Rixer Krisztián, a zenekar vezetője elmondta, Magyarországon jelenleg 10 katonazenekar működik, kettő Budapesten, nyolc pedig az ország nagyvárosaiban. Az együttesek elsősorban fúvószenét játszanak és alapfeladatuk a katonai rendezvények zenei kiszolgálása. Rixer Krisztián kiemelte, hogy a szentendrei honvédség zenekara is fúvószenét játszik a hétköznapokban, azonban a nagyzenekar 2005-ös megalakulásakor úgy állították össze a tagokat és a repertoárt, hogy a dzsessz műfajt is képviseljék, amellyel rendszeresen fellépnek civil rendezvényeken. A formáció tagjai hivatásos, illetve szerződéses katonák, akiknek elsődleges feladata a zenélés – tette hozzá az együttes vezetője, Rixer Krisztián, aki dunabogdányi születésű és igazi zenészcsaládból származik. Rixer Krisztián elmondta rajta kívül még egy dunabogdányi játszik a zenekarban, Rittinger Mihály törzszászlóssal gyerekkori barátok.

A Pünkösdi Fesztivál második napján 4 fúvószenekar lépett fel. A zenekarok átállásánál a budapesti Hajnalcsillag mazsorettcsoport szórakoztatta a közönséget. Elsőként a nagymarosi székhelyű Dunakanyar Fúvósegyüttes lépett színpadra. A zenekar már másodszor vett részt a dunabogdányi fesztiválon. Újvári Gábor, az együttes vezetője elmondta a zenekar 1978-ban alakult a szobi zeneiskola égisze alatt. Mai nevét 1991-ben vette fel, amikor önálló egyesületté vált. A zenekar évente 40-50 koncertet ad a környékbeli településeken, illetve bárhol, ahová hívják. Tagjai a Dunakanyar bal parti falvaiból származnak.

Ezt követően a csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar adott koncertet. Péntek János a zenekar karmestere elmondta, az együttes 1945-ben alakult Dömötör Lajos vezetésével és a csepeli munkásotthon koncertfúvós zenekaraként működött. Szinte minden műfajt játszanak, a fúvósindulóktól kezdve a klasszikus szimfonikus zeneátiratokon és a kortárszenén keresztül egészen a könnyzenei stílusig sokféle darab szerepel repertoárjukon. Péntek János kiemelte, hogy általában évi 3-4 nagykoncertet adnak, már több lemezt készítettek, illetve felléptek neves előadókkal is.

A  Keil Ernő Fúvószenekar Budapestről érkezett a fesztiválra. Kovács Tibor karmester már 26 éve vezeti az együttest. A ma már egyesületként működő zenekar 1926-ban Ganz Mávag Fúvószenekar néven alakult és a Ganz-gyár együttese volt. A zenekart egyik korábbi tagjáról Keil Ernőről nevezték el. Kovács Tibor elmondta névadójuk híres hangszerelő és operaházi muzsikus volt. A közel 40 fős zenekar évi két nagykoncertet tart, mellette pedig számos kisebb fellépésük van. Külföldre is járnak zenélni, júniusban például Lengyelországba utaznak.

Egy új helyi formáció is debütált a Pünkösdi Fesztiválon. A Bogdányi Fúvószenekar vezetője az ABS BIG Bandből jól ismert Rixer Krisztián, aki elmondta, hogy hiánypótló együttest alakítottak a településen. Az új zenekar 5 műsorszámmal készült a rendezvényre, repertoárja azonban még kiforróban van. Rixer Krisztián kiemelte, hogy a klasszikus fúvószene irányába szeretnének elmenni, azt tervezik, hogy eredeti hangszerelésű zenét játszanak majd. Bár a neve Bogdányi Fúvószenekar, ez egy kistérségi együttes, amelyben szívesen látnak más településekről érkező zenekari gyakorlattal rendelkező tagokat is.

A rendezvényen az önkormányzatok és civilek ételstandokkal várták a vendégeket. A fesztivál zárásaként a Tanz-e-vaty Partizans együttes játszott népszerű dalokat, amelyekre táncra perdült a közönség.