Elmondta, szerencséje volt, hogy kérdezhetett a forradalomról olyanoktól, akik annak eseményeit a saját bőrükön megtapasztalhatták. Édesapján kívül beszélt több olyan személlyel is, akik már gondolkodó, tudatos fiatalok voltak 1956-ban. Kiemelte, hogy bár nagy különbségek vannak közöttük, hisz van aki külföldre ment, más itthon marad közös bennük a hazaszeretetük és az a bátorság, amellyel ezt az időszakot megélték.

A Zöldsziget Körzeti Általános Iskola tanulói zenés irodalmi műsorral készültek az alkalomra. A történetben egy jelenkori lány olvas fel a naplójából, amelybe leírta nagymamája visszaemlékezését a forradalmi időszakra. A műsor alatt a diákok zenei aláfestéssel játszottak el forradalmi jeleneteket.

A műsort követően Német Miklós polgármester és az iskola diákjai helyeztek el koszorút az 1956-os emlékműnél.

A megemlékezést követően a református templomban adták át Pócsmegyer díszpolgári kitüntetését. A rendezvényen fellépett a szigetmonostori Abajdóc kórus. Az önkormányzat idén Kovách Tamás református lelkésznek adta a kitüntető címet a település közösségéért hosszú évek óta végzett áldozatos szolgálatáért. Dr. Borzsák Enikő a Kulturális Bizottság tagja elmondta, hogy Kovách Tamás 1965-ben született Budapesten. Édesapja lelkipásztor édesanyja óvónő. Középiskolai tanulmányait a Debreceni Református Kollégiumban végezte, majd 2 évig képesítés nélküli tanárként dolgozott Veszprémben. 1986-ban nyert felvételt a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi karára, melyet 1991-ben végzett el. Ezt követően Tatán szolgált segédlelkészként, majd Németországban folytatott tanulmányokat, majd 2 éven keresztül Budapesten egyetemi lelkészként tevékenykedett. Pócsmegyeri szolgálatát 1996-ban kezdte meg, és közel 20 éve végzi ezt a feladatot.

A lelkész évek óta szervez kirándulásokat Erdélybe, nevéhez fűződik a 2010-ben megrendezett Pócsmegyeriek világtalálkozóját, ő volt a mozgatórugója a Táj és néptörténete című könyv elkészülésének.

Évek óta szervezője a pócsmegyeri Népfőiskolai hétnek, a településen megrendezett kiállításokat ötleteivel és kapcsolataival oly mértékben segítette, hogy azok  jelentősége és színvonala országos hírnevet hoztak Pócsmegyernek – emelte ki Borzsák Enikő. A díszpolgári oklevelet Németh Miklós polgármester adta át Kovách Tamás lelkipásztornak.