Koronavírus - Az Európai Bizottság mobilapplikációk segítségével lazítana a korlátozásokon

    Brüsszel, 2020. április 8., szerda (MTI) - Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol a mobiltelefon adatok és alkalmazások közös uniós megközelítésének kidolgozására, mivel a digitális eszközök fontos szerepet játszhatnak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozási intézkedések fokozatos lazításában - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

    Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint az mobilalkalmazások közös uniós eszköztára lehetővé teszi a vírus terjedésének hatékonyabb megfigyelését, anélkül hogy veszélybe kerülnének az EU adatvédelmi szabályai.
    "Egy közösen koordinált digitális eszköztár kialakítása, nemcsak a járványra adott hatékonyabb reagálást segíti, hanem elkerülhetővé teszi a közös piac töredezettségét is" - hangsúlyozta.
    Az eszköztár anonim és összesített mobil lokalizációs adatok alapján modellezné a vírus terjedését, és mérné ezáltal a mozgáskorlátozások arra gyakorolt hatását.  Az adatokat az uniós Közös Kutatóközpont dolgozná fel, azokhoz harmadik félnek nem lenne hozzáférése, és tárolásuk a járvány végén megszűnne.

 

Koronavírus - BKV: tesztelik az ózonos fertőtlenítést a metrón is

    Budapest, 2020. április 8., szerda (MTI) - A metrón is ózonos fertőtlenítést tesztel a BKV, a technológia lényege, hogy ózon hatására az oxidálási folyamat során a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, míg hagyományos vegyszereknél ez előfordulhat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

    Egyre több területen, így az Országos Mentőszolgálatnál és pilot-projektként már a BKV buszágazatában is megjelent a klórnál is sokkal hatékonyabb ózonos fertőtlenítés - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    Mint írták, egy komoly szakmai tapasztalattal rendelkező cég, a CE Developments szerdán a Kőér utcai metrótelephelyen egy metrószerelvényt kezelt nagy teljesítményű, professzionális felhasználásra tervezett ózongenerátoraival.
    A BKV közlése szerint az első mérések kiváló eredményt mutattak a fertőtlenítésről.

 

Koronavírus - Cseh miniszter: sikerült megakadályozni a járvány ellenőrizetlen terjedését

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
    Prága, 2020. április 8., szerda (MTI) - Csehországban sikerült megakadályozni a koronavírus-járvány ellenőrizetlen terjedését, ezért az ország megkezdheti a felkészülést a normális élethez való visszatérésre - jelentette ki Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter szerdai prágai sajtótájékoztatóján.

    "Sikerült megakadályoznunk a legrosszabb forgatókönyvet, ez az adatokon is látszik" - szögezte le a miniszter újságírók előtt.
    A tárca jelenleg azzal számol, hogy április végén a fertőzöttek száma mintegy 10 600 körül alakul, holott a korábbi becslések 14 200 fertőzöttről beszéltek - jegyezte meg Vojtech.
    Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének (ÚZIS) igazgatója szerint nagyon fontos, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportot, az időseket, a nyugdíjasokat sikerül védeni a járvánnyal szemben. "A 60 éven felüliek aránya a betegek között 24 százalék, a 75 évnél idősebbeké 7 százalék, és nem tapasztalunk lényegesen emelkedő tendenciákat" - mutatott rá Dusek.
    Adam Vojtech szerint a cseh kórházak befogadóképessége elégséges, nem fenyeget olyan helyzet, amilyen Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában alakult ki. Jelenleg a fertőzöttek mintegy 13-15 százaléka szorul kórházi kezelésre. A cseh egészségügynek akkor lennének problémái, ha a fertőzöttek száma 45 ezerre növekedne.
    "Pontosabb prognózist a statisztikák alapján a húsvéti ünnepek után lehet majd készíteni" - válaszolta Ladislav Dusek egy újságírói kérdésre.
    A cseh kórházak intenzív osztályain jelenleg a Covid-19 betegség kezelésére 4450 ágyat különítettek el, s ezek fele lélegeztető géppel is fel van szerelve.
    Szerda reggel Csehországban a fertőzöttek száma átlépte az ötezret, az utolsó héten ez a szám kétezerrel növekedett. A járványban eddig 91 személy halt meg, míg a kigyógyultak száma 181. Az intenzív osztályokon az ágyak száma összesen több mint 48 ezer, az orvosok száma meghaladja a 4 ezret, a nővéreké a 15 500-at. Tízezer cseh lakosra 57 ágy esik az intenzív osztályokon - hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

 

Koronavírus - Megugrott az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában, fennakadásokat okoztak az utazási korlátozások

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:
    Pozsony, 2020. április 8., szerda (MTI) - Az előző naphoz képest több mint kétszeresére nőtt a SARS-CoV-2 vírus fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma szerdán Szlovákiában, ahol a 101 új esettel együtt már 682 fertőzöttet tartanak nyilván. Az országban szerdától bevezetett utazási korlátozások, illetve azok ellenőrzése sok helyütt torlódásokat okozott.

    Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának emelkedését Igor Matovic miniszterelnök jelentette be szerdán Pozsonyban. Hozzátette: az új esetek nagy részét a külföldről, főként Angliából és az ausztriai Tirolból hazaérkezettek között, roma telepeken diagnosztizálták.     Szlovákiában gyorsul az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése, míg a múlt héten a 30-as napi átlagot közelítette, hétfőn és kedden közel ötven volt, szerdán viszont már meghaladta a százat. Az újonnan regisztrált fertőzöttek számának ilyen ütemű növekedése vélhetően összefügg azzal is, hogy jelentősen megnőtt a naponta elvégzett vírustesztek száma.     Az előző napi adatok nyilvánosságra hozatalától számítva szerda délutánig 2042 vírustesztet végeztek az országban, ami mintegy hatszorosa a múlt heti napi átlagnak. Szerdán délutánig összesen már 19 681 vírustesztet végeztek, ezek közül 18 999 bizonyult negatívnak. A kór miatt jelenleg közel 180 személyt kezelnek kórházban, közülük hármat intenzív osztályon, a betegségnek egyelőre két halálos áldozata és 13 gyógyultja van.     A koronavírus terjedésével összefüggésben kedd éjféltől számos utazási korlátozás és részleges kijárási tilalom lépett hatályba április 13-ig, a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállították a határellenőrzést is. Az utazási korlátozások - melyek szerint a lakosoknak nem szabad elhagyniuk saját járásukat - sok helyütt torlódásokat okoztak a járások határain, ahol rendőrök ellenőrizték az intézkedés betartását.     A fennakadásokért Igor Matovic miniszterelnök a rendőrséget tette felelőssé. "Az ellenőrzéseknek szúrópróbaszerűeknek kellett volna lenniük. Reggel némely járőrnek ez egy kicsit kicsúszott a kezéből, ennek ellenére nem kell szidni őket" - idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Igor Matovic egy közösségi portálon olvasható bejegyzését, amelyeit a kormányfő később törölt. Milan Lucansky országos rendőrfőkapitány a helyzetre reagálva azt mondta: a rendőrség a kormány rendelete értelmében és a belügyminisztérium egyetértésével járt el. Igor Matovic későbbi sajtóértekezletén a kormányrendelet "szabotálásának" minősítette a történteket, illtve azt mondta: a rendeletet "valaki a saját szájíze szerint magyarázta."

 

Koronavírus - Támogatói belépőjegyek vásárlására ösztönöz a debreceni állatkert

    Debrecen, 2020. április 8., szerda (MTI) - A debreceni állatkert arra kéri az embereket, hogy idén támogatói belépőjegyek vásárlásával ünnepeljék április 8-át, az állatkertbarátok napját.

    Nagy Gergely Sándor, a létesítmény vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: március közepe óta a magyar állatkertek zárva tartanak a koronavírus-járványhelyzet miatt.
    A bevételek kiesése ellenére azonban az állatokat el kell látni, és a felújításokra is költeni kell.
    Az állatkerteknek még soha nem volt akkora szükségük a támogatásra, mint most - tudatta..
    "Az elmaradó látogatók most nagyon hiányoznak a 170 állatfaj több mint 900 egyedének otthont biztosító nagyerdei kultúrpark állatkertjéből is", a debreceni állatkert ezért támogatói belépőjegy megvásárlására buzdítja az érdeklődő nagyközönséget - írta.
     Az online kapható jeggyel nemcsak az állatkert fennmaradását támogathatják, hanem belépőjegyként is felhasználható az újranyitást követő egy éven belül - jelezte az igazgató.

 

Koronavírus - Húsvéti ellátás és lelki segítségnyújtás a vidéki településeken - FRISSÍTETT (új: Veszprém megye)

    Budapest, 2020. április 8., szerda (MTI) - A húsvéti ünnepek idejére is biztosítanak ellátást a rászorulóknak a vidéki önkormányzatok. A települések, a helyi egyházi szervezetek és a segélyszervezetek a koronavírus-járvány miatt folyamatosan gondot fordítanak a lelki segítségnyújtásra is.

    Győrben az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, amely naponta több mint ötszáz idősről gondoskodik, az ünnepek alatt is biztosít meleg ételt - közölte az önkormányzat az MTI-vel. A hosszú hétvégén is elérhető lesz az ügyeleti telefonszámuk, de bevásárolni nem tudnak az időseknek, ezért előzetesen kérték őket, hogy gondolják át, mire lesz szükségük.
    A Szekszárdi Szociális Központ a húsvéti ünnepek alatt is naponta 250 ebédet visz ki idős embereknek - mondta Rottenbacher Ádám igazgató az MTI-nek. Mintegy kétszáz, többnyire egyedül élő idős embernek nyújtanak otthoni segítséget a városban és környékén. Munkatársaik a higiénés szabályok betartása mellett nemcsak fizikai segítséget adnak az időseknek, hanem mentális támogatást is - tette hozzá.
    Balassagyarmaton az ünnep alatt is minden nap visznek majd meleg ételt, tehát nagypénteken, a hétvégén és húsvéthétfőn is - közölte Csach Gábor polgármester. Gyógyszert kedden és csütörtökön visznek ki, élelmiszerszállítás nagypénteken és húsvéthétfőn sem lesz.
    Tatabányán a húsvéti hétvégre tekintettel csütörtökön kétnapi, szombaton három napra elegendő meleg ételt szállítanak ki ezer, hetven év feletti lakosnak. A kiszállításban az önkormányzat és cégeinek 19 autója vesz részt, az ételt a város óvónői osztják szét.
    Székesfehérváron egy hete működik a videotelefonos kapcsolattartás az idősotthonokban - közölte az önkormányzat. Jelezték, a szolgáltatás jelentősen csökkenti az aggodalmat, oldja a feszültségeket, hiszen az idősek és családtagjaik nemcsak hallják, hanem végre láthatják is egymást. A videotelefonos beszélgetésre hétköznap délelőttönként egyórás, hétvégi napokon délután kétórás időtartamban van lehetőség.
    A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat online szolgáltatást indított, amely a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is megszólítja. A megye pedagógusai hat héten keresztül csoportos konzultációkon vehetnek részt keddenként, szakemberek közreműködésével beszélhetnek problémáikról. Emellett az intézmény pszichológusai egyéni tanácsadást tartanak szülőknek az átalakult családi és szülő-gyermek kapcsolatok kezeléséről.
    A Tiszántúli Református Egyházkerület sok online tartalommal készült a nagyhétre és húsvétra - közölte a püspöki hivatal sajtószolgálata az MTI-vel szerdán. Közleményük szerint a gyülekezetekben figyelnek az egyedülállókra és az idősebbekre is: telefonon tartják velük a kapcsolatot, bevásárolnak nekik, kiváltják a gyógyszereiket, hogy így is érezzék a lelki támogatást. A Magyar Református Szeretetszolgálat szerdán negyven debreceni családhoz juttatott el gyorssegélyként csomagot. Ezekbe tartós élelmiszerek, immunerősítők és gyerekeknek szánt csokitojás mellett keresztény kiadványok, bibliai igéskártyák is kerültek a lélek erősítésére - jelezték.
    Nyíregyházán ingyenes telefonszámot biztosít a szociális vagy lelki segítségre szorulók számára a helyi család- és gyermekvédelmi központ. Az ügyintézők munkanapokon 8 és 16 óra között fogadják a hívásokat.
    Veszprém megyében a korábbinál is nagyobb körültekintéssel dolgoznak a házi segítségnyújtásban tevékenykedők, akik az idősek ellátása során ezekben a hetekben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a lelki segítségnyújtásra - mondta a Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközség falugondnoki és házi segítségnyújtó szolgálatának fenntartója az MTI-nek. Bikádi László református lelkész hozzátette, hogy a járvány kitörése nagy kihívás elé állította a szervezetet, meg kellett szervezni a biztonságos munkavégzést, ezért minden dolgozót szájmaszkkal, kesztyűvel láttak el, és fokozottan védik, otthonmaradásra kérik gondozottjaikat is, akik nagyon együttműködőek. A lelki támogatás most még fontosabb, a szolgálat dolgozói készek arra, hogy mind több feladatot vállaljanak a járvány esetleges súlyosbodása esetén - hangsúlyozta a lelkész.

 

 

Koronavírus - Európai Bizottság: az EU 15,6 milliárd euróval segíti partnerországait a járvánnyal szembeni védekezéshez

    Brüsszel, 2020. április 8., szerda (MTI) - Az Európai Unió 15,6 milliárd euró (mintegy 5570 milliárd forint) összegben nyújt célzott pénzügyi segítséget partnerországainak a koronavírus-világjárvánnyal szembeni védekezéshez - jelentette be az Európai Bizottság szerdán.

    Az Európai Unió közös fellépése az egészségügyi krízishelyzet kezelését és az abból fakadó humanitárius igények kielégítését, a partnerországok egészségügyi, vízellátási és köztisztasági rendszerének, valamint a világjárvány visszaszorításához szükséges kutatási és készültségi kapacitásainak megerősítését, valamint a társadalmi és gazdasági hatások enyhítését célozza.
    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt közölte, hogy a koronavírus terjedésének megállítása céljából az unió hamarosan virtuális donorkonferenciát hív össze a szükséges finanszírozás előteremtésére és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a legkiszolgáltatottabb helyzetű országoknak nyújtott segítség támogatására.
    Az uniós bizottság a partnerországokkal együtt biztosítani fogja azt is, hogy a korábban hozzájuk kihelyezett jelentős összegű EU-források szintén a koronavírus hatásai elleni küzdelmet szolgálják - tette hozzá.
    Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítésügyi biztos bejelentette: a világjárványra adandó globális válaszintézkedések részeként az unió több mint 3,8 milliárd euró forrást irányít át a Nyugat-Balkánnak, valamint a keleti és déli közvetlen szomszédságban található országoknak szánt forrásokból a most jelentkező valós szükségleteik fedezésére. Egyebek között az egészségügyi válsághelyzetre való sürgős reagálásra, az egészségügyi rendszerek megerősítésére, valamint a világjárvány társadalmi és gazdasági hatásainak enyhítésére.
    Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a 15,6 milliárd euró értékű támogatási csomagon belül 3,25 milliárd euró jut Afrikának, ebből 1,19 milliárd az észak-afrikai szomszédságpolitikai partnerországoknak. Az összeg kedvezményezettjei között van mások mellett Törökország, amely 800 millió euróhoz jut. A teljes csomag 1,42 milliárd euró összegű garanciát is tartalmaz Afrika és az EU szomszédságában fekvő országok számára, amelynek forrása az Európai Fenntartható Fejlődési Alap.
    A sürgősségi válaszintézkedésekre szánt 502 millió euró segítségével az unió közvetlenül támogatja a gyengébb egészségügyi rendszerrel rendelkező, illetve humanitárius válsághelyzetekkel küzdő országok szükséghelyzeti készültségének és reagálásának erősítését. Támogatja egyebek mellet az egyéni védőeszközök és az orvostechnikai eszközök Európán belüli gyártásának fokozását, az Európában és a partnerországokban jelentkező sürgős szükségletek kielégítése érdekében.
    A kutatásra, valamint az egészségügyi és a vízellátó rendszerekre szánt 2,8 milliárd euró segítségével az EU egyebek mellett segíti a diagnosztika, a kezelés és a megelőzés területén folyó kutatásokat. Amikor pedig már rendelkezésre áll a szükséges oltóanyag, elősegíti a gyors engedélyezést, és támogatást nyújt az oltóanyag gyártásához és a kiszolgáltatott helyzetű országokba való eljuttatásához.
    A gazdasági és a társadalmi következmények kezelésére szánt 12,28 milliárd euró segítségével az unió egyebek mellett közvetlen költségvetés-támogatást és kedvezményes finanszírozást folyósít a partnerországoknak a társadalmi-gazdasági fejlődést és a szegénység visszaszorítását célzó reformok, valamint a munkavállalóknak a válság időtartama alatti megvédését célzó intézkedések bevezetéséhez. Garanciákkal, likviditással és technikai segítségnyújtással támogatja a magánszektort, különösen pedig a kis- és középvállalkozásokat és az önálló vállalkozókat, és ezzel összefüggésben további garanciákat csoportosít át az Európai Fenntartható Fejlődési Alapból a hitelezéssel kapcsolatos kockázatok rövid távú megosztására.

 

 

Koronavírus - A járvány miatt lezárták az olasz kikötőket a migránsokkal érkező NGO-hajók előtt

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2020. április 8., szerda (MTI) - Az olaszországi kikötők nem biztosítanak megfelelő egészségbiztonsági körülményeket a migránsokkal érkező civilhajók fogadására az olasz kormány szerdán közzétett új rendelete szerint, amely az új koronavírus-járvány miatt véget vetett a korábban követett nyitott kikötők-politikának.

    A belügyminisztérium, külügyminisztérium, a közlekedési-infrastrukturális minisztérium, valamint az egészségügyi tárca közös rendelkezése az Alan Kurdi nevű hajónak válaszolt, amely 145 személlyel a fedélzetén kikötési engedélyt kért Rómától. A Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) hajója Líbiánál vette fedélzetére a migránscsoportot, majd elindult az olaszországi partok felé. A hajó még nem érkezett meg olasz felségvizekre.  
    A minisztériumok azzal indokolták a kikötés megtagadását, hogy jelenleg az olaszországi kikötők nem számítanak biztonságosnak. A rendelkezés hangsúlyozza, hogy a járvány teremtette egészségügyi vészhelyzet miatt nem garantált a Hamburgi Egyezmény előírta fuvarozási és kikötési biztonság. Ugyanerre hivatkozva korábban az olasz és külföldi turistahajók előtt is lezárták az olaszországi kikötőket.
    A római minisztériumok a német kormány közbelépését szorgalmazták a Németországban bejegyzett szervezet és a német felségjelzésű hajó kikötésének megoldására.
    Az Alan Kurdi kikötési engedélyt kért a szicíliai Pozzallo polgármesterétől is, aki a múltban többször felajánlotta a migránshajók befogadását. Most azonban Roberto Ammatuna hangsúlyozta, hogy Pozzallo a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben ezt nem engedheti meg magának, mivel a város saját egészségvédelmét helyezi minden elé.
    Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) szeptemberben alakult közös kormánya nem törölte el a korábbi belügyminiszter Matteo Salvini migrációs törvényeit, amelyek lezárták az olaszországi kikötőket az illegálisnak tartott migránsoknak tartott civilhajók előtt, de a gyakorlatban az új kormány megnyitotta a kikötőket az NGO-hajók előtt. A kikötők mostani ismételt lezárása ellen a PD baloldali szárnya és más baloldali pártok is tiltakoztak. Matteo Orfini PD-politikus elfogadhatatlannak nevezte a kikötők lezárását az NGO-hajók előtt, ami szerinte "Salvini idejére vitte vissza Olaszországot".
    Év eleje óta mostanáig mintegy 3 ezer illegális bevándorló érkezett az olaszországi partokra a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett 550-hez képest. A járvány az utóbbi hetekben jelentősen megfékezte az NGO-hajókon és a más módon érkező migránscsoportok érkezését is.
    Lampedusa migránstábora ismét megtelt a sziget polgármestere szerint, aki azt kérte a kormánytól, a sziget kikötőjében külön hajót állítsanak fel a bevándorlók elszigetelésére a karantén idejére.
    Luciana Lamorgese belügyminiszter szerdai nyilatkozata szerint kiemelt figyelmet szentelnek a több mint 100 ezer embert befogadó olaszországi migránsközpontokra. Az eddig a táborokból megszökő, az olaszországi városok utcáin kéregetésből, alkalmi munkából élő illegális migránsok nagy része a koronavírus-járvány elterjedésével visszatért a központokba.

 

 

Koronvírus - Beadta lemondását az Európai Kutatási Tanács elnöke - FRISSÍTÉS (új: elnökségi nyilatkozat)

Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti:
    Brüsszel, 2020. április 8., szerda (MTI) - A koronavírus okozta világjárványra adott európai válasz késlekedése miatt beadta lemondását Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács (ERC) elnöke - erősítette meg Johannes Bahrke, az Európai Bizottság digitális gazdaságért, valamint kutatásért és innovációért felelős szóvivője szerdán.

    Ferrari, aki január elsejétől töltötte be a pozíciót, kedden késő délután nyújtotta be lemondását Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.
    A kutatási tanács elnöke a Financial Times című brit üzleti napilaphoz eljuttatott nyilatkozatában azt írta: "rendkívül csalódott a világjárványra adott európai válasz miatt". A vírusfertőzés gyors leküzdésére egy tudományos program elindítását javasolta, azonban elképzelésének megvalósításakor "intézményi és politikai akadályokba ütközött".
    Szavai szerint az Európai Unió lelkes támogatójaként érkezett a kutatási tanácshoz, azonban a koronavírus okozta válság teljesen megváltoztatta véleményét.
    "Elvesztettem a hitem a rendszerben. Eleget láttam az Európai Unió tudományos irányításából és politikai működéséből" - írta.
    A napilap úgy tudja, hogy a kutatási tanács vezetősége Ferrari több ötletével sem értett egyet, egyebek mellett azzal, hogy az ügynökség a járványra adható rövid távú megoldásokra összpontosítson.
    Johannes Bahrke szóvivő azt mondta, az Európai Bizottság a lehető leghamarabb új vezetőt nevez ki a tanács élére, ugyanis nem kerülhet veszélybe az a több mint 50 kutatási kezdeményezés, amely jelentősen hozzájárulhat a világjárványra adott válaszhoz.
    Európai Kutatási Tanács (ERC) elnökségeként működő Tudományos Tanács nyilatkozatot adott ki szerdán, amelyben arról tájékoztatott, hogy március 27-én, bizalmatlansági szavazást követően egyhangúlag szólították fel Mauro Ferrarit, hogy mondjon le elnöki pozíciójáról.
    A tanács sajnálatát fejezte ki Ferrari "igazságokban takarékos nyilatkozata" miatt, majd döntésüket egyebek mellett azzal indokolták, hogy a lemondott elnök három hónapig tartó hivatali ideje alatt nem értékelte, és nem értette meg a kutatási tanács feladatát és "létezésének értelmét". Kinevezése óta alig vett részt találkozókon, ideje nagyrészét az Egyesült Államokban töltötte, és nem képviselte megfelelően a tanácsot és programját. Számos egyéni kezdeményezést tett anélkül, hogy arról egyeztett volna a tanács tagjaival, pozícióját főként saját elképzeléseinek előmozdítására használta. Ferrari több külső, időt és energiát igénylő tudományos, valamint kereskedelmi vállalkozásban vett részt, amelyek látszólag elsőbbséget élveztek a kutatási tanács iránti elkötelezettségével szemben. E tevékenységekhez kapcsolódó munkavégzése összeegyeztethetetlennek bizonyult elnöki megbízatásával - közölték.
    Azzal kapcsolatban, hogy Ferrari állítása szerint lemondásának oka az, hogy a Tudományos Tanács nem támogatta a koronavírusra összpontosító kezdeményezését, azt írták: egy ilyen kezdeményezés támogatása nem tartozik a tanács hatáskörébe. Ugyanakkor több mint 50, virológiai, epidemiológiai, immunológiai, diagnosztikai, közegészségügyi, orvostechnikai és más, mintegy 100 millió euró értékű, az Európai Kutatási Tanács által finanszírozott kutatási program fut a vírusfertőzéssel összefüggésben - emlékeztettek.

 

 

Koronavírus - Putyin: az elkövetkező két-három hét döntő jelentőségű lesz

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2020. április 8., szerda (MTI) - Az elkövetkező két-három hét döntő jelentőségű lesz a koronavírus terjedése elleni küzdelemben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormány tagjaival és a régiók vezetőivel tartott szerdai videokonferencián, amelyen újabb szociális, és gazdaságélénkítő intézkedéseket jelenttett be a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

    Közölte, hogy a közvetlenül a koronavírus-fertőzötteket kezelő orvosok esetében negyedéven át 80 ezer, a felcserek és ápolók esetében 50 ezer, a kisegítő egészségügyi személyzet tagjai esetében pedig 25 ezer rubellel növelik a havi juttatást, 50 ezerrel megemelik mentőorvosok és 25 ezerrel a mentőautók személyzetének juttatásait is. Erre a célra a régióknak plusz 10 milliárd rubelt utalnak át. (A forint jelenleg mintegy 4,36 forintot ér).
    A fertőzött páciensekkel dolgozó egészségügyi szakemberek a katonákénak megfelelő emelt biztosítási garanciákban részesülnek a szövetségi költségvetésből. A fertőzési osztályok 33 milliárd rubel kapnak további férőhelyek kialakítására, 23 milliárdot pedig orvosi felszerelés, egyebek között lélegeztető gépek és mentőautók beszerzésére.
    Putyin kötelezte a régiók vezetőit, hogy minden eshetőségre dolgozzanak ki cselekvési tervet, és teremtsék meg annak feltételeit, hogy a vállalatok visszatérjenek a normális munkarendhez. Gyakorlatilag megtiltotta a régiók közötti határok lezárását az utasforgalom esetében is.
    A kis- és középvállalatok számára további járulék- és adófizetési könnyítéseket hirdetett meg, a kormányt és a jegybankot pedig arra kötelezte, hogy öt napon belül dolgozzon ki újabb programot az üzleti szférának nyújtandó további támogatásokról.
    Putyin hangsúlyozta a munkahelyeket megőrző vállalatok, a munkanélkülivé válók és a kisgyermekes családok támogatásának fontosságát, és gyakorlati intézkedéseket is bejelentett. Rámutatott a bürokratikus akadályok elhárításának fontosságára, egyebek között arra utasította a hatóságokat, hogy automatikusan hosszabbítsák meg a lejáró személyi okmányok érvényességét.
    Az orosz vezető szerint a bejelentett intézkedések végrehajtásához minden rendelkezésre áll: a makrogazdasági helyzet stabil, az államadósság alacsony, és az ország az elmúlt évek során jelentős tartalékokat halmozott fel.
    Az elnök azzal a felhívással fordult az oroszokhoz, hogy "feltétlenül bírják ki" az önizolációt, mert - mint fogalmazott - "a mi fegyelmezettségünktől, felelősségtudatunktól függ az az áttörés a fertőzéssel való küzdelemben, amelyet kötelesek vagyunk elérni".
    "Drága barátaim! Minden elmúlik, ez is el fog múlni. Országunknak nem egyszer komoly megpróbáltatáson kellett átesnie: besenyők és kunok is marcangolták, de Oroszország mindennel megbirkózott. Legyőzzük ezt a koronavírusos fertőzést is" - hangoztatta,
    Oroszországban egy nap alatt 1175-tel, 8672-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 15,7 százalékos növekedési rekordot jelent. Egy nappal korábban 1154 fős növekményt jelentettek. Moszkvában 5841 fertőzöttet tartanak számon.
 Az elmúlt egy nap alatt öten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a halottak száma 63. Eddig 580 gyógyulást regisztráltak. A szűrések száma meghaladta a 900 ezret, ebből csaknem 260 ezret a fővárosban végeztek el.
 Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva a nap folyamán korábban kijelentette, hogy még nem telt el elegendő idő a járványhelyzet dinamikájának megértéséhez, ezért korai még megnevezni a korlátozások határidejét. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök és a téma szakértőinek keddi tanácskozásán ebben a kérdésben nem született döntés.
 Veronyika Szkvorcova, a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség vezetője kedden úgy nyilatkozott, hogy a tesztelések számának növelése mellett Oroszország 10-14 nap múlva érheti el a fertőzöttséggörbe csúcsát - amikor az újonnan megfertőződöttek száma megközelítőleg azonos marad. A csökkenés a volt egészségügyi miniszter szerint valamikor június első harmadában vagy közepe környékén kezdődhet el, ha a folyamat forgatókönyve nem változik.

 

 

Koronavírus - Kovács Zoltán: csütörtökön dönt Orbán Viktor a szükséges lépésekről

    Budapest, 2020. április 8., szerda (MTI) - Csütörtök délután jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök azokat a lépéseket, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezésben a húsvéti ünnepek előtt szükségesek - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán videóüzenetben.

    Kovács Zoltán a kormányülés szünetében felvett videón jelezte, hogy az ülésen Orbán Viktor meghívására Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is részt vett, és megosztotta gondolatait a kialakult helyzettel és a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban.
    A miniszterelnök további egyeztetéseket folytat, csütörtökön az operatív törzs ülése után virológusokkal, járványügyi szakértőkkel is egyeztet, és azt követően, délután alakítja ki álláspontját - tette hozzá az államtitkár.

 

 

Koronavírus - Elérhette az egymilliót az elvégzett koronavírus-tesztek száma Németországban

    Berlin, 2020. április 8., szerda (MTI) - Elérhette az egymilliót az új típusú koronavírusra (SARS-CoV-2) végzett tesztek száma Németországban a szövetségi kormány szerdai becslése szerint.

    Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Hanno Kautz a berlini kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kórokozó németországi felbukkanása óta hozzávetőleg egymillió  tesztet végeztek. A negatív eredmények aránya meghaladja a 90 százalékot.
    Kifejtette: a koronavírus-tesztek pontos száma nem ismert, mert a decentralizált felépítésű egészségügyi rendszer számos intézményében végeznek ilyen vizsgálatokat. Tesztelnek a járási egészségügyi hatóságok, a kórházak és a klinikák, és számos orvosi rendelőben is végeznek teszteket. Így azt sem lehet pontosan megállapítani, hogy mennyi embernél végezték el a vizsgálatot, mert nem ismert, hogy egy-egy letesztelt embernél átlagosan hány alkalommal vizsgálták a kórokozó jelenlétét.  
    A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi adatai szerint a heti tesztkapacitás hozzávetőleg 350 ezer. Ezzel kapcsolatban a legismertebb német szakértő, Christian Drosten, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársasággal indított podcastjának legutóbbi kiadásában elmondta, hogy a kapacitás további bővítése akadályokba ütközik, főleg azért, mert a járvány miatt megugró kereslet révén drágulás és hiány fenyeget a tesztek elvégzéséhez szükséges úgynevezett reagens anyagok globális piacán.
    A kormányszóvivői tájékoztatón az egészségügyi tárca arról is tájékoztatott, hogy nagyjából tízezer ágy van még szabadon a kórházak és klinikák intenzív osztályain az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) súlyos eseteinek kezelésére. Az intézményüzemeltetők körét jellemző sokszínűség és az ellátórendszer felépítése révén ezt a statisztikát sem lehet egykönnyen előállítani. Azonban az intenzív és baleseti ellátást végző orvosok és intézmények szövetsége (Deutsche Vereinigung für Intensiv- und Notfallmedizin - DIVI) kifejlesztett egy online platformot a kapacitás kihasználásának országos összehangolására, és a minisztérium kötelezi a kórházakat és klinikákat, hogy csatlakozzanak, így rövidesen lesznek országszerte naprakész adatok.
    Azzal a sajtójelentéssel kapcsolatban, hogy a tárca "légihidat" épített ki Németország és Kína között az egészségügyi védőfelszerelések ellátásának biztosítására, Hanno Kautz elmondta, hogy a kifejezés ugyan jól hangzik, valójában viszont csak arról van szó, hogy a Lufthansa légitársasággal együttműködve napi 25 tonnányi felszerelést tudnak beszállítani Kínából. Az árut még helyben, a sanghaji berakodás előtt megvizsgálják a TÜV Nord minőségellenőrző társaság szakemberei - mondta a szóvivő.
    Németországban egyelőre április 19-ig maradnak érvényben a járvány lassítására bevezetett korlátozások, amelyek hatására csaknem teljesen leállt a gazdaság és a közösségi élet. A korlátozások visszavonásának menetrendjéről napok óta erősödő közéleti vita zajlik. A kormány azonban tartózkodik ettől a vitától, a tervek, lehetséges forgatókönyvek nem a nyilvánosság bevonásával készülnek, ami sajtójelentések szerint főleg a kancellár, Angela Merkel óvatosságának tulajdonítható.
    Az biztos, hogy a vírus elleni védekezés következő szakaszában fontos szerepet szánnak okostelefonra fejlesztett alkalmazásoknak, amelyekkel a fertőzöttekkel készített interjún alapuló hagyományos módszernél jóval gyorsabban lehet feltárni a lehetséges fertőzési láncolatokat. A láncolatok feltérképezéséhez és megszakításához meg kell megállapítani, hogy az illető a fertőzőképesség kezdetétől kikkel került annyira közeli fizikai kapcsolatba, amely lehetővé tehette a vírus továbbadását. Erre külföldi példák alapján alkalmasak lehetnek az úgynevezett kapcsolatkövető (tracking) okostelefon-alkalmazások.
    Ezek "központi építőelemei" lesznek a védekezésnek - húzta alá Steffen Seibert kormányszóvivő még a hétfői tájékoztatóján. Hozzátette: biztosítani kell, hogy a különböző alkalmazások egész Európában összehangoltan, azonos eljárások, szabványok alapján működjenek. Ezért támogatja a kormány a személyes adatok biztonságát garantáló páneurópai kapcsolatkövető rendszer (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing - PEPP-PT) fejlesztését. A munkában nyolc európai országban több mint 130 szakértő vesz részt, a közreműködő intézmények között van az RKI is.
    A munkacsoport egyik vezetője, Chris Boos - a mesterséges intelligencia kihasználására építő egyik első német vállalkozás, az 1995 óta működő Arago alapítója és vezérigazgatója - egy német hírportálokon szerdán ismertetett nyilatkozatában elmondta, hogy valamikor április 15. és április 19. között jelenhetnek meg az első PEPP-PT-alapú alkalmazások.  
    Mint mondta, a fejlesztés három fő célt szolgál. Az első a fertőzésterjedési veszély megállapítására szolgáló adatok pontos mérése, a második a magánszféra sérthetetlenségének biztosítása, a harmadik pedig az interoperabilitás, az alkalmazások országok közötti együttműködése, ami a járvány miatt lezárt határok megnyitását segítheti elő.

 

 

Koronavírus - Az EU lazít trösztellenes politikáján a gyógyszergyártó cégekkel kapcsolatban

    Brüsszel, 2020. április 8., szerda (MTI) - Az EU lazít trösztellenes politikáján, hogy a gyógyszergyártó cégek együttműködhessenek a kórházak gyógyszerrel való ellátásában a koronavírus-járvány alatt - jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület szerdai sajtótájékoztatóján.

    A bizottság szerint a gyógyszerhiány időben történő megelőzése szükségessé teheti a vállalatok közötti együttműködést a gyógyszerkészletek gyártását és forgalmazását illetően. A termelés ilyen jellegű összehangolása normál körülmények között ellentétes lenne az unió monopóliumellenes szabályaival, azonban a járvány során ez azt szolgálja, hogy a legszükségesebb gyógyszerek minél előbb a kórházakba kerüljenek.
    A bizottság írásbeli megerősítést is kész biztosítani a vállalatok számára az új engedményekről, ugyanakkor leszögezi: ellenőrizni fogja, hogy a vállalatok ne kössenek versenyellenes megállapodásokat és ne éljenek vissza piaci erőfölényükkel.

 

 

Koronavírus - Virológus: valószínűleg széklettel is képes fertőzni a vírus

    Pécs, 2020. április 8., szerda (MTI) - Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológiai munkacsoportjának szakemberei izolálták a koronavírust egy beteg székletmintájából - tájékoztatta Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője szerdán az MTI-t.

    A szakember közölte: a vírus jelenlétét a székletben már több kutatócsoport is igazolta molekuláris módszerekkel, de a vírus izolálása Európában még senkinek nem sikerült. Jakab Ferenc szerint a Kemenesi Gábor vezetésével dolgozó pécsi szakemberek felfedezése egyértelmű utalás arra, hogy a vírus széklettel is képes fertőzni. Ez jelentős tudományos eredmény a koronavírus hazai és nemzetközi kutatásában is - tette hozzá.
    Bár a vírus terjedése legjelentősebb módjának még mindig a cseppfertőzést tartják, a mostani eredmény ismeretében világszerte hatékonyabbá válhat a vírus elleni védekezés az újonnan bebizonyított terjedési útvonal fokozott kezelésével - emelte ki.
    Jakab Ferenc korábban közölte azt is, hogy a pécsi kutatóknak sikerült több mintából is izolálni a vírust, valamint meghatározni a teljes genetikai kódját, közvetlenül betegek torokváladékából.
    A professzor által vezetett kutatócsoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

 

 

Révész Máriusz: széleskörű összefogás alakult ki Magyarországon

    Budapest, 2020. április 8., szerda (MTI) - Széleskörű összefogás alakult ki Magyarországon a koronavírus-járvány miatt bajbajutottak segítéséért - közölte az önkéntességet és adományozást koordináló kormányzati akciócsoport vezetője szerdán az M1 Aktuális című műsorában.

    Révész Máriusz azt mondta, hogy a www.segitunkegymasnak.hu honlap indulása óta sok felajánlás érkezett multinacionális cégektől és magánszemélyektől egyaránt.
    A Toyota magyarországi márkaképviselete például húsz gépjárművet ajánlott fel, amelyekből hatot a Kiskunhalason újonnan felépült kórház kap meg, hatot az Országos Mentőszolgálat, nyolcat pedig karitatív szervezetek fognak használni - ismertette. A felajánlások közül kiemelte még az önkéntes munkát, az ingatlanokat és az informatikai eszközöket.
    Azt mondta: a könnyebb átláthatóságért szerdától a honlapon pontosabban meg lehet határozni a segítségnyújtás fajtáját, és új lehetőségek is elérhetők. Megállapodást kötöttek például állatvédő szervezetekkel és - a véradás biztosításáért - az Országos Vérellátó Szolgálattal is - tette hozzá.
    Az akciócsoport vezetője beszélt arról is, hogy a járvány a kerékpárutak építését nem befolyásolja. A Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút és a szentendrei kerékpáros híd átadásának határidejét tartani tudják, valamint elkezdődött a Budapest-Balaton kerékpárút építése is - tudatta.
    Révész Máriusz a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a járvány miatt visszaesett a személyautóval és a tömegközlekedéssel utazók száma, helyette sokan kerékpárral közlekednek. Ebből az látszik, hogy a magyarok szabálykövetők, mindenki igyekszik betartani a kijárási korlátozásokat - vélekedett az akciócsoport vezetője.

 

 

Koronavírus - A járvány idején is segít a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

    Budapest, 2020. április 8., szerda (MTI) - A koronavírus-járvány ideje alatt is segít a rászoruló gyerekeknek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

    A szolgálat szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az elnökség bajba kerülő, rászoruló gyermekek, családok és intézmények segítésére mintegy 30 millió forintot adományozott, valamint 55 családnak tárgyi adományokkal segített.
    Az elnökség, a kuratórium és a felügyelőbizottság határozatai szerint a szolgálat átvállalja 33 hátrányos helyzetű, beteg, magyarországi és határon túli gyermek műtéti költségeit több mint kilencmillió forint értékben, negyvenkét számítógéppel segíti a távoktatást, háromszáznál több gyermek táborozási kérelmét támogatja több mint hétmillió forinttal, és további egymillió forint értékben intézményi kérelmeket is támogatott.
    A döntés alapján a szolgálat tizenhárom családnak különböző adományokkal - például kerekesszék, élelmiszer - segít, a Safer Internet Programot távoktatásban folytatja, válaszol a távoktatással kapcsolatos gyakorlati és jogi kérdésekre, valamint állami kórházaknak segít védőfelszerelésekkel a járványhelyzet leküzdésében - tették hozzá.
    Tájékoztattak arról is, hogy a szolgálatnál továbbképzésben részt vevő gyógypedagógusok, gyógytornászok, parasporttérnerek, pszichológusok oktatása is változik: az írásbeli elméleti vizsgákat szintén távoktatásban oldják meg, a gyakorlati képzéseket egyelőre elhalasztják.
    A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az elmúlt harminc évben több mint egymillió gyermeknek nyújtott segítséget. A szolgálat intézeteiben január-márciusban 1126 terápiát, fejlesztést végeztek, több mint 11 millió forint értékben - olvasható a közleményben.

 

 

Koronavírus - Arcon köhögtek és koronavírussal fenyegettek várakozókat Szombathelyen

    Szombathely, 2020. április 8., szerda (MTI) - Szándékosan arcul köhögte és koronavírus-fertőzéssel fenyegette az embereket egy szombathelyi patika előtt két férfi, ezért garázdaság szabálysértése miatt pénzbírságra ítélte őket a Szombathelyi Járásbíróság - tájékoztatta a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője szerdán az MTI-t.

    Tóth András közölte: a két elkövető március 18-án egy szombathelyi gyógyszertárhoz érkezőket szándékosan arcon köhögték, majd obszcén szavakkal illették őket. Egyikük azt kiabálta az embereknek: "Jól megkoronázom a napotokat!"
    A járásbíróság előkészítő eljárás során meghozott határozata szerint a kirívóan közösségellenes magatartás alkalmas volt arra, hogy az érintettekben megbotránkozást és riadalmat keltsen. A bíróság nyomatékos súlyosbító körülményként értékelte az elkövetés helyét és idejét, tekintettel arra, hogy akkor már hatályban volt a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet.
    Az elkövetők - egy magyar és egy ukrán állampolgárságú férfi - nem tettek vallomást, de a szabálysértés elkövetését elismerték. A bíróság 200-200 ezer forint pénzbírsággal sújtotta őket.

 

 

Koronavírus - Horvátországban és Szlovéniában is emelkedett a napi regisztrált fertőzöttek száma

    Zágráb/Ljubljana, 2020. április 8., szerda (MTI) - Horvátországban és Szlovéniában is emelkedett a napi regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma; Szlovéniában egy nap alatt tízen haltak bele a Covid-19 szövődményeibe.

    Szlovéniában a szerdai hivatalos közlés szerint egy nap alatt 36-tal, 1091-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 40-en haltak meg a járvány következtében. A keddi 11 órai közlés óta tíz új halálesetet regisztráltak az országban. Szlovénia nem közöl az elhunytak nemére, egészségügyi állapotára és korára vonatkozó adatokat. Eddig összesen 30 669 koronavírustesztnek lett negatív az eredménye az országban. A diagnosztizált betegek közül 35-öt ápolnak intenzív osztályon.
    Horvátországban az eddigi utolsó közlések szerint egy nap alatt 61-el, 1343-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 19 halálos áldozata van a járványnak. A válságstáb sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a kedden bejelentett 46 éves halálos áldozat mégsem volt korábban egészséges. A középkorú férfi mozgáskorlátozott volt és más alapbetegségekkel is rendelkezett. Az első fertőzés megjelenése óta 179 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, és eddig összesen 13 125 koronavírustesztnek lett negatív az eredménye az országban.
    Horvátországban már korábban beszüntettek minden nem létfontosságú tevékenységet. Most enyhítenek néhány korlátozó intézkedésen.
    Drazen Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője bejelentette: szerdától szigorú feltételek mellett kinyithatnak a termelői piacok. A húsvéti ünnepek előtt pedig az élelmiszerüzletek nyitvatartását is meghosszabbítják, azok 7-től 20 óráig tarthatnak nyitva az eddigi 8-17 óra helyett. A legtöbb üzlet ugyanakkor bezár húsvét vasárnap és hétfőn.
    A horvát kistermelők felháborodással fogadták a kormány döntését, miszerint a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 22-től bezárták a piacokat. Mint mondták, elfogadhatatlan, hogy az üzletláncok zárt térben árulhatják a főleg Olaszországból importált zöldséget és gyümölcsöt, míg a hazai termelők nyílt területen ezt nem tehetik meg.

 

 

Koronavírus - ORFK: a veszélyhelyzetben érvényesek a lejárt okmányok

    Budapest, 2020. április 8., szerda (MTI) - A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzetben is, annak megszűnését követő 15 napig érvényesek - közölte a rendőrség szerdán a honlapján.

    Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata azt írta: az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló kormányrendelet március 12-étől hatályos 4. paragrafus a) pontja, amely arról rendelkezett, hogy a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek, március 27. napjától hatálytalanná vált.
    Ugyanakkor április 2-án hatályba lépett az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló kormányrendelet, melynek 6. paragrafusának (1) bekezdése a veszélyhelyzet alatti időszakra vonatkoztatva úgy rendelkezik, hogy a 2020. április 2. napjától lejáró hivatalos okmányok esetében az érvényességi időt a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig megtartottnak kell tekinteni, így azok meghosszabbítását továbbra is a veszélyhelyzet megszűnését követően kell kezdeményezni.
    A március 27. és április 1. közötti időtartamban lejáró okmányok tekintetében az érintett ügyfeleket szankciók nem érhetik, az ő esetükben az okmányok meghosszabbítására szintén a veszélyhelyzet megszűnése után kell intézkedni - hangsúlyozták.

 

 Koronavírus - Mintegy negyven feltételezett fertőzött a Charles De Gaulle nevű francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozón

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
    Párizs, 2020. április 8., szerda (MTI) - A tervezettnél előbb hazatér Franciaországba a Charles De Gaulle nevű francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó az Atlanti-óceánról, miután a fedélzetén mintegy negyven tengerész a koronavírus enyhébb tüneteit mutatja - közölte szerdán a francia hadügyminisztérium, egy héttel azután, hogy a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozó-hajón tört ki a koronavírus-járvány.

    A közlemény szerint a legénység megerősített orvosi megfigyelés alá került, a tüneteket mutató matrózokat elkülönítették, senkinek az állapota nem ad okot aggodalomra.
    Valamennyi matróz tesztelése céljából egy orvoscsoport érkezik a fedélzetre, hogy elkülönítsen minden fertőzöttet, és megállítsa a járvány terjedését a hajón.
    Katonai források szerint elővigyázatossági intézkedésről van szó, miután a hadihajó már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítik és felgyorsítják.  
    "A döntést a józan ész diktálja, s az semmilyen stratégiai vagy műveleti problémát nem okoz" - jelezte a tárca.
    A Charles De Gaulle nevű francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó január 21-én hajózott ki, és jelenleg Portugália magasságában található. Várhatóan egy héten belül köt ki a dél-franciaországi Toulonban, ahova eredetileg április 23-án kellett volna visszatérnie.
    A Charles De Gaulle hadihajón az 1760 fős legénységben (nők és férfiak) egy mintegy húsz tagú orvosi egység is szolgálatot teljesít, és egy 12 ágyas, lélegeztetőgépekkel, szkennerekkel ellátott kórházi terem is található a fedélzeten, valamint egy száz ember elkülönítésére alkalmas karanténhelyiség is.  
    A hadsereg egészségügyi szolgálata egyelőre nem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hajó utoljára március 15-én a nyugat-franciaországi Brest kikötőjében állt meg, és azóta nem fogadott látogatót a fedélzetén.  
    Hivatalos adatok nem ismertek a hadseregen belül a koronavírus fertőzöttjeiről, de Florence Parly védelmi miniszter egy szombati interjúban hatszázra becsülte a regisztrált esetek számát. Egy polgári alkalmazott életét vesztette a fertőzés következtében.
    A védelmi tárca korábban jelezte, hogy a koronavírus-járvány nem akadályozza a francia fegyveres erőket a feladataik teljesítésében.
    Franciaország legfontosabb tengerentúli katonai missziója, egy 5100 fős kontingens, a Száhel-övezetben van, ahol a helyi dzsihadista csoportok visszaszorítása a célja. Közülük négy tisztről korábban kiderült, hogy Covid-19 betegek.
    A hadsereg egyébként részt vesz azokban az egészségügyi evakuációkban, amelyek során a túlterhelt kelet-franciaországi és párizsi kórházakból a déli és a nyugati országrészekbe szállítanak át súlyos, de stabil állapotban lévő Covid-19 pácienseket, és a kelet-franciaországi Mulhouse kórházának parkolójában egy harminc ágyas Covid katonai kórházat is működtet, valamint segíti és biztosítja az egészségi eszközök szállítását.

 

 

Koronavírus - Oroszországban ismét példátlan növekedést mutattak ki a fertőzések számában - FRISSÍTETT (új: korlátozták a New York-i hazatérők számát, bűnözés)

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2020. április 8., szerda (MTI) - Oroszországban egy nap alatt 1175-tel, 8672-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint.

    Ez 15,7 százalékos növekedési rekordot jelent. Egy nappal korábban 1154 fős növekményt jelentettek. Moszkvában 5841 fertőzöttet tartanak számon.
    Az elmúlt egy nap alatt öten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a halottak száma 63. Eddig 580 gyógyulást regisztráltak. A szűrések száma meghaladta a 900 ezret, ebből csaknem 260 ezret a fővárosban végeztek el.
    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy még nem telt el elegendő idő a járványhelyzet dinamikájának megértéséhez, ezért korai még megnevezni a korlátozások határidejét. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök és a téma szakértőinek keddi tanácskozásán ebben a kérdésben nem született döntés.
    Egy nappal korábban Veronyika Szkvorcova, a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség vezetője úgy vélekedett, hogy a tesztelések számának növelése mellett Oroszország 10-14 nap múlva érheti el a fertőzöttséggörbe csúcsát - amikor az újonnan megfertőződöttek száma megközelítőleg azonos marad. A csökkenés a volt egészségügyi miniszter szerint valamikor június első harmadában vagy közepe környékén kezdődhet el, ha a folyamat forgatókönyve nem változik meg.
    Moszkvában a polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint eddig 10 kórházat és 9 laboratóriumot alakítottak át a koronavírussal fertőzött páciensek diagnosztizálására és gyógyításukra. További 25 intézményben folytatódnak a munkálatok.
    A csecsenföldi Groznij repülőterén szombattól a Moszkvából érkező utasoktól meg fogják követelni a fertőzésmentességi igazolást és az arcmaszk viselését.
    Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök közölte, hogy Oroszország több mint 30 országnak küldött a koronavírus-tesztkészleteiből.
    Közben folytatódott a világjárvány miatt külföldön rekedt orosz állampolgárok hazaszállítása. New Yorkban felszállt az Aeroflot gépe, amely előzőleg az Interfax szerint mintegy 400 amerikait szállított haza Oroszországból.
    A Moszkvába tartó oroszok száma a Kommerszant című napilap értesülése szerint mindössze 61, ami az értük elküldött 402 ülőhelyes Boeing 777-es kapacitásának mindössze a 15 százaléka. A lap úgy tudja, a New York-i JFK repülőtéren botrányt kavart, hogy több tucatnyi hazatérni kívánó embert nem engedtek fel a gépre.
    Peszkov ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a hazaszállítandó állampolgárok számát a járványhelyzet kezeléséért felelős operatív törzs azért korlátozta, mert meg kell szerveznie a hazatérők kéthetes elkülönítését, azt megakadályozandó, hogy a fertőzés ellenőrizetlenül terjedjen. Hozzátette, hogy a hazatérni kívánók egy részét azért tartották vissza, mert nem tudtak felmutatni fővárosi vagy Moszkva megyei lakcímigazolást, és mert a beszállítás előre egyeztett lista alapján folyt.
    Korábbi közlés szerint a washingtoni orosz nagykövetség mintegy 2300 hazatérni kívánó orosz állampolgárról tud, akik közül mintegy 500 tartózkodik New Yorkban.
    Az elkövetkező napokban további különjáratok indulnak majd Oroszországba egyebek között Thaiföldről, Indiából, Montenegróból és Spanyolországból.
    Oroszországban több, létfontosságúnak ítélt és ezért az országos kényszerszabadság idején is működő cégnél, egyebek között a nemzeti vasúttársaságnál és egyes olajvállaltoknál a Vedomosztyi című gazdasági lap szerint négynapos munkahetet vezettek be a veszteségek mérséklése érdekében. A Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Szapszan expressz járatsűrűségét menetirányonként napi 4-4 szerelvényre csökkentik az április 13-29. közötti időszakban.
    A fővárosi rendvédelmi hatóság szerdán arra figyelmeztetett, hogy az orosz alvilág megpróbál hasznot húzni a helyzetből. Moszkvai bűnözők egy csoportja például telefonon vagy hivatalosnak tűnő sms-üzenetekben próbál "bírságot" kicsalni az emberekből, azt állítva, hogy megsértették a karantén vagy az önizoláció előírásait. Mások a világhálón segélyt, önkéntesek támogatását vagy hitelátütemezést ígérve, hamis űrlapok segítségével próbálják megszerezni a hiszékenyek bankkártyaadatait. Álorvosok azzal próbálnak meg pénzt kihúzni áldozataikból, hogy védőfelszerelést árulnak, vagy azt hazudják nekik: kórházba került valamelyik hozzátartozójuk, és hozzá kell járulniuk az ápolásukhoz.
    Moszkvában a helyi rendőrség tájékoztatása szerint elfogtak egy kábítószerárust, aki ételfutárnak álcázva szállította házhoz az áruját. A gyanúsítottnál 500 gramm marihuánát találtak.
    A parlament két házában sajtóértesülések szerint támogatásra talált az elnök mellett működő emberi jogi tanácsnak az a kezdeményezése, hogy a SARS-CoV-2 vírus terjedése miatt hirdessenek ki széles körű amnesztiát az országban. Az elnöki hivatal az ügyben kikérte az igazságügyi tárca véleményét.
    Kínában, az orosz határ mentén fekvő Hejlungkiang tartománybeli Szujfen-ho városban szerdáig 25, Moszkvából hazatért embert diagnosztizáltak koronavírussal.

 

 

Koronavírus - Húsvét után a termelés, májustól a kijárás korlátozása fokozatos feloldását tervezi az olasz kormány Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

    Róma, 2020. április 8., szerda (MTI) - A nem létfontosságú termelés, valamint a kereskedelem egyes ágazatainak működése már a jövő héten újraindulhat Olaszországban, miközben a kijárási korlátozás lassú és fokozatos enyhítését májustól tervezik a helyi sajtó szerdai értesülései szerint.

    Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy az országosan március 11-én bevezetett szigorú óvintézkedések feloldásának üteméről az egészségügyi hatóságok véleményt mondanak ugyan, a döntést azonban a kormány hozza meg.
    Az egészségügyi hatóságok véleményét összegezve Domenico Arcuri járványügyi biztos kijelentette, hogy a következő hetekben hosszú átmeneti időszak vár Olaszországra, és az olaszoknak nem szabad túl korán ismét kimenniük az utcára. A járványgörbe elkezdett lefelé ívelni, de "ábránd azt gondolni, hogy a vírus eltűnt az életünkből" - mondta Arcuri.
    "A nemzeti egészségvédelem továbbra is az első helyen áll, de az ország gazdasági motorjait nem lehet még sokáig kikapcsolva hagyni" - jelentette ki Giuseppe Conte miniszterelnök. Hozzátette, az újraindulás a lakosság lelki állapota és a közrend fenntartása miatt is szükségessé vált. A Corriere della Sera értesülései szerint a kormányfő a következő napokban jelenti be, milyen forgatókönyvet kíván követni az április 13-ig tartó óvintézkedések lejárta után.
    A legfontosabbnak azt tartják, hogy a harminc fokot súroló jó időben az olaszok a húsvéti ünnepek alatt ne hagyják el városokat. Ezt szigorított közúti ellenőrzéssel kívánják biztosítani.
    Az elképzelések szerint a kormány a jövő héttől először a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások újraindításával kezdheti el az úgynevezett második fázist. Így újranyithatnak a több mint egy hónapja zárva tartó üzletek, azzal a feltétellel, hogy a vevők - amiként eddig történt a nyitva tartó élelmiszerüzletekben és a gyógyszertárakban - egyesével lépjenek be, valamint az üzlethelységben is biztosított legyen a legalább egyméteres biztonsági távolság betartása. Kötelező lesz a szájmaszk és a védőkesztyű viselete.
    A március 11-től távmunkában működő hivatalokban is hasonló óvintézkedésekkel indulhat újra a munka. Ahol lehetséges, turnusokban igyekeznek majd megoldani, hogy minél kevesebb dolgozó legyen jelen egy adott irodában vagy hivatali szobában.
    Döntésekre vár a vendéglátás, a szállodaipar, de például a fodrászatok, kozmetikai szalonok is. Az a sajtóban felröppentett javaslat, hogy a fodrászatok egyesével fogadják vendégeiket, egyelőre nem nyerte el az ágazat tetszését. Az éttermekben, presszókban talán visszatér a pincérek és vendégek közötti távolságtartással történő felszolgálás, amivel Észak-Olaszországban a járványterjedés kezdetén próbálkoztak, különösebb siker nélkül. Az oktatási szünettel kapcsolatban az illetékes miniszter már korábban bejelentette, hogy az iskolákat nem nyitják újra júniusban sem, hiszen ez országosan 9 millió tanuló mozgatását jelentené. Az érettségi vizsgák módozatát még nem véglegesítették.
    A személyekre vonatkozó kijárási korlátozást májustól akarják lassan és fokozatosan feloldani. A hatvanöt év felettiek és a gyerekek esetében nem lesz automatikus a visszatérés az utcára.
    "Ne mozduljatok!" - szólította fel a gócpontként ismert tízmilliós Lombardia lakosait szerdán Fabrizio Sala, a tartomány kormányzóhelyettese. Arra kért mindenkit, húsvétkor ne ismétlődjék meg a március 7-i hétvége, amikor a lombardiaiak tömegesen mentek el a nyaralóikba és síelni. A tartományban több mint egy hónap kellett ahhoz, hogy a diagnosztizált fertőzöttek napi emelkedése ezer alá csökkenjen. A lenullázódás május második felére várható. "Ha most semmibe veszitek az óvintézkedéseket, kezdhetünk mindent elölről" - jelentette ki Fabrizio Sala.
    Az azonosított fertőzöttek számának egyre erőteljesebb csökkenése máris oda vezetett, hogy Róma utcáin is egyre több embert látni főleg időseket, akik a zárt presszók előtt kis csoportokban beszélgetnek egymással. A húsvéti bevásárlás miatt megteltek a kis élelmiszerüzletek, ahol nehéz betartani a biztonsági távolságot.
    A kormány tervei között szerepel a lakossági mozgás telefoncellás ellenőrzése internetes alkalmazások segítségével: elsőként Lombardia tartomány vezette be önkéntes csatlakozással. Az északi régiók - Lombardia, Veneto, Toscana és Emilia Romagna - ingyenes szájmaszkosztással kezdte el felkészíteni az itt élőket a kijárási korlátozások közelgő feloldására.

 

Koronavírus - Hollókő, Szentendre, Szarvas, Tokaj, Velence: mindenki maradjon otthon húsvétkor is!

    Budapest, 2020. április 8., szerda (MTI) - A Balaton-parti Tihany polgármesterének felhívása után újabb települések - köztük Hollókő, Szentendre, Tokaj, Velence, Békésszentandrás és Szarvas - vezetői kérik a húsvéti ünnepekhez közeledve, hogy az emberek a koronavírus-járvány miatt ne látogassanak el népszerű kirándulási helyszíneikre. Szentendrén az ünnepekre elrendelték a belváros részlegesen lezárását.

    Hollókő a honlapján azt közölte: a kialakult helyzetben úgy döntöttek, hogy a település "becsukja kapuit", a hagyományos húsvéti fesztivál is elmarad. Hozzátették, a falut természetesen nem zárhatják be, de arra kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon. "Most az itt élők egészségét tartjuk a legfontosabbnak, hiszen ők teszik ezt a falut valóban élővé" - írták, jelezve: a járvány idejére Hollókőn zárva maradnak a múzeumok és a Küszöb információs központ is.
    "Szentendre húsvétkor zárva lesz a turisták elől" - közölte honlapján a Pest megyei város önkormányzata. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben azt írták: az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kijárási korlátozás ellenére autós turisták tömegei keresik fel hétvégenként a település belvárosát és a Duna-partot. Fülöp Zsolt polgármester ezért - tekintettel az egészségügyi veszélyhelyzetre - elrendelte Szentendre belvárosának részleges lezárását a húsvéti ünnepek idejére. A döntés értelmében csak a belvárosban lakók, az ott tartózkodási hellyel vagy ingatlannal rendelkezők, illetve a védett övezetekbe szóló behajtási hozzájárulás birtokában hajthatnak be gépkocsival erre a területre nagypéntektől a húsvéti ünnepek végéig. A város védett és korlátozott forgalmú övezeteiben ezekben a napokban csak igazoltan fontos szolgáltatás igénybevétele esetén lehetséges a behajtás. "Az intézkedés összhangban van azzal a kormányzati törekvéssel, amelynek célja megakadályozni - az egyre terjedő járvány idején - Pest megye gócponttá válását, egyúttal illeszkedik abba sorba, amelyet több, a turisták által különösen kedvelt település hozott az elmúlt napokban" - fűzték hozzá a közleményben, amelyben mindenkit arra kértek, maradjon otthon.
    Tokaj összes parkolóját lezárják a járványveszély miatt a húsvéti és az azt követő hétvégékre - tájékoztatta a Tisza-parti város önkormányzata az MTI-t. A közlemény szerint a szigorításra azért volt szükség, mert a kijárási korlátozás ellenére az elmúlt hétvégén is sok turista töltötte a napsütéses délutánt Tokajban. Az intézkedés minden önkormányzati parkolót érint, így a Bodrog partjánál, a Fesztiválkatlannál és a Paulay Ede Színháznál sem lehet majd megállni. Több fizetőparkoló sem nyit ki, erről a terület tulajdonosaival egyeztetve döntöttek. A járványhelyzetben arra kérnek mindenkit, hogy ne látogassák Tokajt.
    A békésszentandrási és a szarvasi polgármester közös felhívást adott ki, hogy a közelgő ünnep idején - amikor általában sokan mennek el a Holt-Körös partjára - a települések szállásadói függesszék fel tevékenységüket, a veszélyhelyzet idején ne fogadjanak vendégeket. Sinka Imre és Babák Mihály azt írta: "Térségünk az állandó lakosok létszámához igazodó egészségügyi feltételekkel rendelkezik, az idelátogatók számának növekedése komoly kihívást jelentene az ellátás terén is".
    Velence önkormányzata a múlt hétvégi tapasztalatok alapján szerda délutántól korlátozza a parkolást a városban. A település közösségi oldalára feltöltött helyi televíziós interjúban Gerhard Ákos polgármester elmondta: a hétvégén ellepték a kirándulók a várost, a korzó parkolója megtelt, a környező utcákban is sok idegen jármű parkolt, ezért lezárják a parkolókat a hétvégékre és az ünnepnapokra egészen a járványveszély végéig. Ez alól kivétel a korzóban üzemelő áruház parkolója, ahol a vásárlók egy órát parkolhatnak, valamint a vasút melletti parkoló, amelyet nem zárnak le a munkába járók miatt.
    Baranya megye több népszerű üdülőtelepülésének önkormányzata is otthonmaradásra szólította fel az embereket az ünnepek előtt.
    A pécsiek kedvelt kirándulóhelyén, a Mecsek hegyei között lévő Orfűn már korábban bezárták a település látnivalóit, és polgárőrökkel segítenek megakadályozni a tavak környékén sétáló, kiránduló emberek csoportosulását. A falu vezetői a sétányok helyett az erdei utak használatára buzdítják az embereket. A szomszédos Abaligeten is figyelemfelhívó tábla szólítja otthonmaradásra azokat, akik a helyi csónakázótó környékén pihennének. A pécsiek körében leggyakrabban látogatott malomvölgyi tavak mentén a játszótereket már lezárták, a szomszédos települések önkormányzatai pedig arra szólította fel a kirándulókat, hogy ne csoportosuljanak a népszerű tavakat övező helyszíneken. "A járványveszély miatt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület is bezárta kapuját" - olvasható a helyszín honlapján.
    A napokban Tihany polgármestere, Tósoki Imre felhívást tett közzé, mert a jó idő beköszöntével sok kiránduló érkezik a településre. Azt írta, a falu közkedvelt helyszíneit csoportosan keresik fel a vendégek, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár, ezért úgy döntöttek, hogy a település központjában lévő parkolókat ideiglenesen lezárják. "Az itt élők egészségének védelmében kérjük a túrázni vágyókat, hogy vegyék komolyan a járvány elleni védekezést, és sétáljanak lakóhelyükön, annak környékén. Ne sodorják saját magukat és másokat veszélybe. Tartsák be a kijárási korlátozásokat!" - olvasható a felhívásban.

 

 

Koronavírus - Spanyolországban ismét emelkedett a napi regisztrált fertőzöttek és halálos áldozatok száma

Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
    Madrid, 2020. április 8., szerda (MTI) - Spanyolországban a kiszűrt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma 6180-nal, a halálos áldozatoké 752-vel nőtt egy nap alatt, ami mindkét esetben emelkedést jelent a korábbi napok adataihoz képest - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium napi jelentéséből szerdán.

     A SARS-CoV-2 vírus jelenlétét összesen 146 690 embernél mutatták ki a tesztek, amióta az első esetet regisztrálták január 31-én. A napi új azonosított fertőzöttek száma kedden 5478, hétfőn 4237 volt.
    A vírus okozta Covid-19 megbetegedés eddig 14 555 emberéletet követelt. Kedden 752-en, hétfőn 637-en hunytak el.
    Tovább emelkedett a gyógyultak száma, szerdán 4813-mal, kedden 2771-gyel, hétfőn 2357-tel. A fertőzésből összesen 48 021 embert épült fel.
    "Az adatok igazolják a (járvány)görbe stabilizálódását és ellaposodását. Elértük az első célt, a tetőzést, és a lassulás fázisában vagyunk" - mondta a spanyol egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságában zajló rendszeres heti meghallgatásán szerdán, amely egyperces néma főhajtással kezdődött az áldozatok emlékére.
    Salvador Illa kifejtette: keddről szerdára 4 százalékkal növekedett az új fertőzések aránya, a múlt heti átlag 7 százalék volt. Az elhunytak esetében az elmúlt napi arány 5 százalék, a múlt heti átlag 9 százalék.
    Mint mondta, a következő cél, hogy a gyógyultak száma naponta meghaladja az új fertőzöttekét.
    A tárcavezető beszámolója szerint a központi beszerzésekből eddig 38 millió szájmaszkot, 23 millió gumikesztyűt, 287 ezer köpenyt, 163 ezer védőszemüveget osztottak szét a tartományok között az egészségügyi és szociális intézmények számára.
    Spanyolországban a jövő héten tudományos felmérés kezdődik a lakosság általános fertőzöttségének felmérésére a III. Károly Egészségügyi Intézet és a spanyol statisztikai hivatal együttműködésével, amelynek keretében országosan 62 400 embert tesztelnek koronavírusra.
    A kutatást az indokolja, hogy a hazai és nemzetközi járványügyi szakemberek szerint a tünetmentes fertőzöttek száma jócskán meghaladhatja azokét, aki panaszaik miatt orvoshoz fordulnak, és így kiszűrik őket.
    A spanyol igazságügyi minisztérium elkezdte begyűjteni az anyakönyvi hivatalokból a március közepe óta elhunytak adatait, valamint a kiadott temetkezési engedélyeket, hogy ellenőrizze a halálozási adatokat, miután több ellenzéki párt is azt állította, hogy a statisztikákban nem "a valós számok" szerepelnek.
    A spanyol parlament csütörtökön szavazást tart, és várhatóan elfogadja a március 15-e óta fennálló szükségállapot meghosszabbítását április 25-ig, amivel fenntartja az oktatási intézmények bezárását és a lakhelyelhagyási korlátozásokat i