Járvány-egészségügy-fejlesztés
Koronavírus - ITM: májusban elkészülhet a több emberen alkalmazható, egyetemi fejlesztésű lélegeztető-rendszer prototípusa

    Budapest, 2020. április 24., péntek (MTI) - Májusban elkészülhet a több emberen alkalmazható, egyetemi fejlesztésű lélegeztető-rendszer prototípusa - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint az Óbudai Egyetem szakembereinek munkáját dicsérő rendszer segítségével egyszerre akár ötven, kritikus állapotban lévő beteget el lehet majd látni kórházi körülményeken kívül is.
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár az intézmény és a kutatócsoport vezetőinél tájékozódott a fejlesztés előrehaladásáról pénteken Budapesten. A minisztériumi vezetők Kovács Levente rektorral, Ormándi Gabriella kancellárral és a kutatócsoport tagjaival egyeztettek, a készüléket az ötletgazda, Kozlovszky Miklós dékán mutatta be.
    A tájékoztatás szerint a lélegeztető-rendszer akár tábori-kórházi körülmények között is alkalmas lehet 5-50, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására. Az eszköz kilélegzett levegő elvezetésével és központi szűrésével védi az egészségügyi dolgozókat. Az Óbudai Egyetem munkatársainak fejlesztése, a lélegeztető-rendszer klinikai prototípusa várhatóan május végére készülhet el - közölték.     Az egyedülálló készülék elkészítésének terve az egyetemen, annak Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában és Neumann János Informatikai Karán született meg. A MassVentil Team versenyt fut az idővel, hogy a rendszer mielőbb a gyakorlatban is segíthesse a gyógyító munkát - írták.
    A közleményben idézték Palkovics Lászlót, aki hangsúlyozta: a hazai egyetemi, kutatóintézeti és vállalati innovátorok villámgyorsan hadrendbe állították képességeiket a koronavírus terjedésének lassítása, a betegek megfelelő ellátása érdekében. A miniszter kiemelte: a tárca több mint félszáz továbbgondolásra alkalmas ötletet kezel, több mint húsz támogatott projekt már a megvalósítási szakaszban van.
    A veszélyhelyzet világossá tette, hogy Magyarországnak minél több területen képessé kell válnia az önellátásra. A minisztérium határozott célja, hogy a vírusválságban folyamatosan bővülő szakmai-tudományos kapcsolatrendszert a magyar gazdaság újraindítása, megerősítése érdekében hosszabb távon is egyben tartsa - fogalmazott Palkovics László.

 

 

Gazdaság-autóipar
Áttelepíti egyik üzletágát és dolgozókat bocsát el nyíregyházi gyárából a német Continental

    Nyíregyháza, 2020. április 24., péntek (MTI) - Makóra telepíti nyíregyházi gyárának egyik üzletágát, emiatt az év végéig 127 nyírségi dolgozóját bocsátja el a Continental - közölte a járműalkatrész-beszállító és technológiai német konszern magyarországi vállalati kommunikációs vezetője pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint a németországi Contitech Mobile Fluid Systems (MFS) üzletág menedzsmentje által meghozott döntéssel kifuttatják a hűtő-fűtő rendszerek gyártását Nyíregyházán, az üzletághoz kapcsolódó termelést pedig a hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végző makói gyárba helyezik át.
    Az MFS-tevékenység várhatóan szeptember végére fog megszűnni a nyíregyházi telephelyen, emiatt legkésőbb 2020 végéig 127 munkavállaló szerződését kell felbontani, ebből a létszámból 109 dolgozót munkaviszony keretében foglalkoztatnak - ismertette a nagyvállalat.
    A döntés indokaként a Continental AG a hűtő-fűtő rendszerek iránti kereslet 2018 óta tapasztalható jelentős csökkenését jelölte meg. Számításaik szerint a negatív trend várhatóan tovább folytatódik 2020-ban és azt követően is, mivel az autóipar folyamatosan áll át az elektromos autók gyártására. A nyíregyházi gyár MFS-üzletágába a piaci trendek miatt nem érkeztek új projektek, így a magas minőségű termelés ellenére nem tudott összességében megfelelő szintű nyereségességet elérni - olvasható a közleményben.
    A cég hangsúlyozta, a nyíregyházi üzem üzletági gyártásának megszüntetését nem a koronavírus-járvány, hanem a piac alakulása indokolja.
    A munkavállalókat csütörtökön tájékoztatta a nagyvállalat a döntésről. Mint írták, minden érintett munkavállalót támogatni fognak abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb megoldást, a következő hónapokban pedig mindenkivel egyeztetnek a lehetőségekről.
    A Continental aktívan támogatja majd azokat, akik szeretnék áthelyeztetni magukat a cégcsoport másik gyárába, tanácsadást és támogatást nyújtanak az új munkahelyet keresők számára, valamint a megfelelő végkielégítés mellett - bizonyos esetekben - extra bónusz lehetősége is fennáll - olvasható a közleményben.
    Jelezték, hogy a nyíregyházi ContiTech Magyarország Kft. nem zár be, a gyár fő tevékenységei, a légrugó és keverő üzletágak stabilak és nyereségesek, így ezeken a területeken nem számítanak hasonló lépésekre.
    A hatvan országban közel 245 ezer alkalmazottat foglalkoztató Continental AG cégcsoport Magyarországon hét gyárral, egy gumiabroncs-kereskedelmi képviselettel, egy logisztikai központtal, valamint egy mesterséges intelligencia fejlesztő központtal van jelen, a bérelt munkaerővel együtt több mint nyolcezer munkavállalója van.

 

 

Gazdaság-ipar-járvány
Koronavírus - Két lépcsőben, több mint nyolcszázzal csökkenti dolgozói létszámát a Bosch hatvani gyára

    Hatvan, 2020. április 24., péntek (MTI) - Két lépcsőben több mint 800 munkavállalójával bont szerződést a Bosch hatvani gyára - közölte a magyarországi vállalatcsoport és az Adria régió kommunikációs igazgatója az MTI-vel pénteken.

    Bodó Teodóra tájékoztatása szerint a hatvani telephely fenntartható működése érdekében április végéig 700 kölcsönzött munkavállalói szerződés szűnik meg. Az év végéig pedig további maximum 130-cal csökkentik a gyártást támogató - indirekt - munkakörben dolgozók létszámát.
    Az egyeztetések pénteken kezdődtek az érintett munkavállalókkal. A vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy felelősségteljesen kezelje a helyzetet, és a kialakított új működési struktúrában képes legyen megőrizni hosszú távú versenyképességét - húzta alá a kommunikációs igazgató.     A döntést indokolva kifejtette: az autóipari megrendelések jelentősen csökkennek világszinten, és a mobilitási technológia is paradigmaváltáson megy keresztül. Az előrejelzések szerint az autóiparban a válság utáni visszarendeződésre még sokat kell várni: a folyamat várhatóan nem zárul le az idén, mint ahogyan a globális gépjárműgyártás volumene sem éri el a válság előtti értéket.     A Bosch 1998-ban nyitotta meg gyárát Hatvanban. A telephely autóelektronikai termékeket állít elő, 6000 munkavállalót foglalkoztat.

 

 

Olaszország-egészség-járvány-közlekedés
Koronavírus - A távolságtartást tesztelték a római metróban - FRISSÍTETT (új: részletek)

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2020. április 24., péntek (MTI) - A római metróban tesztelték az új, szigorú távolságtartási szabályokat, amelyeket a kijárási tilalom május 4-i lazítása nyomán akarnak bevezetni az olasz fővárosban.

    Egyesével engedték be az utasokat a római metrómegállókba, ahol a peronokon matricával kijelölt helyen várták a szerelvények érkezését az olasz fővárosban pénteken tartott tömegközlekedési szimuláción.
    A főpróba kiemelt helyszíne az egyik legnagyobb tömegközlekedési csomópont, a lateráni Szent János-bazilika melletti metrómegálló volt, ahol két vonal találkozik egymással.
    Az utasok hosszú sorban, egymástól két méteres távolságra várakoztak a metrómegállóba levezető felszíni lépcsőnél. Egyenként engedték át őket, kizárólag szájmaszkot viselve.
    A tervek szerint, ahol ez lehetséges, az érkező és távozó utasokat külön útvonalon terelik. A biztonsági távolságot a mozgólépcsőkön is be kell tartani. A peronokra egyszerre legfeljebb kétszáz utast engednek az indulókat és az érkezőket is számolva: a szerelvény érkezésekor hangosbemondó utasítja őket arra, hogy álljanak a peron padlózatán kijelölt matrica-karikákra. Ezekről tudnak felszállni a szerelvényekre úgy, hogy elkerüljék a leszállókat. A szerelvényekbe csak annyi embert engednek, amennyien minden második ülést elfoglalva elférnek. Ez a számítások szerint 120 utast jelent, a járvány előtt szerelvényenkénti 1200-hoz képest.
    Az utasáramlást a bejáratoknál és a szerelvényeken kijelölt metrószemélyzet irányítja.
    Az autóbuszokon húsz utas tartózkodhat egyszerre. Az utasszámlálást a járművezetőkre akarták hárítani, de ezt a szakszervezetek elvetették. Megoldás az automatikus utasszámláló rendszer lehet, de a buszvezetők szerint ezzel is nehéz lesz azt mondani a huszonegyedik utasnak, hogy nem szállhat fel.
    Az érdekképviseletek úgy vélik, az utasszám és a jegyeladás visszaesésével tömegközlekedési munkahelyek kerülnek veszélybe. A járvány utóbbi két hónapjában az utasforgalom több mint hetven százalékkal csökkent.
    A római közlekedési vállalat a kizárólagos buszsávok megsokszorozását szorgalmazza, hogy minél több jármű legyen forgalomban, ha már kevés lesz a rajtuk utazók száma.
    A mindennapi élethez való visszatérés május 4-től kezdődik, a kijárási korlátozások fokozatos feloldásával. Az olasz kormány nem nyitja újra az iskolákat, és számos munkahelyen fenntartják a távmunkavégzést. A következő hetekben még nem várható a római tömegközlekedésben korábban megszokott napi több mint félmillió utas.
    A hatóságok a saját járművek használatát ajánlják, kedvezményes kerékpár, robogó és elektromos roller vásárlást hirdettek, ez azonban csak a forgalmat növeli majd. Az elképzelések között szerepel a tervek szerint május 18-től megnyitó üzletek nyitvatartásának módosítása déli 12-től este tízig a reggeli csúcsforgalom elkerülésére.
    Giuseppe Sala milánói polgármester szerint a tömegközlekedés újraindítása és az egészségvédelmi előírások betartásának egyeztetése nem ígérkezik könnyű feladatnak. A tömegközlekedés kapacitása csökken, a forgalom pedig nő majd - jelentette ki.
    Elmondta, hogy az 1,3 milliós városban 1200 metrószerelvény, 1300 autóbusz és 400 villamos közlekedik. "Korlátozott utasszámmal lehetetlenség lesz, hogy mindenki felférjen, és nincsen elég munkatársunk sem arra, hogy ellenőrizzük, mindenki tiszteletben tartja-e az előírásokat, visel-e szájmaszkot" - hangoztatta Milánó első embere.

 

 

Oktatás-érettségi-járvány
Koronavírus/Érettségi - Maruzsa: szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek május 4-én az érettségik

    Budapest, 2020. április 24., péntek (MTI) - A járványügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségi vizsgák május negyedikén - közölte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkára a kormány Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

    Felidézte: az oktatási akciócsoport április 9-én tette meg javaslatát az érettségi lebonyolításának módjára, amit a kormány április 15-én fogadott el. A döntés értelmében az idén írásbeli érettségi vizsgákat tartanak. Cél, a személyes kontaktusok számának a minimalizálásával és a megfelelő védőeszközök biztosításával az érettségi biztonságos lebonyolítása - emlékeztetett a köznevelési államtitkár.
    Maruzsa Zoltán kiemelte: a kormány május 4. és 21. között jelölte ki az írásbeli érettségi vizsgák időpontját, de nyilvánvalóvá tette, hogy ez a járványhelyzet alakulásának függvényében változhat. A vizsgákat tervezhető módon, a védekezésre alkalmas időpontban kell megszervezni, az időpont meghatározása nem politikai kérdés - rögzítette.
    Hozzáfűzte: azt a feladatot kapta, hogy ezzel összefüggésben folytassa le a szükséges egyeztetéseket.
    A köznevelési államtitkár elmondta, hogy ezek megtörténtek, kikérte többi között a Nemzeti Pedagógus Kar, a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ és az országos tisztifőorvos véleményét. Külön kiemelte az Országos Diáktanáccsal folytatott online egyeztetést, ahol a 19 résztvevőből 17 szavazott a május 4-i kezdésre. A diákok érettségizni akarnak - jelentette ki Maruzsa Zoltán.
    Kitért arra is: előző nap egy tudományos konferencián vett részt, ahol a tanácskozás végén feltett kérdésére az ország legnevesebb járványügyi szakértői is egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy az érettségit meg lehet és minél előbb meg is kell tartani. Mégpedig most, amikor a járvány kontroll alatt van, amikor az aktív esetszám alacsony szinten stabilizálódik.
    A kormány adatokon nyugvó, megalapozott döntéseket szeret hozni, mert így születnek a jó döntések - fogalmazott, hangsúlyozva: a fentiek alapján jelenleg nem lát indokot, hogy az érettségi elhalasszák. Az eredetileg kijelölt május negyediki időpontot fenntartják, és a maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítják az érettségit.
    Maruzsa Zoltán minden iskolának és minden pedagógusnak köszönetet mondott a szervezés során eddig tanúsított helytállásért, és minden diáknak eredményes felkészülést kívánt.

 

 

Önkormányzat-járvány
Koronavírus - Újra életbe lépnek a hétvégi szigorítások vidéken

    Budapest, 2020. április 24., péntek (MTI) - Ismét szigorítják a hétvégén a szabadban tartózkodás szabályait a nagyvárosokban. Az önkormányzatok - élve a kormánytól kapott felhatalmazásukkal - több kirándulóhelyet is újra lezárnak. Éjszakánként több helyen kijárási tilalom lesz érvényben.

    Pécsen tilos lesz a belépés a tettyei közparkba, a Mandulás parkba, Malomvölgybe és a tüskésréti szabadidőparkba. Utóbbi két helyszínen reggel 6 és 9 óra között a sportolás megengedett, míg a malomvölgyi tavaknál lehet horgászni is.
    A legkedveltebb baranyai üdülőtelepülésen, Orfűn - ahogy húsvét óta minden hétvégén - a Pécsi-tó körüli sétányt most is csak a helyiek, az üdülőtulajdonosok és az érvényes horgászjeggyel rendelkezők használhatják, a tó körüli parkolókat lezárják, a település látványosságai pedig zárva tartanak.
    Kaposváron a város népszerű kirándulóhelyén, a Desedánál továbbra sem nyithatnak ki a büfék, a tó toponári oldalán nem használható a strand melletti, valamint a csónakházhoz vezető parkoló, a kaposfüredi részen pedig nem látogatható a kilátó és a játszótér.
    A kaposvári Városligetben a futókört továbbra is igénybe vehetik a sportolni vágyók, de a város valamennyi sportpályája zárva van. Szita Károly polgármester a konditermek hétvégi zárvatartását is elrendelte.
    A balatoni települések többségén ismét életbe lépnek a korábban bevezetett hétvégi korlátozó intézkedések, így nem közelíthetők meg strandok, parkok, játszóterek, kikötők, közterületek, parti részek. Akadnak ugyanakkor tóparti települések, ahol nem zárnak le közterületeket, mint például Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon vagy Balatonkeresztúron.
    Szombathelyen a hétvégén kötelező lesz a szájmaszk használata az üzletekben is, ezzel a rendelkezéssel egészítette ki Nemény András polgármester korábbi intézkedéseket. A hétvégén továbbra is lezárnak parkolókat, csak gyalogosan és kerékpárral lesz megközelíthető például a Csónakázó-tó, a Sportliget, az Emlékmű-domb, illetve a szombathelyi parkerdő, valamennyi közparkban maszkot kell viselni, este nyolc és reggel hat óra között pedig 18 év alattiak nem tartózkodhatnak közterületen.
    Győrben a közterületeken csak áthaladni lehet. Az üzletekben kötelező szájmaszkot, vagy a száj és orr elé helyezett kendőt viselni. A dohányboltok csak reggel nyolc és dél között tarthatnak nyitva. A Vásárcsarnokban és a Tarcsay úti piacon szombaton a 65 év felettiek reggel hat és kilenc óra között vásárolhatnak.
    Székesfehérváron Cser-Palkovics András polgármester vasárnap éjfélig közterületen, a városi piacon és a helyi közösségi közlekedésben kötelezővé tette a védőmaszkot, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viseletét. A városvezető ezen felül a 18 év alattiaknak este 20 órától másnap reggel 6 óráig megtiltotta a közterület használatát.
    Velencén hosszabb ideje lezárják a város parkolóit a hétvégékre és az ünnepnapokra. Ez alól kivétel a korzóban üzemelő áruház parkolója, ahol a vásárlók egy órát parkolhatnak, valamint a vasút melletti parkoló, amelyet nem zárnak le a munkába járók miatt.
    Tatabányán lezárják a turulemlékmű parkolóját. Nem látogatható a Május 1. park, a Csónakázó tó, a Záray-emlékpark, és az érintett településekkel közösen lezárják a kerékpárutakat Vértesszőlős és Tata, valamint Környe és Oroszlány felé.
    Tatán a hétvégén nem látogatható az Öreg-tó partja, az Angolkert, a tatai vár és az Esterházy-kastély környéke.
    Kecskeméten a múlt hétvégéhez hasonlóan tilos az utcákra menni  péntek éjféltől és szombat este tíz órától reggel hat óráig, valamint vasárnap este tíz óra és éjfél között. Ez alól csak az mentesül, aki munkába, gyógyszertárba megy, sürgősségi orvosi ellátást vesz igénybe vagy hivatásbeli kötelezettséget teljesít.
     Szolnokon kizárólag maszkkal vagy a szájat, orrot takaró kendővel lehet belépni az üzletekbe, piacokra szombattól a veszélyhelyzet végéig. A belvárosi piacon szombaton osztanak maszkokat. Hétvégén háromnál több ember csoportosulása tilos a közterületeken, kivéve, ha igazolják, hogy közös háztartásban élnek.
    Békéscsabán a múlt hétvégén hozott korlátozásokat és ajánlásokat ismétli meg a polgármester: közterületeken és közparkokban tartózkodni csak alapos indokkal lehet, kerülni kell a csoportosulást és tilos piknikezni. Szarvas Péter emellett javasolja maszk viselését.
    Szegeden az elmúlt hétvégékhez hasonlóan a szabadban lenni, sportolni vagy kutyát sétáltatni legfeljebb napi egy órában lehet szombat-vasárnap, azt is egyedül, vagy csak az egy háztartásban élőkkel, és továbbra is legfeljebb ötszáz vevő tartózkodhat egy időben a Mars téri piacon. Botka László nyomatékosan kérte a szegedieket, hogy az üzletekben, a boltokban és a piacon, valamint a tömegközlekedési járműveken viseljenek maszkot, vagy kendővel vagy sállal takarják el a szájukat és az orrukat.
    Miskolcon ezen a hétvégén is lezárják a turistaforgalomban és a hétvégéken gyakran használt parkolókat. A Búza téri piac melletti nagy parkolóban a kijárási korlátozásban foglalt életkor és időkorlát szerint ellenőrzik az autósokat, illetve a pecsenyéssor vendégeit, és folyamatos lesz az ellenőrzés az önkormányzat által üzemeltetett termelői piacon.
    Debrecenben újabb szigorítás nem lesz a hét végén, de továbbra is zárva tartják a nagyerdei parkerdőt és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas Pagonyt.         
    Nyíregyházán Kovács Ferenc polgármester rendelete szerint péntek éjféltől szombat reggel hatig, majd szombat este tíztől vasárnap reggel hatig, és vasárnap este tíztől éjfélig a Bujtosi városligetben és Sóstógyógyfürdő egyes részein - alapos indok kivételével - tilos tartózkodni.
    Salgótarjánban szombat éjféltől vasárnap éjfélig valamennyi közterületen, valamint a turistautakon kizárólag az egy háztartásban élők tartózkodhatnak csoportosan, ami három embert jelent.

 

 

Spanyolország-járvány
Koronavírus - Spanyolországban a héten másodszor csökkent 400 alá a napi halálozás

Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
    Madrid, 2020. április 24., péntek (MTI) - Spanyolországban ezen a héten másodszor csökkent 400 alá az új típusú koronavírus okozta napi halálozás - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentéséből.

    A tartományokból érkező adatokból készült összeállítás szerint 367 ember halálát okozta a SARS-CoV-2 vírus az elmúlt egy napban. Csütörtökön 440-en, szerdán 435-en veszítették életüket. Legutóbb hétfőn volt kevesebb mint 400 halálos áldozata a fertőzésnek, azt megelőzően pedig egy hónappal ezelőtt. A járványban eddig 22 524-en hunytak el.
    A gyógyultak száma 3105-tel emelkedett péntekre. Csütörtökön ez a szám 3335, szerdán 3401 volt. A regisztrált fertőzöttek közül 92355-en már újra egészségesek.
    A szaktárca a korábbiakhoz képest változtatott a fertőzöttek adatainak csoportosításán. Eszerint a vizsgálatokkal igazolt koronavírusos esetek száma összesen 219 764,  azaz 6740-nel több mint csütörtökön.
    A minisztérium azonban ebből csak 2796 esetet tekinti új fertőzésének, azokat, amelyeket az orr- és garatváladékból vett minták elemzésével végzett, úgynevezett PCR-tesztek mutattak ki.
    A többi, úgynevezett szerológiai teszttel azonosított esetet nem sorolja ide, mivel jellemzően ezzel már lezajlott, vagyis nem aktív fertőzéseket igazolnak a vérmintából kimutatható ellenanyagok felismerésével. Ezzel a módszerrel eddig már 16 774 koronavírusos pácienst diagnosztizáltak.
    Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban kijelentette: ez az első nap, amikor többen gyógyultak meg, mint amennyi új fertőzést regisztráltak.
    A járvány során a legtöbben a 6,5 millió lakosú madridi autonóm közösségben fertőződtek meg, összesen 61 726-an. A gyógyultak száma 34 212. A koronavírus 7765 emberéletet követelt, 81-et az elmúlt 24 órában, azonban hetek óta most először csökkent ez a szám száz alá.
    A vírust 35 295 egészségügyi dolgozó kapta el, többségük már felépült, azonban a szakemberek nagy arányú fertőződése miatt több egészségügyi szakmai szervezet is bírósághoz fordult kérve a spanyol kormány jogi felelősségének megállapítását. Véleményük szerint a megfelelő védőeszközök hiányával "súlyos veszélynek" tették ki az egészségügyi dolgozókat, külön kiemelve, hogy a beszerzett szájmaszkok között voltak hibás darabok.
    A spanyol egészségügyi minisztérium egy hete hozta nyilvánosságra, hogy több százezer szájmaszk visszavonására kényszerült, ugyanis az egyik, Kínából érkezett, FFP2 kategóriájúként feltűntetett tétel nem felelt meg a spanyol szabványügyi testület (AENOR) előírásainak. A tartományoknak kiszállított védőeszközből például Katalóniából mintegy 200 ezer darabot kell visszaküldeni.

 

 

Hollandia-Belgium-Luxemburg-járvány
Koronavírus - Hollandiában az idősotthonokban is csökken a halálesetek száma

    Brüsszel, 2020. április 24., péntek (MTI) - Hollandiában az idősotthonokban is csökken a koronavírus-járvány okozta betegségben elhunytak száma - számolt be róla pénteken a helyi sajtó. Az esetek száma azonban még mindig magas, a vírus minden harmadik idősgondozási intézetben jelen van. Az országban körülbelül 120 ezer ember él idősotthonokban.

    A holland sajtó szerint az elmúlt két napban az átlagosnál több embert utaltak kórházba, a közegészségügyi intézet nyilatkozata szerint azonban a héten a felvételek száma csökkenő tendenciát mutatott. A körülbelül 17 millió lakosú országban mintegy 36 ezer fertőzöttet tartanak számon, a járványban elhunytak száma a napokban lépte át a négyezret.
    Pénteki adatok szerint Belgiumban egy nap alatt 190-nel nőtt, így 6680-ra emelkedett a fertőzésben elhunytak száma. A helyi sajtó szerint azonban magasabb lehet a halálesetek valós száma a flamand régió idősotthonaiban történt, a statisztikákba azonban még be nem került elhalálozások miatt.
    A közegészségügyi szolgálat adatai szerint 4355 embert ápolnak kórházban, közülük 970-et intenzív osztályon. A fertőzések gócpontja továbbra is Flandria. Az országban április közepe óta 44 293 esetben hajtottak végre tesztelést az idősotthonokban, fele-fele arányban az ápolókon és a gondozottakon. A 11,5 millió lakosú országban nagyjából 45 ezer fertőzött van. A belga kormány a nap folyamán jelenti be korlátozásenyhítő stratégiáját.
    Luxemburgban pénteki sajtóhírek szerint a fertőzés terjedése lelassult, a fertőzöttek száma nem több mint 11-el nőtt, a kiterjedt tesztelések ellenére is.
    A valamivel több mint félmillió lélekszámú országban 3665 fertőzött van és 83 haláleset történt a járvánnyal összefüggésben. Az egészségügyi hatóságok a lakosság körülbelül 6 százalékán hajtottak végre teszteket. Az elhunytak átlagéletkora 85 év.

 

 

Izrael-járvány
Koronavírus - Izraelben szinte minden bolt kinyithat

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
    Jeruzsálem, 2020. április 24., péntek (MTI) - Izraelben a könnyítések újabb szakasza keretében szinte minden bolt kinyithat szombat estétől, csak a fedett helyen lévő bevásárlóközpontok maradnak továbbra is zárva - jelentette a közszolgálati rádió pénteken.

    A kormány péntek délelőtt jelentős újabb könnyítéscsomagot szavazott meg elsősorban a kiskereskedelem és a szolgáltatások területén, melyek szombat estétől lépnek életbe.
    A szabad téren lévő boltok mind kiszolgálhatják az egészségügyi óvintézkedések betartásával vevőiket. Az üzletek bejáratánál fel kell tüntetni, hogy egyszerre hány embert engedhetnek be alapterületük és a pénztárak számának függvényében, és a többi vásárlónak az utcán kell várakoznia egymástól két méteres távolságban.
    Munkába állhatnak a fodrászok, a kozmetikusok és a pedikűrösök is a higiéniai szabályok szigorú követésével. A vendéglőkben, cukrászdákban és kávéházakban már nem csak a házhoz szállítás igénybe vételével süthetnek és főzhetnek, hanem helyben is át lehet venni az ételeket, de az asztalokhoz, pultokhoz továbbra sem lehet leülni.
    A rendőrök már nem csak figyelmeztetnek, hanem azonnal büntetnek is kétszáz sékelre (mintegy 20 000 forintra), ha hétévesnél idősebbek szájmaszk nélkül tartózkodnak nyilvános helyeken. A maszk a szabad területeken csak ha mások közelében kötelező, de a zárt helyeken mindig.     A kormány újabb jelentős segélycsomagról is döntött az üzleti élet szereplői számára, elsősorban a vállalkozók és a vállalkozások megsegítésére. Az ipar és a kereskedelem vezetői a bölcsődék, óvodák és az általános iskolák megnyitását is kérik a kormánytól, hogy a kisgyerekes szülők visszatérhessenek munkahelyeikre, de erről egyelőre nem született döntés.
    Izraelben a járvány kitörése óta mintegy tizenötezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, de 5685 már kigyógyultak a fertőzésből. A súlyos betegek száma folyamatosan csökken, jelenleg 139, akik közül 107-en vannak lélegeztetőgépen. A halottak száma 193.

 

 

Ukrajna-tudomány-járvány-egészségügy
Koronavírus - Tömeges tesztelésre készülnek Ukrajnában, a betegségen átesettek azonosítására

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
    Kijev, 2020. április 24., péntek (MTI) - Ukrajnában a tervek szerint hamarosan elkezdik tömegesen tesztelni a lakosságot, hogy azonosítsák azokat, akiknek a szervezetében már megjelentek az új típusú koronavírusra válaszul termelődő antitestek, azaz már átestek a fertőzésen - közölte Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos pénteken az 1+1 ukrán tévécsatorna egyik műsorában.

    A tisztségviselő elmondta, hogy az alkalmazni kívánt, úgynevezett ELISA-tesztek még nincsenek forgalomban az országban, "kísérleti fázisban" vannak, de - mint állította - Ukrajna lesz az ötödik ország a világon, ahol ezt a módszert alkalmazni fogják.
    Az egészségügyi minisztérium által közölt adatok alapján Ukrajnában péntekre egy nap alatt 477 új esettel 7647-re emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 6 újabb halálos áldozattal 193-ra nőtt. A betegségből eddig 601-en gyógyultak fel.
    Online sajtótájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hozzáfűzte, hogy az újonnan azonosított 477 fertőzött között 28 gyermek és 98 egészségügyi dolgozó van. Velük együtt eddig 503 gyermek és 1458 egészségügyi dolgozó betegedett meg. Megjegyezte, hogy a gyógyultak között van viszont 109 egészségügyi alkalmazott is.
    Az elmúlt napban 181-en kerültek kórházba. Jelenleg 2489-an szorulnak kórházi ápolásra, köztük 109 gyermek és 244 egészségügyi dolgozó. Lélegeztetőgépen 103-an vannak, köztük egy gyermek.
    Az ország két legfertőzöttebb területe továbbra is a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye (1199 fő) és a főváros, Kijev (1122 fő).
    Sztepanov elmondta, hogy most még van elegendő férőhely a koronavírusos betegeket fogadó kórházakban. Közlése szerint jelenleg az ágykihasználtság ezekben a kórházakban átlagosan 15-20 százalékos, bár elismerte, hogy van olyan intézmény, ahol már elérte az 50 százalékot. "A 242 referenciakórházban, amelyek első hullámú kórházaknak minősülnek, csaknem 43 ezer szabad hely van" - emelte ki a miniszter. Szabad és működőképes lélegeztetőgépből 1877 áll rendelkezésre.
    Közben a fegyveres erők illetékesei pénteken arról számoltak be, hogy a hadseregben újabb öt megbetegedést jegyeztek fel, így a fertőzöttek száma soraikban elérte az 51-et.

 

 

Németország-járvány
Koronavírus - Német járványügyi vezető: túl magas a napi új igazolt fertőzések száma Németországban a további lazításokhoz

    Berlin, 2020. április 24., péntek (MTI) - Túl magas a napi új igazolt fertőzések száma Németországban a koronavírus-járványt lassító korlátozások további lazításához a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint.

    Az intézet elnökhelyettese, Lars Schaade pénteki berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a jelenlegi 2000 feletti szintről néhány százra kell csökkenteni az igazolt új fertőzések napi számát ahhoz, hogy a helyi egészségügyi hatóságok lépést tudjanak tartani a járvánnyal, vagyis megtaláljanak mindenkit, akivel a fertőzöttek a kórokozó átadásának veszélyével járó kapcsolatba kerültek a fertőzőképesség kezdete óta.
    Előfordul, hogy egy fertőzött 50, vagy akár 100 emberrel is találkozik ebben az időszakban. Őket mind fel kell kutatni, hogy elvágják a fertőzési láncolatokat.
    Az RKI helyettes vezetője kiemelte, hogy Németország ellentmondásos helyzetben van, mert a vírus terjedését lassító intézkedések igen sikeresek voltak, most viszont sokan kétségbe vonják a korlátozások értelmét, éppen azért, mert az ország jól átvészelte a járvány első szakaszát.
    Külföldi példák megmutatták, hogy gyorsan ellenőrizhetetlenné válhat a járványhelyzet és hamar túlterhelődhet az egészségügyi ellátórendszer. Ezért az első lazításokat nem követhetik "földcsuszamlásszerűen" továbbiak - mondta Lars Schaade.
    Kifejtette: nagy óvatosság szükséges azért is, mert az aktuális adatok a két héttel korábbi helyzetet tükrözik, mivel átlagosan ennyi idő telik el, amíg egy fertőzött megbetegedik, orvoshoz megy, elvégzik a koronavírus-tesztet és az eredmény a hivatalos adattovábbítási úton eljut az RKI-hoz.
    Ezzel kapcsolatban Angela Merkel kancellár csütörtökön bejelentette, hogy a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői ugyan az eredeti terveknek megfelelően április 30-án tartják a következő megbeszélésüket, de csak egy következő tanácskozáson, május 6-án döntenek arról, hogy miként lépjenek tovább a járványhelyzet kezelésében, mert csak addigra derül ki a napokban engedélyezett lazítások hatása.
    Az RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) csütörtökig 150 383 ember szervezetében mutatták ki Németországban, ami 2337 esettel több az egy nappal korábbinál.
    A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 3500-zal 106 800-ra emelkedett.
    A vírus okozta betegségben (Covid-19) 5321 igazolt fertőzött halt meg, ez 227 esettel haladja meg az egy nappal korábbit.

 

 

Egészségügy-járvány
RÖVIDHÍR - Koronavírus - Országos tisztifőorvos: már 877-en vannak kórházban, ebből 61-en lélegeztetőgépen

    Budapest, 2020. április 24., péntek (MTI) - Bíztató magyar kutatások folynak a koronavírus vérplazmából kinyert ellenanyagának felhasználásával kapcsolatban, egy betegnél már is elkezdték a használatát - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

    Müller Cecília elmondta: a világon az elsők között a Szent László kórházban magyar kutatóknak, orvosoknak sikerült vérplazmából előállítani a koronavírus ellenanyagát és egy súlyos állapotú betegnek csütörtökön elkezdték adagolni. Az ellenanyagot korábban megbetegedett, de már felgyógyult emberek vérplazmájából lehet kivonni, ezért kérik a fertőzésen átesett, már gyógyult emberek jelentkezését a 30/6029250 telefonszámon, illetve a verplazma@dpckorhaz.hu oldalon.
    A szakember elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai a vírus környezetben való elterjedtségét is vizsgálják, a főváros szennyvizében egyelőre nem találtak koronavírust.
    A járvány aktuális adatait ismertetve Müller Cecília elmondta: már 877-en vannak kórházban, ebből 61-en lélegeztetőgépen.

 

 

Gazdaság-pénzügy-NAV
Koronavírus - A NAV is segíti az online hitelfelvételt

    Budapest, 2020. április 24., péntek (MTI) - A februári bevezetés óta már csaknem 15 ezren kértek online módon keresetigazolást a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) - közölte az adóhatóság az MTI-vel pénteken.

    Személyes ügyintézésre nem csupán a NAV-nál nincs már szükség, hanem a bankoknál sem, mert a járványhelyzet miatt átálltak az online megoldásokra. A hitelfelvételhez elengedhetetlen a NAV által kiállított jövedelemigazolás vagy keresetkimutatás. Az ügyfeleknek az igénylést követően csak az adatokat kell ellenőrizniük, a keresetigazolás ezt követően eljut a pénzintézethez - írták.
    A digitális eljárások nem csupán a hitelkérelmet egyszerűsítik, hiszen a NAV-nál szinte bármilyen ügyet el lehet intézni a világhálón keresztül - olvasható a közleményben.

 

 

Oroszország-biztonság-tudomány-járvány-egészségügy
Koronavírus - Antitest-gyorsszűrést végeznek el az összes moszkvai egészségügyi dolgozón

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2020. április 24., péntek (MTI) - Az orosz főváros összes egészségügyi dolgozóján antitest-gyorsszűrést fognak elvégezni - jelentette ki Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes.

    Az orvosok és nővérek véréből kétféle teszttel a szervezet által a fertőzésre adott válaszként termelt ellenanyagok (immunoglobulinok) jelenlétét fogják vizsgálni. Így nemcsak azt lehet kimutatni, hogy fertőzött-e az illető, hanem azt is, ha már átesett a Covid-19-betegségen.
    A moszkvai orvosok szűrését április 14-én kezdték el.
    Rakova közölte, hogy jövő héttől nemcsak a járványra szakosodott, hanem az összes kórház betegeit tesztelni fogják SARS-CoV-2-fertőzésre. Tájékoztatása szerint az orosz főváros laboratóriumaiban jelenleg napi 18 ezer szűrést végeznek el.
    A pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint Oroszországban eddig csaknem 2 millió 550 ezer tesztet végeztek el, ebből több mint 150 ezret az elmúlt nap folyamán.
    Az elmúlt egy nap alatt az igazolt fertőzések száma országosan 5849-cel nőtt és elérte a 68 622-t. A növekmény Moszkvában 2957, Moszkva megyében 611, Szentpéterváron pedig 253 volt, ezzel a fertőzések száma ezekben a régiókban 36 897-re, 7889-re és 2711-re módosult.
    A Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma országosan 50-nel 615-re, Moszkvában pedig 37-tel 325-re nőtt. Oroszországban jelenleg 5568 gyógyultat tartanak nyilván.

 

 

Gazdaság-közlekedés
Koronavírus - Volánbusz: április 25-től újabb bérletek lesznek elérhetőek a közlekedési mobiljegy applikációban

    Budapest, 2020. április 24., péntek (MTI) - A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által működtetett közlekedési mobiljegy alkalmazás termékkínálatában április 25-től elérhetővé válnak a helyközi, teljes árú havi, valamint a helyi, teljes árú összvonalas és az egyvonalas havi bérletek is, az utasok az új termékeket a Simple by OTP applikációban is megvásárolhatják majd - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.

    A társaság a járványügyi helyzetre való tekintettel, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében tette készpénzmentessé előbb a jegyvásárlást, majd a 30 napos helyközi bérletek váltását is.
    A közlemény szerint az első hónap adatai szerint csaknem 187 ezer helyi és helyközi menetjegyet, távolsági kiegészítő jegyet és 30 napos bérletet vásároltak a Volánbusz utasai az applikációkkal.
    Kiemelték, a helyközi és helyi félhavi, valamint helyi kedvezményes bérletek egyelőre a társaság pénztáraiban, egyes jegy- és bérletértékesítő automatáiból, valamint nyitva tartó szerződéses partnereinél válthatók. A társaság Pest megyei, valamint Budapestet érintő országos járataira bérlet vásárolható online is a Volánbusz honlapján.

 

 

Magyarország-Horvátország-diplomácia
RÖVIDHÍR - Szijjártó: egyedül Horvátország felé van nyitva az összes magyar határátkelő

    Muracsány (Gorican), 2020. április 24., péntek (MTI) - A hét szomszédos ország közül egyedül Horvátországgal tudjuk valamennyi határátkelőnket nyitva tartani az ingázók számára, de a későbbiekben új határátkelők megnyitására is készülünk - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőn horvát kollégájával tartott tárgyalását követően.

    Szijjártó Péter a Gordan Grlic Radmannal tartott megbeszéléseiről szólva megemlítette: még március végén egyeztek meg arról, hogy a határsáv 30 kilométeres körzetében élők munkavégzés miatt átléphetik az országhatárt.
    A koronavírus-járvány után új határátkelőhelyeket is szeretnének nyitni, így 2023-ig elkészül a magyar-horvát határig az M6-os autópálya, továbbá Zákánynál és Sároknál már előkésztik egy-egy új átkelő infrastruktúráját.

 

 

Koronavírus - A több mint huszonötezer olaszországi halott több mint harmada idősotthonban betegedett meg

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2020. április 24., péntek (MTI) - Olaszországban regisztrálták eddig az új koronavírus-járvány legtöbb halottját Európában, és a hivatalos adatok szerint közülük több mint hétezren idősotthonokban veszítették életüket, amelyeket a fertőzés terjedésének első heteiben nem zártak le a látogatók előtt az olasz sajtó pénteki beszámolói szerint.

    A kiemelkedően magas olaszországi halálozási arányt a Covid-19-fertőzés kezdeti időszakában a népesség előrehaladott életkorával magyarázták. Indokként jelölték meg az olaszok intenzív társadalmi életét és családközpontúságát, vagyis azt, hogy a 75 év felettiek nagy része a család fiatalabb tagjaival él együtt, vagy velük mindennapi kapcsolatban áll. Giuseppe Conte miniszterelnök egyenesen a járvány gócpontjában található kórházak felelősségét hangsúlyozta, azt állítva, hogy ezek "robbantották szét" a fertőzést a halottak számát növelve.
    Másfél hónappal a járvány olaszországi kezdete után az egészségügyi szakértők már úgy látják, a halottak magas számának magyarázatát az idősotthonokban kell keresni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai is azt mutatják, hogy az Európában elhunytak fele az ilyen intézményekben veszítette életét.
    Olaszországban több mint 4600 idősotthon működik, a legtöbb, 622 a gazdagabb régiónak számító Lombardiában.
    A járvány gócpontjaként ismert Lombardiában az eddigi több mint 25 ezer olaszországi halottból több mint 12 ezret regisztráltak. Ez volt az első olasz tartomány, ahol február 23-án tíz települést vesztegzár alá helyeztek. Az idősotthonokat azonban nem zárták le: továbbra is engedélyezett volt a rokonlátogatás, valamint a nem ott élő idősek is bejárhattak az otthonokba ambuláns kezelésre, időstornára, menzára. Február 27-től a látogatóknak megmérték a testhőmérsékletét, március 2-tól a rokonoktól - vírusteszt nélkül - egyszerűen megkérdezték, hogy pozitívak-e, később az otthonok lakói fejenként naponta csak egy látogatót fogadhattak. Az idősotthonokban a látogatást csak március 16-án tiltották meg.
    A legnagyobb milánói otthonban, a Pio Albergo Trivulzióban március közepéig ezer idős személy lakott, naponta legalább ezer rokon érkezett hozzájuk, a látogatók és az egészségügyi személyzet etette, mosdatta, öltöztette őket bármilyen védőeszköz nélkül. Az első szájmaszkokat az ápolók március utolsó hetében kapták meg. Az otthon ezer lakójából több mint kétszázan haltak meg az új koronavírus-járvány szövődményei miatt. A több mint ezer fős személyzetből háromszázan betegedtek meg.
    A Lombardiában a legtöbb halottat számláló Bergamo városa idősotthonainak minden ötödik lakója meghalt. A Bergamo melletti Brembate Soprában tavaly márciusban 4, az idén márciusban 97 személy hunyt el, ebből 65 a helyi idősotthonban, és többségük a harmincas évek második felében született. Az otthonok lezárása után a családtagok nem látták viszont többé azóta elhunyt rokonaikat, több fertőzött idős személyt nem is szállítottak kórházba, hanem az otthonban igyekeztek őket ellátni. A rokonok feljelentései után az olasz ügyészség majdnem minden tartományban vizsgálatot indított az idősotthonokban.
    A Corriere della Sera című napilap adatai szerint a legtöbb beteg az Emilia Romagna-beli Piacenza városában hunyt el.
    Az idősek tömeges fertőzöttsége magyarázza, hogy Olaszországban több mint két hónappal a járvány terjedésének kezdete óta még mindig nem sikerült csökkenteni a halottak napi számát, amely csütörtökön is 464 volt.

 

 

Családpolitika-járvány
Koronavírus - Novák: több könnyítést vezettek be a családtámogatásoknál

    Budapest, 2020. április 24, péntek (MTI) - Több könnyítést vezettek be a családtámogatásoknál, így például a babaváró támogatást a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt született gyermekek után utólag, a veszélyhelyzet utáni két hónapban is lehet igényelni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken a TV2 Mokka című műsorában.

    Novák Katalin azt mondta, hogy a lejáró határidőket kitolták a veszélyhelyzet utánra, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a babaváró támogatás életkori határait is meghosszabbították a veszélyhelyzetet követő 30 napig.
    Előbbiek egyik feltétele a folyamatos munkaviszony, ezért aki a járvány miatt elveszíti állását, a veszélyhelyzet időszakát, legfeljebb hat hónapot beszámíthat munkaviszonyként - emelte ki. Hozzátette: a veszélyhelyzet után legfeljebb három hónap áll a rendelkezésre munkát találni, ez alatt még nem szakad meg az addig megszerzett jogosultsági időszak.
    A könnyítések között említette még, hogy a hiteltörlesztési moratórium érvényes a csok-kölcsönre és a babaváró támogatásra is. Utóbbi esetében pedig lehetővé tették, hogy a feleség meghatalmazásával a férj egyedül is igényelhesse a bankfiókban a hitelt.
    Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a családtámogatások továbbra is elérhetők, és az érdeklődés is változatlan irántuk.
    Novák Katalin beszélt arról is, hogy a közelmúltban elindult a www.onkentes.gov.hu, amelyen szervezetek toboroznak önkénteseket. A segítséget nyújtók a honlapon megnézhetik, miben tudnak segíteni a környezetükben, a segítségre szorulók pedig a szervezeteknek jelezhetik, mire van szükségük - ismertette az államtitkár.

 

 

Kormány-járvány
RÖVIDHÍR - Koronavírus - Orbán: fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet a védekezés második szakaszában

    Budapest, 2020. április 24., péntek (MTI) - A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

    A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére. A második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet Magyarországon - fejtette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta: ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket. Rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolni, ezek kialakítása gőzerővel zajlik - tette hozzá a kormányfő.

 

 

Gazdaság-építőipar
Koronavírus - ÉVOSZ: a héten tovább csökkent az építőipar rendelésállománya

    Budapest, 2020. április 24., péntek (MTI) - A héten tovább csökkent az építőipari megrendelések állománya: a Közbeszerzési Hatóság adatai szerint 2020. január 1. és április 22. között az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél éves összevetésben az eljárások száma 1321-rol 895-re csökkent, értékük pedig 454 milliárd forintról, 415 milliárd forintra mérséklődött - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) pénteken az MTI-vel.  

    Az ÉVOSZ ezen a héten is áttekintette a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásait, és az ágazat teljesítőképességének megtartása érdekében ezeket figyelembe véve fogalmazta meg javaslatait, amelyeket a kormányzatnak is eljuttatott.
    Kiemelték, az építőipar teljesítőképessége továbbra is adott, az ágazat mintegy 335 000 embert foglalkoztat teljes munkaidőben.
    Ugyanakkor megjegyezték, a külföldi munkaerő (jellemzően ukrán és szerb) nagy többsége hazautazott, visszatérésük pedig bizonytalan, mert esetükben a határ menti, 30 kilométer mélységű munkába átjárás lehetősége nem működik.
    Problémát jelent továbbá, hogy a munkaellátottság csökkenésével arányosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete, az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál pedig egyre gyakoribb a befogadott számlák határidőn túli kifizetése. A helyzet kezelése érdekében a szakszövetség továbbra is az Államkincstár részéről történő gyorsított számlakifizetéseket szorgalmazza.
    Hozzátették, hogy az idén az év elejétől az építőipari cégek 5-8 százalék közötti anyagár emelkedést tapasztaltak. Az import termékeknél az árnövekedés a forint gyengülése miatt ennél is lényegesen magasabb volt. Az árfolyam változásából adódó többletköltségek azonban nem férnek bele a szerződésben vállalt árakba. Ezért az ÉVOSZ az állami, önkormányzati megrendeléseknél és a támogatott magán létesítményeknél továbbra is azt javasolja, hogy az import termékek költségét a beszerzésük időpontjában fennálló árfolyamon számolhassák el.
    A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről megjegyezték, a vállalkozások alapvetően a munkaellátottságukért küzdenek, egyelőre nem a bérkiegészítő és egyéb állami támogatásokban gondolkodnak. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a napokban ismertette a szakszövetséggel legújabb gazdaságvédelmi terveit, amelyekben az építőipar közvetlen támogatására 65 milliárd forintot szánnak, az összeg felhasználásáról azonban nincsenek további információik.
    Az ÉVOSZ pozitívumnak tekinti, hogy a rozsdaövezetekben megvalósuló lakásépítéseknél fennmarad az új építésű lakásoknál a kedvezményes, 5 százalékos áfa alkalmazása. Mint írták: "a rozsdaövezeti áfa-kedvezmény a lakásépítés fontos lélegeztetőgépe". Ugyanakkor hozzátették, meg kellene vizsgálni az 5 százalékos áfa körének további szélesítését.

 

 

Globális-járvány-vírus
Koronavírus - Emelkedett a fertőzöttek száma a világban, az európai halottak felét idősotthonokban regisztrálták

    Budapest/Baltimore, 2020. április 24., péntek (MTI) - Világszerte 2 708 470-en fertőződtek meg a Covid-19 járványban, a halálesetek száma 190 858, a gyógyultaké pedig 738 486 a baltimore-i Johns Hopkins egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

    Az új típusú koronavírus-járvány európai halálos áldozatainak körülbelül a felét idősotthonokban regisztrálták - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója. Hans Kluge rámutatott: noha egyes európai országokban stabilizálódni vagy enyhülni látszik a helyzet, a világjárványnak még messze nincs vége. A múlt héten jelentősen nőttek a számok a kontinens keleti felén is, például Oroszországban, Ukrajnában és Törökországban - tette hozzá.
    A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van, ahol 869 170 volt az igazolt fertőzöttek száma, 49 954 a halottaké. Egy nap alatt 3100-an haltak meg. Az országban 80 203-an gyógyultak fel a kórból. Donald Trump elnök szerint hamarosan meglesz az új típusú koronavírus elleni oltóanyag, Mike Pence alelnök pedig a nyár végére jósolta a járvány végét.
    Olaszországban jelentősen csökkent az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma egy nap alatt, a halottaké 464-gyel nőtt, és 25 549-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 851-gyel mérséklődött. A halottak száma emelkedett az egy nappal korábbi 437-hez képest. A járványgörbe lefelé ívelése ellenére az elhunytak napi száma továbbra is ingadozó, és hetek óta nem süllyed négyszáz alá. Az aktív fertőzöttek számának 851 fős csökkenése az eddigi legkedvezőbb adat. A gyógyultak száma egy nap alatt 3033, ami az eddigi legnagyobb szám. Ezzel a gyógyultak száma meghaladta az 57 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 189 973-t.
    Spanyolországban már több mint 22 ezer ember halálát okozta a járvány, a fertőzöttek száma 213 ezer, a gyógyultaké 89 ezer felett van. Négyszáznegyvenen haltak meg az elmúlt 24 órában. Az áldozatok száma 435-tel emelkedett szerdán, 430-nel kedden, és elérte a 22 157-et. Csütörtökre 4635 új fertőzöttet igazoltak tesztekkel a szerdai 4211 és a keddi 3968 után. A SARS-CoV-2 vírust eddig 213 024 esetben mutatták ki.
    Franciaországban: egy nap alatt 516-gyel 21 856-ra emelkedett a halálos áldozatok száma az előző napi 544 után. Kórházban 311-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szerdai 336 után, és ezzel 13 547-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 8309-en vesztették életüket - 205 új halálesetet jelentettek az előző napi 208 után.
    Nagy-Britanniában ismét csökkent az új koronavírus okozta halálozások napi száma, de még mindig nem jött el a járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésének ideje - közölték a hatóságok. Az egészségügyi tárca szerint az elmúlt 24 órában 616 halálesetről érkezett bejelentés. Egy nappal korábban a brit kórházak 759, két napja 823 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be. Nagy-Britanniában eddig 18 738-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.
    Belgiumban a hatóságok bejelentése szerint 908 embernél mutatták ki a fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel 42 797 fertőzöttet tartanak nyilván. Az új fertőzöttekről szóló napi jelentések az elmúlt három napban ezer alatti új esetről számoltak be, azt megelőzően ezer körüli volt az esetek száma, alig egy hete pedig még napi 1500 körüli volt ez a mutató.
    Svédországban kétezer fölé (2021) emelkedett csütörtökön a Covid-19 betegségben elhunytak száma. A fővárosban, Stockholmban 1128 halálesetet jegyeztek fel. Országosan eddig 16 755 koronavírussal fertőzöttet azonosítottak a svéd egészségügyi hatóságok adatai szerint.
    Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 31-gyel, 1981-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 50 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában ketten haltak meg a Covid-19 betegségben. Az első fertőzés megjelenése óta 883 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 19 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen.
    A szomszédos Szlovéniában keddről szerdára 13-mal, 1366-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma továbbra is 79.
    Moszkva még az út felét sem tette meg a koronavírus-járvány feletti győzelem felé - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere. Hangoztatta, noha megfigyelhető már pozitív dinamika, korai még arról beszélni, hogy a Covid-19-megbetegedések száma tetőzött volna. Oroszországban egyébként egy nap alatt 4774-gyel 62 773-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A halálozások száma 42-vel 555-re, a gyógyultaké pedig 471-gyel 4891-re nőtt. Moszkvában 33 940 fertőzést (ebből 1959 új eset), 288 halálesetet (ebből 27 az elmúlt nap alatt következett be) és 2448 gyógyulást tartanak számon.
    Törökországban 3116-tal nőtt, és így - a világon hetedikként - a kis-ázsiai országban is átlépte a százezret az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) diagnosztizáltak száma. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma második napja jár a 3100-as szint körül, előtte több mint két hétig jóval magasabban, 4000 körül vagy afelett mozgott, egyszer elért 5138-at is. A vírus okozta járvány halálos áldozatainak a száma az utóbbi napban 115-tel 2491-re emelkedett. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta lassú csökkenést mutat, gyakorlatilag azonban stagnál, hiszen már április 14. óta a 107 és 127 közötti sávban ingadozik.

 

 

Egészségügy-járvány
Koronavírus - Meghalt 11 beteg, 2383-ra emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

    Budapest, 2020. április 24., péntek (MTI) - Meghalt 11 idős krónikus beteg, és 99-cel, 2383-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.

    A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 250-re emelkedett. 401-en gyógyultan távoztak a kórházból.
    Kiemelték: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen a budapestieket kérik, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.
    Kitértek arra is: ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.
    Az oldal adatai szerint jelenleg 10 942-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 58 251.
    Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1221 ember) és Pest megyében (329) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (240), Győr-Moson-Sopron megye (74), Csongrád megye (60), és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (54). Békés megyében van a legkevesebb fertőzött (13) Magyarországon.

 

 

Gazdaság-pénzügy-CIB-hitel
Koronavírus - A CIB Bank tízmilliárd forintos hitelkeretet nyitott cégeknek

    Budapest, 2020. április 24., péntek (MTI) - Tízmilliárd forintos hitelkeretet nyitott a CIB Bank olyan vállalkozásoknak, amelyeknél bevételkiesés miatt extra likviditási igények merülnek fel, vagy amelyeknél a megnövekedett készletfelvásárlások finanszírozási szükséglettel társulnak a jelenlegi vírushelyzetben - közölte a pénzintézet az MTI-vel.

    Mint írták, a gazdasági fellendülés időszakában a bank nem tart ilyen hitelkeretet, a jelenlegi járványhelyzetben viszont jelentős kihelyezhető forrással segíti a magyar gazdaság szereplőit. A CIB Bank külön szabályok szerint bírálja el azokat az igényeket, amelyek közvetlenül a koronavírushoz kapcsolódnak, és célja, hogy segítse meglévő és új ügyfelei üzletmenetét, beruházási és növekedési terveit.
    A tízmilliárd forintos hitelkeret speciális célja az átmeneti likviditási hiányok áthidalása alapvetően életképes üzleti modellel rendelkező cégek esetén. Forrása nem speciális, a CIB Bank kész saját forrásból is finanszírozni igényeket, és várakozása szerint legtöbb esetben az MNB új növekedési hitele, az nhp hajrá, vagy más, később bevezetésre kerülő hitelprogramot használnak fel.
    A bank tájékoztatása szerint a hitelkeretből már mostanáig közel 3 és fél milliárd forintról döntöttek. A kihelyezhető forrás ügyféligény esetén, a CIB Bank döntésétől függően bármikor tovább bővíthető.
    A feltételekről közölték: kiindulásként megvizsgálják a koronavírus-járvány gazdasági hatásait az érintett cégre, illetve az adott ágazat rövid- és középtávú kilátásait, ahogy a cégét is. Fontos szempont, hogy a hitelkeret igénylésével párhuzamosan fedezeterősítésre, a tulajdonosi kötelezettségvállalás erősítésére is sor kerüljön. A fedezeterősítésben nagymértékben támaszkodnak a megjelent Garantiqa készfizető kezességvállalásra.
    Kifejezetten a kisvállalkozások számára rendelkezésre áll még egy speciális szolgáltatás is, amivel személyes kontaktus nélkül, a CIB honlapján megtalálható kisvállalkozói hitelajánlat-készítő felületén akár néhány perc alatt megtudhatják, hogy mekkora összegű és milyen hitel felvételére van lehetőségük.
    A CIB előrejelzése szerint ugyanakkor más pénzügyi termékek is népszerűvé válnak, legyen szó bármilyen méretű vállalkozásról. A koronavírust övező gazdasági környezetben felértékelődnek a bizalmi törést áthidaló konstrukciók, mint például a faktoring, azaz a vevőkövetelések finanszírozása.

 

 

Magyarország-Ausztria
Koronavírus - Szijjártó: újranyílik a régi hegyeshalmi határátkelő

    Budapest, 2020. április 24., péntek (MTI) - Újranyílik a régi hegyeshalmi határátkelő - jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

    "Naponta néhány tízezer honfitársunk jár át Ausztriába dolgozni, akiknek komoly bosszúságot és sokszor hosszú várakozást okoz az, hogy a lezárások miatt jelenleg csak kilenc átkelőt lehet használni az osztrák-magyar határon" - írta a miniszter.
    "Nagy István képviselőtársam, minisztertársam már a korlátozások bevezetésekor jelezte, hogy a Mosonmagyaróvár környékén élő ingázók számára komoly probléma a hegyeshalmi autópálya-átkelő nagy forgalma, a gazdák pedig nem is tudnak átjárni a határ túloldalán lévő földjeiket megművelni, mert mezőgazdasági járműveikkel fel sem hajthatnak az autópályára" - fűzte hozzá.
    "A helyzet megoldása érdekében már több napja folyamatosan egyeztettünk Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter-kollégával és most végre megvan a megoldás: a régi 1-es úton található hegyeshalmi átkelőt péntek hajnalban visszaadjuk a forgalomnak úgy, hogy az ingázók és a gazdák reggel 5 és 10 óra között, valamint délután 17 és 20 óra között járhatnak át rajta" - közölte Szijjártó Péter.

 

 

USA-belpolitika-egészségügy-járvány
Koronavírus - Az amerikai Gilead cég vírusellenes szere az első kísérleteknél kudarcot vallott

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. április 24., péntek (MTI) - Az új típusú koronavírus fertőzése nyomán kialakult Covid-19 betegség kezelésére szánt vírusellenes gyógyszer, a remdesivir az első kísérleteknél kudarcot vallott - jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében a Gilead Sciences kaliforniai cég.

    A remdesivir kudarcáról először az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adott hírt csütörtökön délután, és mint kiderült, a kísérletekről készült összefoglaló jelentés véletlenül került fel a szervezet honlapjára. Ezt követően először a brit Financial Times című lap, majd az amerikai sajtó is hírt adott róla.
    A kaliforniai laboratórium erre reagálva adta ki közleményét, amelyben hangsúlyozta: "sajnáljuk, hogy a WHO idő előtt publikálta a tanulmányból származó információkat. A kutatók nem adtak engedélyt az eredmények megjelentetésére".
    A biotechnológiai cég kiemelte: az első minták túlságosan kis számúak ahhoz, hogy hasznos eredményekre lehessen következtetni. "A kísérleteket túl korán állítottuk le, mert nem volt elegendő számú jelentkező, s ez nem tette lehetővé, hogy statisztikailag érdemleges következtetéseket vonhassunk le" - áll a kommünikében.
    A Gilead Sciences mindazonáltal leszögezte azt is: az első kísérletek arra engednek következtetni, hogy a remdesivir jótékony hatással lehet azokra a Covid-19-ben szenvedő betegekre, akiknél még a kór kezdeti szakaszában kezdik meg a kezelést.
    A kísérletben résztvevő 237 beteget két csoportra osztották. Az egyik csoportban 158 beteget kezeltek, ők kaptak remdesivirt is, míg a másik csoportban 79 beteget láttak el remdesivir nélkül.
    A szerrel egyébként nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában és Kínában is kísérleteznek. S nemcsak remdesivirrel próbálkoznak, hanem az AIDS kezelésére alkalmazott két, retrovírus-elleni szerrel, a lopinavirral és a ritonavirral is, amelyeket interferon-bétával kombinálva adnak a pácienseknek. Ezen kívül kísérleteznek a hidroxi-klorokinnal, amelyet malária és súlyos autoimmun betegségek - mint a lupusz vagy a reumatoid artritisz - kezelésére alkalmaznak.

 

 

USA-belpolitika-egészségügy-járvány
Koronavírus - Trump szerint hamarosan lesz oltóanyag, Pence a nyárra jósolja a járvány végét

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. április 24., péntek (MTI) - Donald Trump amerikai elnök szerint hamarosan meglesz az új típusú koronavírus elleni oltóanyag, Mike Pence alelnök pedig a nyár végére jósolta a járvány végét.

    Az elnök és az alelnök a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket összefogó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján beszélt a Fehér Házban csütörtökön este.
    Donald Trump emlékeztetett arra, hogy már folynak a próbaoltások az Egyesült Államok mellett Németországban, az Egyesült Királyságban és Kínában is. "Sok nagyszerű, ragyogó elménk van, aki ezen dolgozik" - mondta. De közölte azt is: miközben ismeretei szerint az amerikai laboratóriumokban közel állnak az oltóanyag kidolgozásához, nem ilyen bíztató a helyzet a vírustesztek ügyében.
    "Sajnos még nem végzünk széleskörű vírustesztelést, de ez is meglesz" - fogalmazott. Felvetette ugyanakkor, hogy a társadalmi elkülönülésre május elsejéig érvényes előírásokat esetleg meghosszabbítja, attól függően, hogyan alakul a járványhelyzet. "Addig hosszabbítunk, amíg nem érezhetjük magunkat biztonságban" - jelentette ki.         Trump megköszönte nemcsak a Harvard Egyetemnek, hanem a Stanford és a Princeton egyetemeknek is, hogy visszaadják a gazdasági élénkítő csomag keretében kapott összeget, mivel más helyekről és személyektől óriási anyagi támogatást kaptak.
    Mike Pence alelnök arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államokban eddig 4 millió 930 ezer vírustesztet végeztek el. "Bátorítónak" nevezte, hogy az egyes tagállamok úgy döntöttek, elővigyázatosan és fokozatosan indítják újra a gazdaságukat és a napi életet. "Lelassítjuk a vírus terjedését, megóvjuk a legsérülékenyebbeket, életeket mentünk meg, és így minden egyes nappal közelebb jutunk Amerika teljes újraindításához" - jelentette ki az alelnök.
    Pence arról beszélt, hogy ígéretes a haladás a járvány visszaszorításában. Mint mondta, New York állam, New Jersey, Connecticut, Detroit és New Orleans már túljutott a járvány csúcspontján, és szerinte a nyár végére Amerika az egész járványt maga mögött tudhatja. Hozzátette azt is, hogy eddig 16 állam jelezte, hogy a napokban korlátozásokkal ugyan, de újraindítja az életet.     William Bryan, a belbiztonsági minisztérium tudományos és technológiai ügyekért felelős államtitkára a sajtókonferencián elmondta: a napsütés és a nyári meleg beköszöntével a koronavírus gyorsabban eltűnhet. "Megállapítottuk, hogy a melegben és a párás időben a vírus nehezebben terjed" - mondta az államtitkár. Kifejtette, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a vírus csupán 90 másodpercig marad életben, ha közvetlen napfény éri, és 90 percig fertőzőképes, ha napfénymentes környezetben van.         Újságírói kérdésre válaszolva Donald Trump elmondta, hogy egyes sajtóhírekkel ellentétben továbbra is reményeket fűz a hidroxi-klorokin nevű szerhez, amelyet malária és egyes súlyos immunbetegségek (például a lupusz és a reumatoid artritisz) kezelésére alkalmaznak, és sok helyütt ezzel kezdték gyógyítani az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegséget is. "Majd meglátjuk, mi történik" - fogalmazott.  
    Trumpot megkérdezték arról is, hogyan fog zajlani a novemberi elnökválasztás a járvány közepette. "Nem tudom megmondani, mi fog történni. Van egy aluszékony pasas egy ház alagsorában, aki nem akar elnöki vitát a Covid-19 miatt, és a sajtó zöld utat biztosít neki" - mondta az elnök Joe Bidenre, a demokraták várható elnökjelöltjére célozva, akit általában Aluszékony Joe-ként szokott emlegetni. Biden a villája alagsorából szokott újságírói kérdésekre válaszolni, többnyire a felesége társaságában, sőt, gyakorta a felesége válaszol helyette is. Biden március közepétől törölte valamennyi kampányrendezvényét is.
    Az elnök - szintén újságírói felvetésekre reagálva - elmondta, hogy néhány nappal ezelőtt beszélt telefonon Boris Johnson brit kormányfővel, aki szerinte nagyszerű állapotban van, mint mondta: "ismét a régi önmaga, telve energiával".         A Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről érdeklődő újságírónak Trump úgy fogalmazott: úgy látszik, az állapotáról szóló hírek nem voltak megalapozottak. Az amerikai és dél-koreai sajtóban előző napokon olyan, hivatalos forrásból meg nem erősített hírek kaptak lábra, hogy az észak-koreai vezető szív- és érrendszeri műtéten esett át, és egyes értesülések szerint állapota súlyos.

 

 

USA-belpolitika-egészségügy-járvány
Koronavírus - Az amerikai képviselőház is elfogadta a 484 milliárd dolláros csomagtervet

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. április 24., péntek (MTI) - Csütörtökön este a demokrata többségű amerikai képviselőház 388:5 arányban szintén elfogadta a 484 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet, miután a republikánus többségű szenátus kedden már megszavazta azt.  

    A csomagterv eredetileg 320 milliárd dolláros összeget tartalmazott, és csakis a kisvállalkozókat segítette volna. Az összeget azonban megtoldották további összegekkel, amelyekből a kórházakat és vírustesztek elvégzését támogatják, illetve külön összeget szánnak a farmerek és az állattenyésztők megsegítésére.               A segélycsomag Donald Trump amerikai elnök támogatását is élvezi, és az elnök közölte, hogy amint megkapja a kongresszustól a megszavazott törvényt, azonnal alá is írja, s ezzel törvényerőre emeli.
    Az amerikai törvényhozók a múlt hónapban fogadták el az Egyesült Államok történetének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját, amely több mint 2000 milliárd dollárral segíti az új típusú koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdasági szereplőket. A kongresszusban a csütörtök esti képviselőházi szavazás után máris egyeztetni kezdtek egy újabb gazdaságélénkítő csomagról.
    A csütörtökön elfogadott törvénycsomag összegéből egyébként 75 milliárd dollárt a kórházak megsegítésére, 25 milliárd dollárt pedig a vírustesztek kibővítésére fordítanak majd. A vírustesztek gyorsabb és szélesebb körű bővítését az egészségügyi szakemberek és a politikusok egyaránt a járványból történő kilábalás egyik legfontosabb előfeltételének tartják.
    Andrew Cuomo, New York állam kormányzója csütörtökön bejelentette, hogy az általa irányított államban megkezdték az antitest-teszteket, vagyis azokat, amelyek révén kimutatható, hogy van-e a páciens szervezetében a vírusfertőzés után megjelent antitest. Cuomo szerint az első eredmények azt sugallják, hogy sokkal több ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, mint azt korábban feltételezték.

 

 

Franciaország-járvány-parlament
Koronavírus - A francia parlament elfogadta a 110 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagot

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
    Párizs, 2020. április 24., péntek (MTI) - A francia parlament csütörtök este végleg elfogadta a koronavírus-járvány miatt módosított költségvetést és a 110 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagot.

    Előbb az alsóházban a képviselők, majd este a szenátorok is jóváhagyták a járvány kitörése óta második alkalommal történt módosítást, amelynek értelmében 110 milliárd euróra emelkedik a kormány mentőcsomagja, amellyel a járvány gazdasági és szociális következményeire kívánt válaszolni.
    Az elfogadott javaslat a francia hazai össztermék (GDP) 8 százalékos visszaesésével, 9,1 százalékos államháztartási hiánnyal számol, és úgy kalkulál, hogy az államadósság a GDP 115 százalékára nőhet a múlt év végi 98,1 százalékról.
    Az új költségvetés 24 milliárd eurót szán a francia vállalatok részleges kényszerszabadságra küldött munkavállalói számára biztosított állami jövedelem-kiegészítésre, 7 milliárd eurót az egyéni vállalkozók szolidaritási alapjára, és 20 milliárd eurót a nehézségekkel küzdő stratégiai nagyvállalatok feltőkésítésére, mint például az Air France légitársaság.
    Az összegben szerepel a 4 millió legszerényebb háztartásnak nyújtott 150 eurós egyszeri támogatás és a gyerekenkénti 100 eurós plusz juttatás is, amit a kijárási korlátozások feloldásakor utal át a kormány, valamint 8 milliárd euró a rendkívüli egészségügyi kiadásokra és az egészségügyi dolgozók kiemelt jutalmára és megemelt túlórapénzére.
    A francia statisztikai hivatal csütörtöki jelentése szerint a francia gazdaság jelenleg olyan állapotban van, mint egy "elaltatott szervezet, amely nem képes az alapvető életfunkcióit se ellátni". Az adatok szerint a francia kereskedelem 41 százalékkal esett vissza a karantén kihirdetése óta. Bruno Le Maire gazdasági miniszter ezért csütörtökön jelezte, hogy azt szeretné, ha az éttermeken, a bárokon és a kávéházakon kívül a kijárási korlátozások május 11-i feloldása után valamennyi  kereskedelmi egység megnyitna.
    A kormány csütörtökön azt is bejelentette, hogy 39 millió eurós kiegészítő támogatás nyújt a legszerényebbek élelmiszerellátására. A kijárási korlátozások március 17-i elrendelésekor a kormány már egyszer 65 milliós különtámogatást irányzott elő a hajléktalanokat segítő intézkedésekre.

 

 

Franciaország-járvány-EU
Koronavírus - Macron szerint egyelőre nincs konszenzus az EU-ban a leginkább érintett régiók és ágazatok pénzügyi támogatásáról

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
    Párizs, 2020. április 24., péntek (MTI) - Emmanuel Macron francia államfő szerint egyelőre nincs konszenzus az Európai Unió tagállamai között a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett régiók és ágazatok pénzügyi támogatásáról.

    Az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács csütörtöki videokonferenciája után a francia elnök Párizsban elmondta: a koronavírus-járvány sújtotta gazdaság fellendítésére létrejövő pénzügyi alapnak nemcsak hiteleket, hanem pénzügyi átütemezéseket is tartalmaznia kell, mert - mint fogalmazott - "ha Európa egy részét hagyjuk tönkremenni, egész Európa tönkre fog menni".
    Párizs az európai GDP 5-10 százalékának megfelelő helyreállítási alapot szorgalmaz, amiről Macron elnök szerint meg is született az elvi megállapodás csütörtökön. A részleteket illetően a francia elnök "egy közös garanciával rendelkező államadósság-kibocsátást szeretne annak érdekében, hogy át lehessen irányítani költségvetési támogatásokat a leginkább sújtott területeknek vagy ágazatoknak, mégpedig mindenki által elfogadott nagyon egyértelmű szabályokkal és vezetéssel".  
    A közös kötvénykibocsátásról egyelőre nincs konszenzus Emmanuel Macron szerint.
    "Választ kell találnunk, és úgy vélem, hogy Európának nincs jövője, ha nem tudunk erre a kérdésre megoldást találni" - fogalmazott a francia elnök.
    "A közös piac olyan államoknak és régióknak kedvez, amelyek a leginkább produktívak, mert azok olyan javakat termelnek, amelyeket el tudnak adni más régióknak. Ha ezeket az utóbbi régiókat most magukra hagyjuk, ha hagyjuk tönkremenni Európa egy részét, akkor egész Európa tönkre fog menni" - tette hozzá.
    A francia elnök meg is nevezte a szerinte akadályozó országokat, Németországot és Hollandiát.
    Emmanuel Macron egyébként továbbra is az európai szuverenitás erősítését szorgalmazta, emlékeztetve arra, hogy megválasztása óta ez a francia álláspont.
    Az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön azzal bízták meg az Európai Bizottságot, hogy május 6-ig terjesszen elő olyan költségvetési javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra, amely megfelelő pénzügyi alapot biztosít a koronavírus-válság sújtotta gazdaság fellendítésére.