A fejlesztési tervek, elképzelések az idők folyamán többször változtak, kikerültek nagyobb részek, szétbontották, majd újra összevonták elemeit. Több dokumentum is elkészült, mire 2019 végén az előzetes megvalósíthatósági tanulmányt a támogató elfogadta. Immár a 900 millió forintos támogatói okirat birtokában, el tudnak indulni a konkrét tervezés és a fejlesztés ütemezése irányába a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. iránymutatása alapján – mondta a polgármester, majd kitért részletesen is a megvalósítandó fejlesztésekre:

"Sor kerül a Fő téren a már évek óta kívánt vízelvezetés megoldására és a már elég rossz állapotban lévő burkola cseréjére egészen a MÁV-állomásig. A Fő téren a szolgáltatóház felújítása, homlokzat és tető, a Koperniczky-ház tető- és homlokzatfelújítása, és az ehhez kapcsolódó, a hivatalig terjedő zöldfelület kezelése. A Hivatal elé visszaépül a volt Mackó-ház helyére a látogatóközpont, ahol végre egy, a mai igényeknek megfelelő nyilvános vizesblokk kerül kialakításra, egy kis kávézó van tervezve egy információs központtal, szálláshelyekkel, ennek lesz egy szabadtéri színpada és egy rendezvénytere, ami ugyancsak a látogatókon kívül és a civil szervezetek kiszolgálásán kívül az esküvőkhöz is alkalmas lesz. "

Hutter Jánosné polgármester elmondta, hogy a Hősök emlékműve, a Millenium-park,a Kós Károly kilátó és környéke, a stációk melletti lépcsősor, a Kálvária út, a Sziklakápolna feletti szerpentin, a Kossuth és Deák Ferenc utcák, a Baba-park, a Pille-kert rendbetétele, valamint a Posta udvarban pihenő és piac kialakítása szerepel a tervekben és bíznak abban, hogy a patakparti sétányra és a zuhogó feletti közlekedőre is elegendő lesz a forrás. A részletes terveket még idén szeretnék elkészíteni, előtte azonban ismét kikérik a lakosság véleményét. A projekt megvalósítása meghaladja az önkormányzat kapacitását, ezért a képviselő-testület projektmenedzsert bíz meg a feladattal. A kivitelezés a sikeres közbeszerzés lebonyolítását követően, remélhetőleg már jövő évben elkezdődik.