Dr. Vitályos Eszter elmondta, tavaly ilyenkor sikerült elérni, hogy Visegrádon az alsó és felső öböl megnyíljon az evezősök számára. Ez év márciusában egy evezős kikötő ponton is létesült a vízisportok kedvelőinek, megkönnyítve a vízre- és partraszállást a sportpálya mellett. Most az íjászpálya építése kezdődött el, és további sportolási lehetőségek megteremtése is tervben van, amelyhez igyekszik minden tőle telhető segítséget megadni.

Eőry Dénes polgármester elmondta, hosszú előkészítő munka után sikerült a Duna-parti, mintegy 6 és fél hektáros területet az államtól átvennie a városnak, így kezdődhetett el a sporttelepre vonatkozó fejlesztési koncepció kialakítása.

Széleskörű összefogás alakult ki a célok megfogalmazása, a koncepció kidolgozása érdekében, melyben részt vettek a Visegrádi Sportegyesület szakosztályainak vezetői, Bártfai István, a Sporttelep üzemeltetője, a Visegrád Sportjáért Alapítvány, a képviselő-testület valamint a Városfejlesztési és Turisztikai Bizottság. Eőry Dénes polgármester felkérte a tervek elkészítésére Prof. Ferencz Marcel, Ybl- és Pro Architektúra-díjas építészt, aki a helyszíni bejárásokon, egyeztetéseken és bizottsági ülésekeken összegyűjtött információk alapján megalkotta a Beatrix- sportliget beépítési tanulmánytervet, melyet az önkormányzat képviselő-testülete is jóváhagyott. A terv tartalmazza a több mint 66 ezer négyzetméteres területre vonatkozó elképzeléseket, melyekben szerepel többek között egy strand, a hozzá tartozó kiszolgáló épülettel, asztalitenisz, teqball, tollaslabda, petanque, bowling, minigolf és íjászpálya, csúszda park és kilátó, bringa és gördeszka pálya, játszótér, csónakház, streetball, strandröplabda, tenisz és két műfüves pálya a meglévő futballpálya mellett. A terv alapján lépésről lépésre haladnak előre a megvalósításban.

Cseke László hozzátette, Visegrád sok mindenben első az íjászat területén, többek között Fábián Gyula professzor első magyar visszacsapó íjrekonstrukcióját visegrádiak próbálták ki, de itt rendezték meg 2010-ben a terepíjász világbajnokságot is. Visegrád és az íjászat mindig összekapcsolódott egymással, ezért ennek a pályának egyebek mellett az is a jelentősége, hogy itt a következő generációkat tudják majd oktatni.

Eőry Dénes polgármester elmondta, hogy vállalkozói felajánlásnak köszönhetően kezdődhet el az új helyén az íjászpálya építése 2800 négyzetméteres területen, melynek belső küzdőtere 1200 négyzetméteres és akár nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas lesz. A hosszútávú cél pedig az, hogy a 66 ezer négyzetméteres területen olyan magas színvonalú rekreációs területet alakítsanak ki, amely elsősorban a helyi lakosok, családok, gyerekek szabadidős, szórakozási és sportolási lehetőségeit biztosítja majd.