Vastag Andrea könyvéről Raffai Ernő írt ajánlást. A történész köszöntőjében elmondta bár a tudományos kutatáson alapuló közel 400 oldalas könyvet olvasmányosan írta meg a szerző, felkutatta mindazt a szakirodalmat, ami az elmúlt több mint 80 év alatt megjelent Csinszkáról és szigorú forráskritika alá vetette azokat. 

Vastag Andrea kiemelte, műve két szempontból is hiánypótló alkotás. Egyrészt azért, mert a Csinszkáról szóló szakirodalomban nincs olyan, amely felölelné Bonca Berta teljes életét, másrészt a személyiségét bemutató szélsőséges leírások nem veszik figyelembe a tragikus sorsú nő lelkét. A szerző véleménye szerint, azokkal a mendemondákkal ellentétben, melyek egy hisztériás, degenerált szörnyetegnek, vagy a világ legelviselhetetlenebb feleségének állítják be Csinszkát, ő a körülmények és az emberek áldozata volt.

Az írónő először könyvének szerkezetéről beszélt. Elmondta 20 kronologikusan egymásra épülő fejezetből áll, melyek külön-külön is önálló történetek. Az életrajzi mű a cselekmények mellett elemzéseket és fényképeket tartalmaz. Többek között részletesen boncolgatja, milyen jellemvonásokra utal Csinszka és Ady arcképe, melyeket összemontírozva is részletesen tanulmányoz. 

Vastag Andrea számos érdekességre is kitért Csinszka életéből. Többek között megemlítette a csucsai kastély történetét, a múzsa becenevének eredetét, Babitshoz, és több magasabb társadalmi pozíciót betöltő férfihoz fűződő viszonyát. Végül beszélt Bonca Berta azon verséről, amellyel, 9 évvel korábban kísérteties pontossággal jövendölte meg saját halálát.