Történt ugyanis, hogy gróf Károlyiné Apponyi Franciska az első nagy háború idején a fóti kastélyból Zebegénybe látogatott, és első látásra beleszeretett a településbe. Elhatározta, hogy a zebegényi gyerekeket felkarolja. A grófnő gondoskodott az oktatásukról és ajándékokat is adott nekik. Ennek emlékére alakult ki a babapark hagyománya, hogy minden zebegényi, vagy Zebegényhez köthető, 14. életévét be nem töltött gyermek nevében egy-egy rózsát ültetnek a Babaparkban – mondta az idei ünnepségen Hutter Jánosné polgármester.

Zebegény 73 %-ban fásított település, ezért is nem fát, hanem virágot, rózsát ültetnek a gyerekek nevében, a gyerekek számára. Az önkormányzat adja a rózsatövet, a szülők pedig nevet adnak az elültetett növénynek, amely innentől kezdve együtt növekedik a gyermekükkel.

A feldíszített virágkapun átvágták a nemzeti színű szalagot, és minden család – választott virágnév kihirdetése mellett átvehette a rózsatövet, amit a gyermekek jelenlétében ültettek el. Az első rózsaültetés, vagyis 2013 óta közel 300 rózsatő kapott helyet a Babaparkban, idén is szép számú, összesen 19. A hagyomány ápolása heteken belül folytatódni fog, mert az idén 770 éves Zebegény ünnepén Napraforgó napot is tartanak majd Apponyi Franciska és a gyerekek tiszteletére.