Kultúra 2021 Jún 25 23:12

Közel húsz éves a Leányfalusi Szekérszínház

Az ekhós szekér talán az egyik legjellegzetesebb szimbóluma a 18-19. századi vándorszíntársulatoknak, amelyek ezeken a különleges közlekedési eszközön utaztak egyik településről a másikra, és pajtákban, összetákolt kocsmai színpadokon terjesztették a magyar nyelvet, pallérozták a nép ízlését, hozzájárultak a felvilágosodás gondolatainak elhintéséhez, és mindeközben teljesítették legfőbb küldetésüket: jókedvre derítették a közönséget. Ezt a jelképet választotta jelenkori színtársulata nevéül Póka Éva szabadkai származású Kölcsey-díjas színművész és rendező. A Szekérszínház már közel 20 éve szórakoztatja országszerte és a határon túli magyar településeken a közönséget.

Póka Éva családjával közel két évtizede választotta otthonául Leányfalut. Nem sokkal azt követően megalakította hivatásos színészekből álló társulatát, valamint a gyerekek számára is indított egy színiiskolát, amelyet a település írója, Móricz Zsigmond regénye után, Árvácskának nevezett el. A Szekérszínház pódiumai a korabeli vándorszínházakhoz hasonlóan a szabad ég alatt vannak  – vásárok és vigasságok, falunapok, valamint fesztiválok helyszínein.

A Szekérszínház előadásait látványos táncok és élőzene fűszerezi, illetve mindig belefűznek olyan elemeket, amelyek magukkal ragadják a nézőt, és abba a korba repítik, amelyben az előadás játszódik. Ilyen jelenet például, amikor Mátyás király korabeli ruhában, lóháton vonul végig a közönség között.

Póka Éva a klasszikus műveket, klasszikus stílusban viszi színpadra. Ragaszkodik ahhoz, hogy előadásaik az eredeti művekhez hűek legyenek, és nem írja át őket a mai kor emberének problémáira, illetve a mai politikára vonatkoztatva. 4

A társulat repertoárján több mint 15 darab szerepel. Többek között Jókai Mór, Móricz Zsigmond, Csukás István és Kisfaludy Károly műveit dolgozták fel. Utoljára pedig Krúdy Gyula: Az utolsó garabonciás című  darabját vitték színpadra, amely a trianoni országszétszakítást dolgozza fel.

Azért, hogy ellensúlyozza a darab politikai jellegét, Póka Éva sok zenés-táncos jelenettel gazdagította az előadást.

A Szekérszínház a hosszú kihagyás után, nyáron újra várja fellépéseire a közönséget. Legutóbb május 29-én, gyereknapon az Árvácska gyerektársulat mutatta be Rományi a rímhányó című előadását  a leányfalui faluházban.

 

Előző Összefogás a járvány miatt árván maradt gyermekekért 2021 Jún 25 Következő Diákalkotók IX. Országos Tűzzománc Pályázata - Eredményhirdetés 2021 Júl 03
Hozzászólás { 0 }
Komment írása
Pipáld be

Támogatók: