A Himnusz hangjai után Stefanich Klára mb. intézményvezető köszöntötte a megjelent vendégeket, családokat, majd emlékeztetett Visegrád mindig is pezsgő kulturális életére, és arra, hogy az ifjúság tudásának kibontakoztatása, a jövőbe való befektetés is egyben.

Az iskola bővítése oly régóta volt napirenden, hogy 30 évvel ezelőtt, még a rendszerváltás előtti városi tanács asztalán is szerepelt a megvalósítás iránti igény. Aztán az előző ciklus városvezetése tett egy nagy elhatározást: pályázatot nyújtott be vissza-nem-térítendő támogatásra, és álmodott egy nagyot: ne kettő, hanem hat tanterem épüljön az Áprily iskola számára. Eőry Dénes polgármester felelevenítette a kivitelezéssel kapcsolatban felmerült nehézségeket, megemlítve, hogy egy időre meg is állt a beruházás.

 A kormány tanterem-fejlesztési programjának köszönhetően országszerte iskolák, tantermek, tornatermek, uszodák újultak és szépültek meg európai uniós forrásból, amit a kormány 10 milliárd forintos támogatással egészített ki. Dr. Vitályos Eszter , Emmi Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Pest megye 3.-as számú országgyűlési képviselője arra világított rá, hogy ilyen beruházások a települések megtartó erejét segítik legjobban.

Az államtitkár megköszönte a fejlesztésben résztvevők kitartó munkáját, a visegrádiak türelmét, majd a polgármesterrel és az intézményvezetővel közösen, a hagyományokat követve, a nemzeti színű avatószalag átvágásával a gyerekek rendelkezésére bocsátották az Áprily iskola új, 12 tantermes szárnyát.