Az Árpád-korban a pécs-baranyai egyházmegyében volt egy bencés kolostor, aminek a neve Szöbegény volt. Minden valószínűség szerint az esztergomi érsekség által odaadományozott területre innen – a Szöbegény nevű kolostorból – települtek a bencések. Adatok utalnak arra, hogy a zebegényi Malom-patak völgyében már 1251-ben – vagyis 770 éve - bencés zárda állott. Ha nem is kerek az év forduló, de Zebegényben sok további évforduló is méltó arra, amire a járvány után a 770 év mellett is érdemes visszatekinteni, büszkének lenni.

A Hagyománymentő Egyesület szervezésében menyílt a „Nagyanyáink, dédanyáink öröksége” című kiállítás. Az egyesület fő feladata a zebegényi német nemzetiségi szokások, hagyományok ápolása, épített és tárgyi emlékek felkutatása. De rendezvények, kiállítások szervezésében, kiadványok készítésében és megjelentetésében, valamint  a hazai és külföldi hagyományőrző és hagyománymentő csoportokkal való együttműködésben is egyre inkább szeretnének részt venni.

 A Zebegény 770 egész napos rendezvényen a résztvevő érdeklődők bejárták a település nevezetesebb állomáshelyeit. Az iskola előtt felállított kopjafánál is megálltak egy tisztelgésre.