Azt gondolom, hogyha értékelni kell, akkor a legeredményesebb évnek tudható be a 2009-es év, habár össze kell kapcsolni a 2008-at és a 2009-et, mert 2008-ban indítottuk el az orvosi rendelő felújítását, átépítését, és ez ugye átnyúlt 2009-re.2009 tavaszán adtuk át az orvosi rendelőt, a védőnői szolgálatot és a fogorvosi rendelőt. Tehát ez egy első komoly lépés volt afelé, hogy a településen most már egy olyan beruházás is indult, ami helyben maradóan és a lakosságot szolgálóan elkészült. Ehhez csatlakozott még egy magánbefektetői gyógyszertár megépülése és azt gondolom, hogy ez egy nagyon nagy lépés az egészségmegőrzés érdekében Pócsmegyer-Surány területén.

            Nem szabad elfelejtenünk 2009 legnagyobb eseményét, ami az útberuházásunk volt. Itt 120 millió Ft-os beruházásról beszélünk a Móricz, Arany János és Táncsics utcáknak, a vízelvezető árkoknak, és ezzel párhuzamosan járdáknak a megépítése történt meg növényzet telepítésével. Tehát itt egy komplex beruházás készült el, büszkék vagyunk erre a beruházásra. Az óvodát végre száraz lábbal lehet megközelíteni. Sokszor panaszkodtunk, hogy ide minden kell, csónak, mellig érő gumicsizma, hogy ide el lehessen jutni. Mostanra ez a közintézményünk könnyen megközelíthető, akadálymentes járdák vannak, a bejárók is így vannak megépítve. A kivitelező nagyon szép és precíz munkát végzett. Itt azért meg kell említeni, hogy a felelős műszaki ellenőr, az elszámolást végző projektmenedzsment nagyon komoly munkát végeztek. Bízom benne, hogy nem is lesz semmi hiba a projektben, ebben az évben pontosabb válaszokat tudunk erre adni. Egyelőre örülünk neki, szeretjük és élvezzük, hogy jól tudunk közlekedni Pócsmegyer ezen területén.

            Hogy kitérjünk a képviselő-testületi munkára; azt hiszem, hogy nagyon jó hangulatban és megfelelő módon kezelve a dolgokat folyik a munka a pócsmegyeri képviselő-testületnél. Mindig odafigyelünk az adott napi problémákra, de mindig egy előre tekintő, egy tervező testületről beszélhetünk. Már tavaly is megfogalmazódott az, hogy 2010-re milyen terveket kell előkészíteni ahhoz, hogy Pócsmegyer Surány területén megfelelő fejlesztéseket tudjunk elősegíteni annak ellenére, hogy nagyon-nagyon kicsi a költségvetésünk. Évi 240 millió Ft-ból megoldani egy viszonylag nagy település gondjait nagyon nehéz. Kicsik vagyunk lélekszámra, de ingatlanszám, úthossz, közvilágítás szempontjából viszont nagyok. A település működtetéséhez nagyon kevés az a pénz, ami adó, illetve állami normatív támogatás formájában beérkezik.  Új tervek készülnek, amelyek meg fogják határozni a pócsmegyeri és surányi lakosok szemléletét, úgy gondolom, hogy alapos és eredményes munkát végzett a képviselő-testület.

            Ki kell emelnem azt, hogy mindig tudtuk magunkat tartani ahhoz, hogy a politikát eltoljuk magunktól. Ha van politika, akkor csak településpolitika van, az pedig nem más, mint egy gazdaságpolitikai tevékenység. Tehát kigazdálkodni mindazt, amit megfogalmaz a testület, hogy mit szeretnénk megvalósítani. Ez nagyon jól funkcionált a tavalyi és tavalyelőtti évben is, meg kell hogy mondjam, hogy erre nagyon büszke vagyok, hogy ezt el tudtuk érni. Azt gondolom, hogy bármi lesz is, ehhez fogja tartani magát a település vezetése.

 

Tudjuk, hogy nehéz gazdasági évet zártunk. Hogyan tudtátok ezt áthidalni, mennyire volt és lesz biztonságos a működés?

 

A pályázatok önrészét hitelből finanszíroztuk meg. Folyamatosan egyensúlyoztunk a költségvetéssel, hogy mit, hogyan tudunk megvalósítani, de azt hiszem, ha egy cél lebeg az ember előtt, ez lehet ember, vállalkozás, vagy önkormányzat, akkor megpróbál mindent megtenni azért, hogy ez a cél elérhetővé váljék. Ez fogalmazódott meg a testületben is, és voltak napi történések, melyek nem várt és nagyon komoly kiadásokra kényszerítették az önkormányzatot, de maga a hivatal és a képviselő-testület is egy olyan együttműködést alakított ki, hogy meg tudtuk oldani a problémákat. Még nincs meg a zárszámadás, de úgy gondolom, hogy nullával zártuk az évet. Az idei év majd hozza magával a problémákat, erre is fel vagyunk készülve, minket is utolér az a nehéz döntés, hogy valószínűleg létszámleépítést kell majd megtennünk. Azt gondolom, hogy nem én vagyok az egyetlen településvezető, aki kérdően áll és vár, hogy mi fog történni az országban, mert sok minden meghatározza majd a jövőt.

 

2010-es évre milyen terveitek vannak?

 

Mi is be fogunk csatlakozni a kistérség csatornázási programjába. Surány településrészen mindenképpen komoly csatornázási munkálatokat szeretnénk elindítani, ha nyer a pályázat. Ez nem kis terhet ró a településre, a 13 település közül a mi részünk a legnagyobb, ez 22,5 km-nyi gerinchálózat megépítését, 1510 ingatlanra való bekötést és az ezzel járó pénzügyi és egyéb problémáknak a viselését kell fölvállalni. Emellett 1100 éves lesz a településünk, az idei év ennek jegyében fog eltelni. A kulturális bizottság az egyházzal együtt dolgozik azon, hogy egy méltó ünnepet adjunk ennek a jeles számnak. És nem utolsó sorban, még nem publikus, de nagyon komoly elképzeléseink és befektetői ajánlataink vannak, amivel egy elég szép fejlesztést tudunk elindítani. Nekem régi vessszőparipám, hogy egy önmagát ellátni tudó települést kell létrehozni, nem tudunk számolni a politika szárnyain jobbra balra röpködő normatívákkal. Meg kellene fogalmazni azt, hogy vállalkozó önkormányzattá váljunk, mert akkor előre tudunk tervezni, nyugodtabban tudunk előre lépni és nem utolsó sorban nyugalmat tudunk biztosítani. Tehát én ilyenben gondolkodom, és majd a jövő megmutatja, hogy én ülök-e itt, vagy valaki más, én bízom a településen élők azon rétegében, akik a fejlődés mellett vannak, de egészséges módon. Tehát nem úgy, hogy itt multik röppenjenek föl, hanem a sziget adottságait kihasználó beruházásokat szeretnénk elindítani. Úgy néz ki, hogy erre van vevő és finanszírozó, de ez egy későbbi történet lesz majd.

 

Ne igyunk előre a medve bőrére. Újévkor szokás fogadalmat tenni, kívánni valamit. Mit kívánnál Magadnak, családodnak és Pócsmegyernek 2010-re?

 

Családomnak jó egészséget, nagyobbik fiamnak sikeres felvételit kívánok. A feleségemnek és nekem azt, hogy ne legyen rosszabb ez az év, mint a tavalyi.

A településnek szintén azt kívánnám, hogy legalább egy olyan évet tudjunk produkálni, mint 2009. Ha meg tudjuk mutatni magunkat, az erősségeinket, hogy tudunk mi is fejleszteni kevés költségvetésből, kis pénzből. Kistelepülés is tud úgy lobbizni, hogy azok az érdekek és azok a lehetőségek elérhetőek legyenek számunkra, akkor bízom benne, hogy ez egy szép év lesz. Nem siklok el amellett, hogy a Fővárosi Vízművek és a négy település egy olyan megállapodást rakjon össze, amelyben ez a bizonyos vízkészlet járulék díj és vízdíj, ami majd visszaforgatásra kerül valamikor a szigetre, az ténylegesen egy olyan szolgálatot tegyen a szigeten, hogy mind a környezetben, mind az emberek megelégedettségében visszamutatkozzon, megfelelő tisztaságú vizet tudjon adni nekünk.