Az hogy ki honnan ki-, illetve betelepített nézőpont kérdése –mondta a polgármester. A polgármester hozzáfűzte Dunabogdány otthona és kis hazája minden kitelepített, betelepített, oda született és beköltözött embernek. A Búcsról érkezett Mészáros Klaudia Áprily Lajos Aranykapu, valamint Pósa Lajos A beszögezett ablak című költeményét szavalta el a rendezvényen. Kiss Beáta, a lévai Ceglédi Péter Református Gimnázium igazgatója, a Magyar Közösség Pártja országos tanácsának és elnökségének tagja elmondat azért is kötelesség a megemlékezés, hogy a jelen generáció okuljon a történtekből és a jövő emberségesebb, igazságosabb legyen. 

Ezt követően Vörös Ákos református lelkész mondott fohászt és áldást. A képviselőt-testület döntése alapján az önkormányzat Dunabogdány Kultúrájáért díjjal tüntette ki Varsányi Violát, az Esterházy János Társaság díszelnökét. A kitüntetést Schuszter Gergely polgármester adta át.  Elmondta, Varsányi Viola 1934-ben született a felvidéki Paláston, ahonnan 1946-ban telepítették ki családját. 1 évvel később érkeztek Dunabogdányba, ahol édesapja kántortanítói állást kapott. Varsányi Viola az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen magyar-történelem szakon szerzett diplomát. Dunabogdányban, azt követően pedig a szentendrei Ferences Gimnáziumban tanított. Tevékenyen részt vesz a helyi kulturális életben, együttműködik fiatalokkal, irodalmi esteket tart, megemlékezések előadója, a Bogdányi Híradó szerkesztőségi tagja.

Az ünnepség végén az Esterházy János Társaság nevében Katona Béla és Petrik István, az önkormányzat nevében Schuszter Gergely polgármester és Németh József jegyző,  a felvidéki magyarok nevében pedig Kiss Beáta koszorúzta meg az Erdélyből és Felvidékről kitaszított magyar családok emlékművét. Végül a jelenlévők egy-egy szál virággal tisztelegtek az ősök előtt.