Cseke László, a Szent György Lovagrend kancellárja így búcsúzik Danilo Marfisitől a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok oldalán:

Danilo Marfisi emlékére

Kereken 20 esztendővel ezelőtt a Palotajátékok forgatagában egy színpompás itáliai küldöttség jelent meg Abruzzo tartományból, Lanciano városából. A Mastrogiurato csapatát Danilo Marfisi vezette, aki 1999 óta állt a szervezet élén. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a találkozás szerelem volt az első látásra, hiszen az olaszok olyan áhítattal tekintettek Visegrádra, mintha életükben először találkoztak volna egy történelmi hagyományaira büszke, és ezeket feleleveníteni képes településsel.

Ez az első meghatározó élmény egy több évtizedes mély barátság kialakulásához vezetett, melynek keretében nagyon sok visegrádi jutott el Lancianoba, hiszen a Szent György Lovagrend delegációja 18 éve vesz részt a Mastrogiurato választáson minden év szeptember első vasárnapján.

A kapcsolat itáliai motorja Danilo Marfisi volt, akinek hathatós közreműködése révén 2006-ban Lanciano és Visegrád testvérvárosi szerződést kötött egymással. Szintén neki köszönhető, hogy 2009-ben, Visegrád millenniumi ünnepségén igazi fesztiválhangulatot teremtettek az itáliai fellépők. 2011-ben Visegrád tiszteletbeli polgárává választották, melyet óriási megtiszteltetésként élt meg. 2014 és 2018 között a Történelmi Játékok Nemzetközi Szövetségének elnökeként tevékenykedett, és fáradhatatlanul szervezte a történelmi fesztiválokat.

Visegrádon utoljára a COVID járvány előtt, 2019-ben járt, a szövetség spanyol elnökasszonyával részt vettek a XXXV. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon. Utoljára 2019 szeptember elején találkoztunk vele személyesen Lancianoban a Mastrogiurato választáson, és miután a 2020-as rendezvények elmaradtak, közösen készültünk a 2021-es fesztiválokra.

A sors azonban közbeszólt, Danilo Marfisi életének 69. esztendejében, 2021. március 19-én itt hagyott bennünket. Nélküle már soha nem lesz olyan a Mastrogiurato választás és a Palotajátékok, mint ahogy eddig megélhettük. Tapasztalata, szeretete, segítőkészsége példamutató minden közösség számára. Visegrád egy nagy tisztelőjét veszítette el személyében.

Visegrád, 2021. március 22.

Cseke László