Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvívője köszöntötte az ünnepélyes alapkőletételnél a megjelenteket, majd átadta a szót Dr. Sajtos Sándornak, Tahitótfalu polgármesterének.

„ Nagy eseményre kerül sor, ami nem csak Tahitótfalut érinti, hanem érinti Leányfalut, Kisoroszit, Szigetmonostort, Pócsmegyert, Visegrádot és Dunabogdányt is.”

Tahitótfalu polgármestere is sokat tett azért, hogy mentőállomás épülhessen a településen. Évekkel ezelőtt kezdeményezte egy önkormányzati társulás létrehozását, amelynek egy tűzoltóőrs és mentőállomás megépítése volt a célja.

Tahitótfalu egy értékes, a falu központjában lévő területet adott át a mentőállomás számára, és hosszú évekig gesztorként látta el a társulással járó adminisztrációs feladatokat.  A társulást az érintett önkormányzatok hívták életre és tartották fenn, azonban egy ilyen méretű beruházás állami vagy uniós támogatás nélkül aligha jöhetne létre. A polgármesterek dr. Vitályos Eszterhez, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárához, országgyűlési képviselőhöz fordultak segítségért.

„Ezért a mentőállomásért a térség polgármesterei, akik most itt vannak és azt lehet mondani, hogy a képviselő-testületek is egy emberként álltak ki már évekkel ezelőtt. Egy külön társulást hoztak létre annak érdekében, hogy minél hamarabb megépülhessen ez a mentőállomás. Külön öröm számomra, hogy mindez európai uniós támogatásból, az Európai Unió Helyreállítási Alapjából fog megvalósulni. Ahogy Wass Albert is mondja, „A víz szalad, de a kő marad”. Én azt gondolom, hogy kőről-kőre építjük Magyarországot, építjük a hazánkat, szépítjük az otthonunkat a térségeinket, és egy újabb szimbolikus építkezős kezdődik meg a mai napon itt Tahitótfaluban is, nagyon-nagy öröm számomra.”

Az ünnepélyes alapkőletételnél jelen volt dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, aki személyes emlékeit mondta el a hallgatóságnak.

„Emlékszem arra az időre, amikor Kisorosziban volt egy üdülője a mentőszolgálatnak és számos ember kopogtatott be oda segítségért. Azt gondolom, hogy ez sem példázza jobban annál, hogy itt leszünk helyben, és nem csak itt az 5000 lakosnak, Tahitótfalu lakosainak, hanem a környék lakosainak – ahogy polgármester úr is elmondta – 30 ezer embernek fogunk tudni segítséget nyújtani.”

Csató Gábor elmondta, hogy évek óta tervezik, hogy bővítik a térségben a mentőszolgálatot, így Vitályos Eszter államtitkár és a polgármesterek nyitott kapukat döngettek, a mentőállomás létrehozásának javaslatával. Eredetileg a szentendrei mentőállomás bővítésében gondolkodtak, de a tahitótfalui fejlesztés jobb megoldás, mert közelebb kerül a segítség ehhez a térséghez. Csató Gábor az épületben tervezett szolgálatról és a kivitelezés várható befejezéséről is beszélt.

„ Az előzetes terveink szerint és a számadatok is azt igazolják, hogy egyelőre egy vagy kettő olyan mentőegységet telepítünk ide, ami napi 24 órában látja el a környék lakosságát, a tervezés, ahogy már mondtam elindult, ez azt jelenti, hogy akár az idei év végén, vagy a jövő év elején elindulhat az építkezés is, tehát a legideálisabb esetben a jövő évben már itt egy mentőállomás létesülhet és innen már indulhatnak a mentőautók is gyakorlatilag bő egy év múlva, ezt tudom mondani.

 

A beszédeket követően dr. Vitályos Eszter államtitkár, országgyűlési képviselő, Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója és Dr. Sajtos Sándor, Tahitótfalu polgármestere elhelyezték az időkapszulát az alapkőben.