Gróh Gáspár a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója szerint két alapvetően fontos dolog kapcsolódik össze az emléksorozatban. Tisztelgés egy nagyszerű ember emléke előtt és ettől elválaszthatatlanul valamiféle jóvátétel is. Mint mondta, Görgei személyével kapcsolatban olyan vádak fogalmazódtak meg, melyek szerencsére az idők folyamán kikoptak a közbeszédből, de a vádaskodás emléke ma is él.

Ezután Félegyházi András polgármester bejelentette, hogy Dr. Áder János köztársasági elnök elfogadta a rendezvénysorozat fővédnökségét, majd ismertette a Görgei-emlékév programtervét. Ennek keretében a honvédtábornok halálának évfordulóján, május 21-én tudományos konferenciát tartanak. Június 5-én az Eszterházy huszárok részvételével hagyományőrző bemutató lesz, és a visegrádi augusztus 19-i koncertet az ő emlékének szentelve, katonazenekari fúvósművekből tervezik. Az elkövetkező két évben több ismeretterjesztő előadást szerveznek a művelődési házban Görgeiről és koráról. Tervezik egy a tábornok visegrádi életét bemutató könyv kiadását, valamint egy Görgei szobor felállítását is Visegrádon – tájékoztatott a polgármester.

Ezt követően Dr. Hermann Róbert történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézet vezetőjének képes előadását tekintették meg a résztvevők a „Görgei-kutatás problémái” címmel.

A rendezvény zárásaként a Görgei induló csendült fel a Magyar Honvédség Altiszti Akadéma ABS Big Band formációjának előadásában.