Az ünnepi szónokok közül az ökumené jegyében nagytiszteletű dr. Árvavölgyi Béla református, majd Váradi Béla babtista lelkész beszélt István királyunk kiválasztottságáról, ami kijelölte, meghatározta nemzetünk eddigi és jövőbe is mutató történelmét.

Az ünnepség résztvevői ezután megízlelhették a megáldott megszentelt idei Újkenyeret. Dr. Sajtos Sándor Tahitótfalu polgármestere a világ és  Európa migrációba és a pandémiában vergődő bizonytalan helyzetére, -  Magyarország és a magyarok töretlen helytállására mutatott rá. Polgármesterként a tahitótfalusiak álhatatosságáért mondott köszönetet Szent István ünnepén.

A kulturális bizottság korábbi elnöke Kubanek István beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelem nagy összeomlásait sosem valami külső erő, hanem a belső gyengeség, restség, szabadosság okozták.

Ezután a „Tegyünk együtt Tahitótfaluért Alapítvány” ifjúsági díjazottjai, Baffia Boglárka, Gyugos Liliana és Mészáros Jálzon vehették át megérdemelt jutalmaikat. Ők azok a díjazottak, - hangzott el -  akik társadalmi munkájukkal, közösségformáló személyiségükkel példaképeik lehetnek saját korosztályuknak, de az idősebb nemzedéknek is.

 Az ünnepség során Pelva Gábor, valamint Kálna Natália és zenekara előadásában hallgathatott néhány dalt a közönség, végezetül pedig – a hagyományokat megtartva – közösen énekelték el a Szózatot.