A pályaorientáció lényege, hogy a tanulók képességeiknek és érdeklődésüknek megfelelően megtalálják, a számukra legmegfelelőbb középfokú oktatási intézményt, és később el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Fontos, hogy maga a pályaválasztás nem egy egyszerű döntés, hanem egy folyamatos változás, tanulási folyamat, ami végigkíséri az életünket. Ez a döntés fontos, de nem végleges az életükben.

A diákok 9 helyszínen tudtak betekinteni a különböző foglalkozásokba Dunabogdányban. A Gräff autószervíz, a Heim pékség, a Forgó étterem, a Borgarázs manufaktúra, a Tündérlakk, a Rókus gyógyszertár, a Polgármesteri Hivatal, a Coop áruház, valamint Alimán Ákos borbély tartott bemutatót a fiataloknak.

A tahitótfalui Népházban megtartott pályaorientációs fórumon a Varga István Kereskedelmi és Közgazdasági Szakgimnázium, az Esztergomi Kolping Katolikus Középiskola, a Sashegyi Sándor Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskola, a Móricz Zsigmond Gimnázium, a II.Rákóczi Ferenc Gimnázium, a szentendrei Ferences Gimnázium, a váci Király Endre Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Petzelt József Szakgimnázium és az esztergomi Bottyán János Szakgimnázium mutatkozott be. Az iskolák képviselői elmondták, hogy a diákok milyen szakok közül választhatnak és milyen területen folytathatják útjukat az adott tagozat elvégzését követően.