Ami érdekes és a történelemből talán kevésbé ismert, hogy Kazinczy Ferenc és Török Sophie legkisebb gyermekét, Kazinczy Lajos honvédezredest is Aradon végezték ki, 1849. október 25-én, majdnem három héttel a tábornokokat követően, ezért őt a 14. vértanúként szokta említeni a történelem. Tolnai Miklós az ő nevét sem felejtette el felidézni, nehogy az emléke homályba vesszen.

A színművész felolvasta Damjanich János imáját, melyet 1849. október 5-ről 6-ára virradó éjjel írt. A tábornok fohászában oltalmat és áldást kért családjának és hazájának, valamint kérte Isten segítségét, hogy a rá kiszabott sorsot méltó módon viselhesse.

  

Tolnai Miklós emlékeztette az egybegyűlteket, hogy 1849. október 6-a óta Arad a Magyar Golgota, mely kifejezést az 1890-ben, emigrációban élő 88 éves Kossuth Lajos használta először, a gyászos eseménnyel kapcsolatban.

A tahitótfalui megemlékezést az önkormányzat, a közintézmények, a pártok és a helyi civil szervezetek képviseletében, a Hősök Emlékművének megkoszorúzása zárta, majd a Szózat eléneklése után Vaczó Zoltán, a Pollack Mihály Általános Iskola történelemtanára, előadást tartott az 1848-49-es eseményekről, melyre mindenkit szeretettel hívtak és vártak.