végeznek, analizálják a diagnosztikus vizsgálatok eredményeit, és speciális szűrést végeznek arra vonatkozóan, hogy hány ember eshetett már át a fertőzésen. Ez utóbbi azért fontos, mert ezek az adatok előrevetíthetik, milyen további lépésekre lesz szükség, vagy hogy mikor lehet engedni a szigorú távolságtartást eredményező szakpolitikai intézkedésekből - magyarázta.
    Szerinte a népesség néhány százaléka már biztos átesett a fertőzésen, számuk jóval több lehet a kormányzati honlapon közölt adatoknál.

 

 

Koronavírus - Tűzoltó Szövetség: csaknem 10 ezer önkéntes tűzoltó is segíti a védekezést

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 10:18 (MTI) - Csaknem 10 ezer önkéntes tűzoltó is segíti a koronavírus-járvány elleni védekezést - közölte a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke csütörtökön az MTI-vel.

    Dobson Tibor tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzetben a szövetség együttműködik az állami és önkormányzati szervezetekkel. A mintegy 700 tagszervezetéhez tartozó közel 10 ezer önkéntes tűzoltóval folyamatosan részt vesz a kockázatok csökkentésében országszerte.
    A hagyományos tűzoltási- és műszaki mentési segítségnyújtás mellett, lehetőségeik szerint heti 7-800 alkalommal, több ezer munkaórával közreműködnek a fertőtlenítési, lakossági-ellátási és tájékoztatási, anyag-eszköz szállítási munkákban - közölte.
    Minderről a szervezet honlapján és közösségi oldalán is folyamatosan tájékoztatást adnak és megyei bontásban is összesítik milyen munkákkal járultak hozzá a védekezéshez - tette hozzá az elnök.

 

 

Koronavírus - Pozitív lett a koronavírustesztje Győr egyik alpolgármesterének és önkormányzati képviselőjének is

    Győr, 2020. április 2., csütörtök 9:37 (MTI) - Pozitív lett a koronavírustesztje Radnóti Ákosnak, Győr alpolgármesterének és Hajtó Péter kormánypárti önkormányzati képviselőnek is - jelentették be közösségi oldalukon szerda éjszaka. Dézsi Csaba András polgármester szerda este közleményben tudatta, hogy a második tesztje pozitív lett.

    Radnóti Ákosnak és Hajtó Péternek a polgármesterhez hasonlóan nincsenek tüneteik és a következő két hétben házi karanténban dolgoznak tovább.
    Mindhárman azután készíttették el a tesztet önköltségen egy magánlaborban, hogy kiderült, a város jegyzőjének, Lipovits Szilárdnak pozitív eredményt mutatott a koronavírustesztje, a jegyzőnek előző hét elején lázzal és felső légúti huruttal kísért tünetei is voltak.
    A polgármester előző napi közleményében azt írta, hogy az első teszt, amelyet március 27-én, pénteken végeztek el, negatív lett. A második tesztet kedden készítették el, az eredményt szerda este kapta meg.

 

 

Koronavírus - Több mint 937 ezer a fertőzöttek száma a világban, és több mint 47 ezren haltak meg

    Budapest/Baltimore, 2020. április 2., csütörtök 9:46  (MTI) - Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma csütörtök reggelre közel 78 ezerrel 937 567-re nőtt a világban. A Covid-19 betegségben eddig 47 256-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 4915-en. A meggyógyultak száma 194 311, a szerda reggelinél 16 ezerrel több - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés továbbra is 180 országban van jelen.

    A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.
    Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 82 394 esetet tartottak nyilván csütörtökön reggel, pontosan 100-zal többet az előző napinál. Kínában 3316-an haltak meg - az utóbbi 24 órában hat ember -, és 76 426-an meggyógyultak, az utóbbi napban 220-an.
    A legtöbb regisztrált fertőzött az Egyesült Államokban van: 216 721, ami 27 ezerrel több, mint az előző napon volt. A halálos áldozatok száma 5138, az utóbbi egy napban 1059-en vesztették életüket. A meggyógyultak száma 8672, a szerdainál 1563-mal több.
    Olaszországban 110 574 regisztrált fertőzött van, 13 155 halálos áldozat és 16 847 gyógyult. Az előző napi adatok: 105 792 fertőzött, 12 428 halott és 15 729 gyógyult.
    Spanyolországban 104 118-ra nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, 9387-re a halottaké és 22 647-re a gyógyultaké. Egy nappal korábban ezek a számok 95 923, 8464 és 19 259 voltak.
    Németországban 77 981 fertőzöttet regisztráltak eddig a napig, 931 elhunytat és 18 700 gyógyultat. 71 808, 775 és 16 100 az előző napi adatok.
    Franciaországban 57 763 fertőzött szerepelt csütörtökön reggel a nyilvántartásban, 4043 halott és 11 055 gyógyult. Szerdán még 52 836, 3532 és 9522 voltak ezek a számok.
    Iránban 47 593 volt a regisztrált fertőzöttek száma csütörtökön, 3036 a meghaltaké és 15 473 a meggyógyultaké. Az előző napi adatok: 44 605, 2898 és 14 656.
    Az Egyesült Királyságban 29 865 feljegyzett fertőzött volt csütörtökön, 2357 halálos áldozat és 179 gyógyult. Az előző nap 25 481 volt a mindaddig megfertőződöttek száma, 1793 a halottaké, a gyógyultaké nem változott.

 

 

Koronavírus - Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben

    Peking, 2020. április 2., csütörtök 9:25 (MTI) - Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben, miután az új koronavírus megjelenését követően a kínai kormányzat a vadhúsok fogyasztására és kereskedelmére is tilalmat vezetett be.

    A 12,5 millió lakosú, az ország technológiai központjaként ismert város kormányzata csütörtökön hivatalos internetes oldalán tett közzé közleményt a döntésről, miszerint május 1-étől tilos lesz minden, az ország háztáji állatokat felsoroló listáján nem szereplő, tudományos célra, vagy bemutatásra használt vagy háziállatként tartott állat húsának fogyasztása.
    Hangsúlyozzák: "a háziállatként tartott macska és kutya a többi állatnál szorosabb kapcsolatot épített ki az emberrel, fogyasztásuk ezért számos fejlett országban, valamint Hongkongban és Tajvanon is tilos, amint azt a modern emberi civilizáció megköveteli."
    A kormányzat közleményében a továbbra is fogyasztható állatok között a marhát, a sertést, a birkát, a szamarat, a nyulat, valamint a baromfit, illetve a galambot és a fürjet sorolja fel. A tiltás alól kivételt jelentenek továbbá a vízi állatok, köztük a teknős és a béka is.
    Az élelmiszerként nem hasznosítható állatok fogyasztásra történő szaporítása, tartása, kereskedelme, reklámozása, illetve az ilyen célra használt helyszín biztosítása mind törvénybe ütközik - hangsúlyozták.
    Szakértők szerint az új koronavírus állatról terjedhetett át emberre, és bár a legtöbben a denevért tartják a vírus eredeti gazdatestének, arról egyelőre nincsen egységes elképzelés, hogy mi lehetett a köztes hordozó. A legkorábban azonosított betegek közül sokan a közép-kínai Vuhanban található hal- és húspiacon fertőződtek meg, ahol egyebek mellett denevéreket és kígyókat is árultak. A kínai központi vezetés február végén betiltotta a vadhúsok fogyasztását és kereskedelmét.

 

 

Koronavírus - Elhunyt egy újabb beteg Magyarországon

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 8:08 (MTI) - Újabb koronavírussal-fertőzött beteg halt meg - írta a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel.

    Azt írták: egy 70 éves férfi hunyt el, ő a koronavírus 21. magyarországi áldozata.
    Korábban azt közölték: 585-re emelkedett az azonosítottan fertőzöttek száma Magyarországon, de 42-re nőtt a gyógyultak száma is

 

 

A veszélyhelyzet alatt is bekapcsolja az E.ON a háztartási napelemrendszereket

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 8:07 (MTI) - Újra hálózatra kapcsolja a háztartási méretű kiserőműveket, például a háztetőkre telepített napelemrendszereket az E.ON jövő héttől - közölte a szolgáltató csütörtökön az MTI-vel.

    Emlékeztetnek, hogy a vállalat a megfelelő biztonsági óvintézkedések kidolgozásáig ideiglenesen felfüggesztette a háztartási méretű kiserőművek hálózatra kapcsolását.
    A biztonsági óvintézkedések bevezetését követően április 6-tól a szolgáltatás újra elérhető lesz - közölték.
    A háztartási méretű kiserőművek, például a családi házak tetejére telepített napelemrendszerek bekapcsolásánál új, szigorú biztonsági szabályokat alkalmaznak majd, a munkákat a szakemberek védőfelszerelésben, az ügyfelek és a szerelők között biztonságos távolságot tartva, a szerződések, dokumentumok személyes aláírását elkerülve végzik majd el - írják a közleményben.
    A bekapcsoláshoz a mérőórák cseréje szükséges, ezt a biztonsági előírások miatt akkor tudják megtenni, ha a fogyasztásmérő a lakott ingatlanon kívül található. Az épületen belül vagy zárt térben található invertert pedig a bekapcsolást végző szerelő átmenetileg az előzetesen beküldött fénykép alapján fogja ellenőrizni - hívják fel a figyelmet.
    Az E.ON, illetve a telepítési munkákat végző partner vállalkozások a következő időszakban minden érintett ügyfelet megkeresnek, egyeztetik a további teendőket - olvasható a közleményben.
    A szolgáltató a veszélyhelyzet kihirdetése óta már korábban döntött arról, hogy egyetlen lakossági ügyfélnél sem kapcsolja ki tartós számlatartozás miatt az áramot, emellett segítséget nyújt abban, hogy az előrefizetős mérővel rendelkező, védendő fogyasztók számára veszélyhelyzet idején is biztosított legyen az áramellátás. A vállalat több halasztható tevékenységet, köztük a fogyasztásmérők leolvasását is leállította és tervezett munkáit átszervezte. A személyes ügyfélszolgálati irodák működését ideiglenesen felfüggesztette, az ügyfelek a vállalat digitális csatornáin intézhetik ügyeiket, számukra videós ügyfélszolgálat is indult  - tájékoztatott az E.ON.

 

Koronavírus - 585-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 7:22 (MTI) - Ötszáznyolcvanötre emelkedett az azonosítottan koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - írta a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel.

    Azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, de 42-re emelkedett a gyógyultak száma is.
    Az oldal adatai szerint a betegségbe mostanáig 20-an haltak bele. Jelenleg 59-en vannak karanténban. A mintavételek száma 16 401.
    Kiemelték: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.
    Hozzátették: ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

 

 

Koronavírus - Mától gyakrabban indul több tömegközlekedési járat Budapesten

    Budapest, 2020. április 2., csütörtök 02:22 (MTI) - Mától gyakrabban közlekedik több fővárosi közösségi közlekedési járat annak érdekében, hogy a koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében az utasok kellő távolságban lehessenek egymástól a járműveken.

    Szerda reggeltől egy szombati menetrenden alapuló, ám a frekventált vonalakon annál sűrűbb járatindulást biztosító közlekedési rend lépett életbe a fővárosban, de a tapasztalatok alapján csütörtök reggeltől sűrítik a járatokat tizenhat vonalon, kiemelten a hajnali-reggeli órákban a dél-pesti térségben - tudatta a BKK.
    Hajnali 5 óra után gyakrabban indulnak a 3-as metrópótló buszok. A 2-es villamos vonalán a ráckevei (H6) HÉV minden beérkező szerelvényéhez eggyel több villamos indul. Tízpercenként indulnak járművek hajnali 5 óra után a 74-es troli, valamint a 20E, a 30-as, a 32-es, a 97E, a 99 és a 276E buszjárat vonalán.
    Reggel 6 órától a 8E és a 220-as járat vonalán 10 percenként indulnak a buszok.
    A 44-es busz reggel 6 órától 15 percenként közlekedik. Az 54-es és a 68-as vonalon pedig a rövidebb járművek helyett csuklós buszok közlekednek.
    A 151-es busz és a metrópótlást segítő 194M iskolaszüneti menetrend szerint jár.
    A járatsűrítés célja, hogy egyetlen vonalon se legyen nagyobb a járművek kihasználtsága a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott 30 százaléknál, azaz az utasok tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól - közölte a BKK.