Ezért több településen koszorúzást is tartottak. Visegrádon a második világháborús katonahősök emlékművénél hajtottak főt, ahol Cseke László fogadta a honvédeket.  

A toborzófutást a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága szervezte. Az első futók április 13-án indultak Budapestről, és közel kétszáz település érintésével értek vissza a staféta utolsó tagjai a fővárosba.

Az érintett településeken a helyi diákok és tanáraik csatlakoztak a katonákhoz, Mátyás Botond Hunor hadnagy elmondta a gyerekek mellett szívesen fogadtak bárki mást is, aki a futók mellé szegődött. A Magyar Honvédség közel 400 katonája futott stafétában a több mint egyhónapos program során.

A futással a katonai hivatást népszerűsítették. Mátyás Botond Hunor kiemelte, a Magyar Honvédségnek többszintű oktatási szervezete van.

A településeken a polgármesterek fogadták a katonákat, és egy-egy szalagot kötöttek a stafétabotjukra. Tahitótfaluban a futókat Sajtos Sándor polgármester várta, aki maga is katona, a hadtudományok doktora, alezredes. Innen Szentendre felé vette útját a stafétát folytató katona. A program május 20-án ért véget Budapesten. A honvédek összességében 2016 kilométert tettek meg a toborzó országfutáson.