Visegrád, a királyi gyümölcsösök emlékével, kiváló helyszíne ennek a hagyománynak az őrzésére, folytatására. A 11. számú főút mentén jelenleg is zajló kerítés áthelyezések következtében a közterületekre kikerülő gyümölcsfák élő mementóként hívják gyűlésre testvéreiket, múltunk, kultúránk őreit, hiszen volt idő, amikor minden gyümölcsfa kultúrahordozó köztulajdon volt, a gyümölcse viszont azé, aki gondozza.

A Palotaháztól a Mozi közig húzódó területre esett a választás, a döntést a város vezetése is támogatta, hogy itt valósuljon meg az elképzelés.

Így az augusztusra tervezett építőtábor keretében elültetnek 40 gyümölcsfát, melynek 40 visegrádi gyermek lesz a kertésze, gazdája, a tábor résztvevői pedig a pihenést, együttlétet lehetővé tevő tájépítészeti elemeket tervezik és építik meg: a kert kapuját, padokat és egy fedett-nyitott teret, ahol akár a tananyaghoz kapcsolódó iskolai órákat, óvodai foglalkozásokat is lehet tartani.

Az idei Építésztábor szervezésekor elhívták Szarvas József Kossuth-díjas színművészt, aki tizenkettedik éve hirdeti a „Tündérkert gondolatot”.

Reméljük, hogy ezt a Tündérkertet a jövőben további kertek is követik, ezzel megerősítve kulturális gyökereinket és az őshonos gyümölcsgyűjteményt! - írja Füzes András főépítész a város honlapján.

 

(a fotó illusztráció, forrás: httpsblog.csodasoveny.hu)