Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai szolgálat elnöke köszöntő beszédében elmondta, fontos természeti kincsünk a víz, hiszen az élethez szükségünk van rá. Korunk egyik legnagyobb kihívása a globális klímaváltozás, amely kapcsán felértékelődtek a vízről, levegőről szóló információk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat feladata, hogy megbízható előrejelzéseket készítsen környezetünkről, hogy a kihívásokra időben fel lehessen készülni, és ez által enyhíteni lehessen a károkat.

Lőrinczi István, az Outdoor Mission Kft. ügyvezetője és az Ökológiai Művelődés Alapítvány elnöke szerint a környezetvédelmet nem lehet egy aspektusból megközelíteni, rendszerben kell gondolkodnunk róla. A rendezvény programjai a víz világnapja alkalmából kiemelten a klímaváltozás és a víz kapcsolatára, hívták fel a figyelmet.

A tavaly óta regionálissá vált rendezvényre 15 környező település iskolája jelentkezett, közel 1000 diák részvételével. A felső tagozatosok a Klímaváltozás kihívásai című állandó kiállítást tekinthették meg, az alsósoknak játékos kalandtúrát szerveztek, a modern technika eszközeinek felhasználásával.