Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit. Ez a Széchenyi Istvántól származó idézet került a dunabogdányi katolikus temető-emlékkert ünnepélyes átadására íródott meghívóra és ezt idézte bevezetőjében Schuszter Gergely is. Bevezetőjében a polgármester elmondta: évekkel ezelőtt egy kis csoport kereste fel őt azzal a szándékkal, hogy az őseikre emlékező temetőt tegyék rendbe,  helyezzék azt vissza egykori méltóságába. Egy bizottság alakult a temető megvédésére dr. Bobrov Gizella, Schwarz Rezső, Vogel Andrea, Kristóf János és Hoffmann István részvételével, akik feltérképezték a régi dunabogdányi temetőben elvégzendő feladatokat. 2018-ra készültek el a tervek, majd Andor Anikó Ybl-díjas tájmérnök vezetésével munkához láttak.

A feladat nem volt egyszerű. Daru segítségével emelték ki a földből az időközben félig meddig elsüllyedt köveket. Schwarcz Rezső emlékeztetett: az ünnepség helyszíne egykor temető, ismert, vagy ismeretlen, de rokonaik által szeretett emberek nyugvóhelye volt.

A szakmai csoport munkája mellett a lakosság is hozzájárult a temető megújításához. Magánadományaikat az önkormányzat egészítette ki, Leutenbach testvértelepülés pedig 15 ezer euróval támogatta a helyreállítási munkálatokat. Az ünnepélyes temető átadáson személyesen megjelent a 11 ezer fős település polgármestere, Jürgen Kiesl, aki örömét fejezte ki, hogy támogathatták a dunabogdányi temető méltó visszaállítását.

Kovács András az egyházközösség elnöke arról beszélt, hogy a pusztulásától megmentett temető kulturális kincsünk ugyan, de annál sokkal több. Az ünnepség végén Lanczendorfer István atya mondott áldást, majd egy régi hálaénekkel zárult az ünnepség.