Élő svábzene, tánc, ízletes borok, kolbászok és fergeteges hangulat jellemezte az idei dunabogdányi Bor- és kolbászversenyt. A településen működő Német Nemzetiségi Önkormányzat 16. alkalommal szervezte meg évindító hagyományőrző rendezvényét. Tavaly a koronavírusjárvány miatt az online térbe kényszerült az esemény, de idén ismét a művelődési házban, a bálozó közönség előtt hirdethették ki a legjobbakat a helyi bor- és kolbászkészítők között. Összesen harminchárom nevezés érkezett, 14 fehér, 7 rozé, 1 siller, 8 vörös és 3 direkttermő házi készítésű bort neveztek a helyi gazdák. A benevezett borokat három fős szakmai bizottság, Csernyik István, Anda Bálint és Reisner Tamás bírálta el.

A rendezvényre minden évben műsorral is készül a Német Nemzetiségi Önkormányzat. Ezúttal fellépett a település nemzetiségi táncegyüttese, a Dunauknie Tanzgruppe, a Tonifede és Öcsipu formáció pedig kibővülve, immár Bogdaner drei néven zenés műsort adott elő az esten. A esemény egyben svábbál is, amelyen élő zenére rophatják a táncot a vendégek. Idén a pilisvörösvári  Mondschein Kapelle zenekar húzta a talpalávalót.

A Bor- és kolbászverseny a dunabogdányi Német Nemzetiségi Önkormányzat egyik legrégebbi hagyománnyal rendelkező rendezvénye. Azonban a szervezet ezen kívül még számos más program szervezésével is támogatja a sváb hagyományőrzést a településen.