A megállapodás lényege: 2016-tól a nagyparkolótól a Mátyás szoborig lezárják a játékok területét, a vásár az óvodától kezdődik és a nagyparkoló sarkáig ingyenes, innentől kezdve a napi belépőjeggyel lehet a rendezvény helyszínére bejutni. Ez 14 éves korig ingyenes, 14 éves kortól 1.000 Forint/fő/nap. Visegrádiak számára a napi belépő mindhárom nap ingyenes. A napi belépővel nem csak a vásárterület és a Királyi Borudvar látogatható, hanem a királyi palota és a Salamon-torony is az itt lévő kiállításokkal és közel félszáz programmal együtt.

Cseke László elmondta, decemberben és januárban többször beszámolt a testületnek az új elképzelésekről, és az elhangzott észrevételek jórészét beépítették az új koncepcióba. Elkészült a palotajátékok költségvetése, és miután bevételeik nagyobbik része bizonytalan, mert időjárásfüggő, ezért a biztonságos szervezés érdekében pénzügyi tőkeemelést kértek. A megszokott rend szerint Karácsonyra már elkészültek az idei bérletek, és január végére kész volt a 2016. évi prospektus is. Januárban megkezdték a munkatársak, illetve a rendezők és pénztárosok kiválasztását, miután több személyre lesz szükségük ebben az évben.

Februárban megkezdődött a CLUE marketing ügynökséggel közös munkájuk, mely 6 hónapon keresztül tart. Szerződést kötöttek a facebook reklámra is, valamint már részt vettek Mohácson, Kecskeméten, Budapesten a Bálnában valamint a Hungexpon az utazáskiállításokon. A következő hetekben-hónapokban megjelennek Debrecenben, Miskolcon, Pozsonyban, Békéscsabán, Passauban, Illingenben, Szegeden, Bledben és Belgárdban.

Az idei rendezvényre Európa 10 országából közel 1000 szereplőt várnak, a részletes program már elérhető a palotajátékok honlapján és hivatalos facebook oldalán.

Két pályázat is beadásra került: az NKA-hoz és a Visegrádi Alaphoz.

Február végéig megtörtént a szereplők szállásainak lekötése, és több helyszíni bejárást szerveztek az Ördögszekér Kft-vel közösen, hiszen ettől az évtől ők bonyolítják le a vásárszervezésen kívül a vendéglátást is.

Tovább erősödött az a csapatmunka, amelyet a rendezvény a szervezők részéről megkövetel. Elmondható, hogy folyamatosak az egyeztetések és munkamegbeszélések a csapat tagjai között, így ezeken nem csak a saját feladatát, hanem a többiek munkáját is megismerik a tagok.

Előre nem borítékolható az új rendszer sikere, de mindenképpen lépni kellett a rendezvény megújítása miatt - mondta Cseke László.  Azok a palotajáték-látogatók, akik valóban a rendezvényért jöttek el július második hétvégéjén Visegrádra, egészen biztos, hogy megértik ennek az új rendszernek a lényegét, és értékelik azt a rengeteg új programot, melyeket számukra biztosítanak – fűzte hozzá a főszervező.