Vaczó Zoltán képviselő ünnepi beszédének elején kiemelte, 1944-ben, a megemlékezés napján, április 16-án kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Mindössze néhány hét alatt, május közepe és július eleje között, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahol azonnali pusztulás várt rájuk. A magyar vidék többszázezres zsidóságából mindössze néhány tízezren tértek vissza – hangsúlyozta Vaczó Zoltán.

Ezt követően a Tahitótfaluban élő Szőllős Péter, főiskolai docens olvasta fel azoknak a településen élt zsidóknak a neveit, amelyek a szentendrei emléktáblán megtalálhatók.

Végül Vaczó Zoltán a megjelent helyiektől kérdezte, van –e valakinek emléke az egykori imaházról. Itt mondta el Budai Mihály egykori polgármester, hogy a 60-as években lebontott épület tégláit egy építkezésnél használták fel. Az rendezvényt mintegy keretbe foglalva Eredics Dávid játéka zárta, azt követően a megemlékezők a Faluházban egy kötetlen beszélgetésen osztották meg egymással emlékeiket, gondolataikat a történelem e gyászos eseményéről.