A visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára, 2035-re megújul a fellegvár, a királyi palota, az alsóvár, a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya. Akadálymentesítik az épületeket és az erődrendszer két pontjának összekapcsolásával teljesen átjárhatóvá teszik a területet – mondta Fodor Gergely a Budavári Palotanegyed, a Citadella és a visegrádi műemlékegyüttes megújításáért felelős kormánybiztos.

 

A királyi palota egykor lovagi tornáknak helyet adó területe közparkként születik ujjá, megújul a műemlékegyüttes közvetlen környezete, létrehoznak egy új konferencia- és rendezvényközpontot, amely méltó helyszíne lehet a V4-ek által szervezett programoknak.

 

Dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, a FIDESZ Magyar Polgári Párt 3-as számú választókerületének elnöke kiemelte, Visegrád előnyös fekvésének és gazdag műemlékegyüttesének köszönhetően, az ország ötödik leglátogatottabb turisztikai célpontja, a helyi gazdaság motorja.

 

"Célunk, hogy újra felvirágoztassuk Visegrádot és ha Visegrád fejlődik, fejlődni fog a többi környező település is, fejlődni fog az egész térség. Visegrád, az ország fővárosa, a kontinens meghatározó művészeti és szellemi központja volt, és most közösen éppen azon dolgozunk, hogy a 21. században is újra jelentős hely legyen."

A "Visegrád 700" programban további fejlesztések is megvalósulnak, emelte ki az államtitkár.

 

"A fejlesztési program emellett túlmutat a műemléki rekonstrukción. Kiemelt célja, hogy magas minőségű, többdimenziós területfejlesztési keretet adjon amely során összehangolt ingatlanfejlesztési, kulturális infrastrukturális és turisztikai beruházások valósulhatnak meg a visegrádi királytalálkozó 700 éves évfordulójára, 2035-re időzítve."

 

Eöry Dénes, Visegrád polgármestere részletesen felsorolta, milyen további fejlesztések valósulhatnak meg a "Visegrád 700" kiemelt kormányzati fejlesztési programnak köszönhetően:

megújul a Magyar László tornacsarnok, teljesen elkészül a városközponti parkoló, sétány és pihenőpavilon épül, őshonos gyümölcsfákat ültetnek, továbbfejlesztik a kikötőt, hogy újraindítsák az egykor igen jelentős visegrádi vízisport-életet.

 

"Talán még nagyobb jelentőséggel bír, hogy megújulhatnak útjaink, melyek összekötik a visegrádi Fellegvárat és városunkat, ennek kapcsán megújul a Kálvária és a Viktorin-sétány egyaránt. A több mint másfél évtizede megkezdett homlokzatfelújítási programunkat is felgyorsíthatjuk. A következő években a Mogyoró-hegyi szabadidőközpontban nagyszabású fejlesztéseket, új turisztikai attrakciók létrehozását tervezzük a Pilisi Parkerdővel.

A munkák során rendkívül fontos, hogy a város működését fenntartsuk. Mi visegrádiak csupán őrzői vagyunk ennek a csodálatos településnek, amely az egész Kárpát-medencei magyarság kulturális öröksége. A múltunk viszont csak akkor érdekes, ha van fiatalságunk, és tovább tudjuk adni értékeinket gyermekeinknek, unokáinknak." - mondta a polgármester.

A sajtótájékoztató dr. Buzás Gergely, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának igazgatója által vezetett bejárással zárult, melynek során a sajtó munkatársai megtekintették a Mátyás-kori palota makettjét, a fogadó- és díszudvart, a híres Herkules-kutat, a lodzsát, mely egyedülálló volt a korabeli építészetben, a hercegi lakosztályt és végül a kápolnateraszt, ahonnan áttekintést nyerhettek a palota egész területére.

A Várkapitányság irányításával 2035-ig tartó program ütemezetten valósul meg, melyre évente több milliárd forint forrást biztosít a kormány. A munka a Salamon-torony és az alsóvár, valamint a fellegvár állapotának felmérésével és átfogó régészeti feltárásával kezdődik. A rekonstrukció ideje alatt is látogathatók lesznek a kiállítóhelyek és az épületek.