- A kormány a mai napon is ülést tart, ahol értékeli a járványügyi védekezéssel összefüggő adatokat, valamint döntést hoz Magyarország belső, schengeni határszakaszán ideiglenesen bevezetett határforgalom-ellenőrzési illetve határőrizeti feladatoknak a fenntartásáról. A döntésekről a miniszterelnökséget vezető miniszter a holnapi napon részletes tájékoztatást ad a kormányinfón.

 

- A Szlovén Köztársaság kormánya a Szlovénia területére történő belépésre vonatkozó, az eddigiektől eltérő külön szabályokat fogalmazott meg. A döntés értelmében a mai naptól a Szlovéniával szomszédos ország járványügyi besorolásától függetlenül, nincsen szükség negatív eredményű PCR-teszt igazolására az ország területére történő belépéskor, amennyiben a beutazni kívánó személy a határ mindkét oldalán földtulajdonnal rendelkezik, és a határátlépés célja mezőgazdasági és erdészeti tevékenység folytatása. A további döntések: a 10 napos hatósági házikarantén alól mentesülnek akik naponta ingáznak, és munkáltatói igazolással rendelkeznek. A szlovéniai úticéllal, vagy Szlovénián keresztül tranzitálási céllal kereskedelmi személy vagy árufuvarozásban résztvevők, akik az ország területén történő tartózkodása nem haladja meg a 12 órát, továbbá mentesülnek a diplomáciai és konzuli képviseletek képviselői, oktatási, tudományos tevékenységben, vagy kutatásokban résztvevők. A tervezett sürgős orvosi ellátásra érkezők a kísérőikkel együtt, valamint az igazolás birtokában azok a személyek, akik sürgős személyes, vagy üzleti ügyintézésre érkeznek, és tartózkodásuk nem haladja meg a 48 órát.

 

- Rendészeti adatok: 15 esetben került sor rendészeti intézkedésre, mert a tömegközlekedési eszközön nem, vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot. Intézméyekben 21 rendőri intézkedést hajtottak végre, figyelmeztetés, helyszíni bírság vagy szabálysértési feljelentés formájában. A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta összesen 499 személlyel szemben intézkedtek.

 

- Folyamatosan ellátják a hatósági házi karanténok ellenőrzését. Az elmúlt 24 órában 12.127 helyszíni ellenőrzést tartottak.

 

- Az elmúlt 24 órában elrendelt hatósági házi karanténok száma 2741. Ebből 794 a beutazással összefüggő.

 

- 24.121 a mai napon az összes elrendelt karantén száma.

 

- Felismerve az elektronikus ellenőrzésben rejlő lehetőségeket, emelkedett a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonra tölthető informatikai alkalmazásra regisztrált személyek száma, így a mai napon az applikációt már 1574-en használják.

 

- Bűnügyi adatok: a járványüggyel összefüggő büntetőeljárások száma 472. Rémhírterjesztés ügyében 143 esetben, közveszéllyel fenyegetés miatt 31 esetben, csalás ügyében 138 esetben, míg járványügyi szabályszegés miatt 28 esetben kezdeményeztünk büntetőeljárást.

 

- Határvárakozási adatok: teherforgalomban a belépőoldalon Röszke-autópálya illetve Tompa közúti határátkelőnél egyaránt 3 órás, míg személyforgalomban a belépő oldalon Beregsurány közúti határátkelőnél 2 órás várakozási idővel kell számolni.

 

- Az elmúlt 24 órába 894 fővel emelkedett a beazonosított pozitív személyek száma. Jelenleg 19.806 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A járvány kezdete óta összesen 26.461 főt azonosítottak a laboratóriumok. 8 fő hunyt el az elmúlt 24 órában, az utóbbi időben napi 8-10 fővel kell számolni, hiszen nő a kórházban ápoltak száma is. Az elhunytak életkora 58 és 74 év között van. Jellemzően valamilyen alapbetegségben szenvedtek, szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedésben, amihez hozzájárult a koronavírus fertőzés. A kórházban ápoltak száma is növekszik. 773 fő van a mai napon kórházban, náluk középsúlyosan, vagy súlyosan zajlik a megbetegedés, és 54 fő van lélegeztetőgépen. Ezek az adatok nem kedvezőek, hiszen az összes pozitív esetszámhoz képest a kórházban ápoltak aránya növekszik.

 

- 6 ezer intézményben 13 ezer feladatellátási helyen indultak az iskolák, az oktatási intézmények szeptember 1-jén. Ehhez képest az operatív törzs jelenleg 30 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet. 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet rendeltek el a koronavírusos megbetegedések miatt.

 

- A laboratóriumi vizsgálatok száma naponta 10-12 ezerrel növekszik, mindenki, aki gyanús, mindenki, akinek szüksége van laboratóriumi vizsgálatra, PCR-tesztre, nála elvégzik a vizsgálatot, és térítésmentesen jut hozzá.

 

- Október 1-jén néhány változás lép életbe. Elkezdődik a testhőmérséklet mérése az oktatási-nevelési intézményekben. A 37,8 foknál magasabb testhőmérsékletű gyermek nem mehet be az intézménybe, ha ennél magasabb, vagy ilyen hőfokot mérnek, akkor negyedórás várakozás és újramérés után, ha továbbra is magas a testhőmérséklete, akkor el kell hagynia a gyermeknek az intézményt. A hőkapuk illetve a testhőmérsékletmérő eszközök kiszállításra kerültek, vagy a mai napon szállítják az intézményekbe. Megszervezték az iskolák, hogy több bejáraton keresztül hogyan kerüljék el a zsúfoltságot a reggeli hőmérőzésnél.

 

- Október 1-jén van az idősek világnapja. Ferenc pápa szerint az időskor nem betegség, hanem kiváltság. Jellemzi a szelídség, a türelem, a tapasztalás, a bölcsesség. Ezért tisztelet és szeretet kell, hogy övezze az időseket főként ezekben a nehéz időkben. Féltjük, óvjuk őket, ezért nagyon fontos, hogy betartsuk és betartassuk a szabályokat mindenkivel, amelyek őket meg fogják védeni.

 

- Sportklubokban, edzőtermekben nem tervezik a maszkviselés kötelezővé tételét, mivel a szaporább levegővétel miatt nem egészséges.

 

- Az influenza- és koronavírussal egyszerre történő megfertőződéssel kapcsolatban annyi biztos, hogy amit meg lehet előzni, azt meg kell előzni. A szezonális influenza ellen van védőoltás, október második felében térítésmentesen igényelhető a háziorvosoknál. A két vírus valószínűleg jobban gyengíti a szervezet védekezőképességét.

 

- Fürdők, SPA-szolgáltatások továbbra is működhetnek.

 

- Eltérő szabályok vonatkoznak a pozitív tünetes, pozitív tünetmentes betegre és a szoros kontaktszemélyt a közösségbe való visszaengedés szempontjából. A szoros kontaksztemély, ha nem mutat tünetet, akkor 10 nap után visszamehet a közösségbe, hiszen a lappangási idő alatt nála nem mutatkoztak a fertőzés jelei. A tünetes beteg esetében a tünetek megjelenését megelőző 3. naptól számoljuk a 10 napot, és ha neki már semmilyen tünete nincs, akkor mehet vissza a közösségbe. A gyerekeknél kérjük az orvosi igazolást, mert a szülő nem biztos, hogy el tudja dönteni azt, hogy mitől vannak a tünetek és valóban egészséges-e már a gyerek.

 

- Jelenleg 21 városban figyelik a vírus örökítő anyagának mennyiségét a szennyvízben. Ez információt szolgáltat, hogy a lakosság részéről történik-e a szennyvízbe vírusürítés. Ennek egyfajta jóslóértéke van, mert a szakirodalom szerint 1-hét - 10 nap múlva megjelenik a pozitív személyek száma. Budapesten 3 helyen vesznek mintát. A szennyvíz nem fertőz, csak az örökítőanyag kimutatására alkalmas. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján folyamatosan láthatók az adatok, most elsősorban Nyugat-Magyarországon látnak emelkedést.

 

- A tünetek megjelenését megelőző 48 órában már fertőző lehet az, aki elkapta a vírust, tehát akinek nincs tünete, az is tartsa be az alapvető szabályokat.