Az országos kórházi főigazgató 2021. április 1-től dr. Óváry Csaba PhD-t nevezte ki a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehablitációs Szakkórház és Gyógyfürdő főigazgatójává (képünkön). Az új főigazgató a mai nappal új intézménybe olvadó Országos Klinikai Idegtudományi Intézet vezetői pozíciójából érkezik Visegrádra.

„A visegrádi szakkórházban a fókusz mindig az aktív rehabilitáción volt, ezt a következő időszakban XXI. századi szakmai és szervezési módszertannal egészítem ki. Egészségügyi régiónk, az Észak-Közép-budai Centrum kórházai mellett szoros együttműködésre törekszem a régió összes szakrendelőjével, hogy az általunk ellátott fővárosi kerületek és Pest megyei járások betegei minél szélesebb spektrumú rehabilitációs ellátást kapjanak – különös figyelemmel a poszt-covid rehabilitációra” – avatott be jövőképébe az új főigazgató.

„Az Észak-Közép-budai Centrum több, mint 500 ezer fő, az ország lakosságának 5%-a számára biztosítja az egészségügyi ellátást. Különösen fontos számunkra, hogy ez a félmillió ember, akik az Új Szent János Kórház és a Szent Margit Kórház ügyfelei, ideális környezetben, visegrádi szakkórházunkban a legmagasabb szintű, a legmodernebb irányelveknek megfelelő rehabilitációs ellátásban részesüljenek – legyen szó akár mozgásszervi, akár kardiológiai, akár stroke rehabilitációról, sőt előtérbe helyezzük a főigazgató úr által említett poszt-covid rehabilitációt is” – emelte ki dr. Ralovich Zsolt, az egészségügyi régió ellátását irányító Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház főigazgatója.

Óváry Csaba orvosi diplomáját 1994-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte. Pályafutását Budapesten, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, az akkor alakult Agyérbetegségek Országos Központjában kezdte, majd ezzel párhuzamosan a Pulzus Egészségközpont Stroke Ambulanciáján dolgozott. 2000-ben szakvizsgázott neurológiából, 2001-ben Japánban a Research Institute for Brain and Blood Vessels munkatársaként dolgozott. Hazatérve az International Medical Center Stroke ambulanciáján és az OPNI-ban neurológusként, majd az OPNI bezárása után, 2008-2010 között, a balassagyarmati Kenessey Albert Kórház- és Rendelőintézet orvosigazgatójaként dolgozott.

2010-2012 között az Országos Idegtudományi Intézet Neurológia, Stroke és Epilepszia Osztályának osztályvezető-helyettese, 2012-2014 között az OITI szakmai igazgatója, 2014-2018 között az ekkor már Országos Klinikai Idegtudományi Intézet orvosigazgatója, 2018 februárjától 2021 márciusáig főigazgatója. 2014-ben MSc. egészségügyi menedzser diplomát, 2015-ben PhD-fokozatot szerzett. Számos tudományos közlemény, szakcikk és könyvfejezet szerzőjeként kiemelt szakterületei a stroke-epidemiológia, stroke-ellátás szervezése, a ritka stroke-etiológiák és az egészségügyi menedzsment. Jelenleg az Egészségügyi Szakmai Kollégiumok Neurológiai Tagozatának elnöke, a Magyar Stroke Társaság titkára.