Oroszország a NATO Ukrajnába való kiterjesztésének veszélyére hivatkozással 2022. február 24-én katonai támadást indított keleti szomszédunk ellen. Az invázió már néhány nap alatt is több száz emberéletet és mérhetetlen anyagi károkat követelt. Az ukrajnai polgári lakosság azon része, aki tehette, házát, vagyonát hátrahagyva elhagyta az országot. Több mint százezren – köztük sok kárpátaljai magyar honfitársunk – Magyarországon talált menedéket és biztonságot. Dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szomszéd országban kialakult háborús helyzetben megvalósult önzetlen magyar segítségnyújtásról, szolidaritásról számolt be.

Elődeink példáján haladva kell cselekednünk és szolgálni a hazánkat – mondta Benkó Tibor honvédelmi miniszter azon a lakossági tájékoztató fórumon, amit Szentendrén tartottak a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi-haderőfejlesztési programról. A tájékoztató hallgatósága egyebek mellett választ kapott azokra a kérdésekre,  hogy miért akarja Magyarország a XXI. század kihívásainak is megfelelő fegyverekkel felszerelni magát, hogy a  Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak pontosan mi a célja, és hogy miért indítják újra a hazai védelmi és hadiipar fejlesztést?

A miniszter elmondta, hogy  a haderő fejlesztési projekt a magyar honvédség több évtizedes műszaki és infrastrukturális lemaradásának ledolgozását célozta meg. Benkő Tibor elmondta: 2016 óta folyamatosan emelkedik a honvédelemre és ezen belül is a haderőfejlesztésre fordítható költségvetési keret. 2022-ben 1 003 milliárd, 2024-ben pedig 1 460 milliárd forint lesz a honvédelem teljes költségvetése, ami megfelel a NATO által elvárt 2 százalékos védelmi költségvetési rátának. A haderő fejlesztési programról szóló tájékoztatásnak rendhagyó aktualitást adott az időközben kirobbant orosz-ukrán háborús konfliktus.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az álhírek világában különösen  fontosnak nevezte a lakosság tájékoztatását, például arról, hogy mire lehet számítani ebben a háborús helyzetben, egyáltalán mi vezetett oda, hogy egyik napról a másikra háború alakuljon ki a régióban.

Benkő Tibor elmondta: 2016 óta folyamatosan emelkedik a honvédelemre és ezen belül is a haderőfejlesztésre fordítható költségvetési keret. 2022-ben 1 003 milliárd, 2024-ben pedig 1 460 milliárd forint lesz a honvédelem teljes költségvetése, ami megfelel a NATO által elvárt 2 százalékos védelmi költségvetési rátának.

A honvédelmi miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a mostani ukrajnai háború is jelzi: a béke, a biztonság önmagától nem létezik.