A kormány még 2016-ban döntött arról, hogy a Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire 80 milliárd forint összegű célzott költségvetési támogatást biztosít a 2016-2021 közötti időszakban. A kormány rögzítette a támogatás felhasználásánál a megye szempontjából legfontosabb fő fejlesztési irányokat is, köztük az önkormányzatok által ellátott közszolgáltatások infrastrukturális feltételeinek javítását - emlékeztetett Rákossy Balázs.

A családok támogatása a koronavírus-járvány elleni védekezés alatt is kiemelt célja maradt a kormánynak. A Családvédelmi Akcióterv keretében 2022-ig megvalósul a teljes bölcsődei ellátás Magyarországon, így a Pest megyei programban is kiemelt szerepet kapott a bölcsödei fejlesztések támogatása, hiszen az országban itt a legmagasabb a születésszám és a legnagyobb a 3 év alatti gyermekek aránya - emelte ki Rákossy Balázs.

Hozzátette: a tavaly már sikerrel lezárult Pest megyei bölcsődefejlesztési pályázat után a tárca második körben is lehetőséget adott az önkormányzatok számára újabb pályázatok benyújtására, 2,5 milliárd forint keretösszeggel.
A pályázati felhívás ezúttal is a férőhelyhiánnyal küzdő önkormányzati tulajdonú bölcsődék, mini bölcsődék és a többcélú óvoda-bölcsődeként működő intézmények férőhelybővítését, férőhelyeinek fejlesztését célozta. A konstrukció keretében felújítás esetén maximum 120 millió, új bölcsőde építése esetén pedig maximum 480 millió forint állami támogatásra lehetett pályázni - ismertette Rákossy Balázs.

Tájékoztatása szerint a felhívásra 37 pályázatot nyújtottak be 8,9 milliárd forint támogatási igénnyel, mely összeg az eredetileg rendelkezésre álló keret közel négyszerese.

Az eredeti keretből 12 Pest megyei településen 272 új, korszerű bölcsődei férőhely létesül.

A program korábbi bölcsődefejlesztési pályázati kiírásának eredményeként 53 pályázat támogatásával 9,2 milliárd forint értékben 1282 új bölcsődei férőhely létesítésére kaptak lehetőséget a Pest megyei települések. A kormány nemcsak adókedvezménnyel, és egyéb közvetlen támogatással, például az ingyenes étkezés és ingyenes tankönyv biztosításával segíti a családokat, hanem a bölcsődefejlesztési beruházások támogatásával is. A beruházásoknak köszönhetően Pest megyében összességében 1554-gyel több gyereket tudnak fogadni a bölcsődék - hangsúlyozta Rákossy Balázs.

MTI

 A támogatottak listája itt olvasható:

http://www.pestmegye.hu/images/2020/Bolcsode/PM_BOLCSODEFEJLESZTES_2019_tamogatottak_listaja.pdf